Turistický duel: Garmin Colorado proti GPSmap 60CSx

Co je lepší? Nový Garmin Colorado, nebo starší Garmin GPSmap 60CSx? Porovnáme je vedle sebe a doporučíme, jak se mezi nimi rozhodnout.
Kapitoly článku
Tento článek ještě nepovažujte za recenzi Garminu Colorado. Pilně ho ale testuji. Jsem právě v situaci s mnoha nabytými zkušenostmi a zároveň jsem ještě nezapomněl, jak se mi dřív žilo s Garminem GPSmap 60CSx. Je tedy správná doba postavit oba dva turistické přístroje vedle sebe a srovnat je.

Cena

Cena hraje pro starší Garmin. Colorado ve verzi 300 s turistickou mapou Topo Czech se prodává za 14–15 tisíc korun včetně daně. Model GPSMap 60CSx stojí kolem třinácti tisíc. Rozdíl ale není zase tak jednoznačný, a vzhledem k tomu, že větší budoucnost v podpoře výrobce má asi nové Colorado, rozhodování není jednoduché.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Colorado: oficiální obrázky

Vzhled a konstrukce

GPSmap je zelenohnědý přístroj armádního vzhledu, Colorado na pohled vypadá mnohem lépe. Je také trošku menší a má přitom větší displej. Oba dva navigátory jsou velmi pečlivě vyrobeny, z obou mám velmi jistý pocit – nikde se nic nehýbe a nevrže, plasty jsou tvrdé a pevné.

O Colorado se trochu víc bojím než o GPSmap. Možná je to trochu tím, že je nové, svoji roli ale určitě hraje i luxusnější vzhled. Hnědou příšerou bez obav kamkoli mrsknu, s Coloradem si to zatím rozmýšlím.

Zatím ještě nemám hotové fotografie Colorada. Všechno důležité si ale můžete prohlédnout na videu:

Odolnost

Oba Garminy jsou odolné proti vodě, podle normy IPX-7 vydrží až půl hodiny metr pod vodní hladinou. S GPSmap jsem toho několikrát využil, ještě teď je trochu slaný od mořské vody.

Poměrně odolný je i displej. Ačkoli jeho sklíčko není vystouplé, za rok používání GPSmap na něm zůstalo jen pár neviditelných vlasových škrábanců. Zdá se, že stejné sklo nad displejem má i Colorado. Na druhou stranu znám jeden GPSmap s velkým šrámem; takže když se člověk snaží, povrch neodolá.

Přístroje jsou odolné i proti nárazu. Když spadnou na zem, a není to zrovna kovovou tyčí proti displeji, přežijí nanejvýš s odřeninami. Tady se mi možná víc líbí Colorado, protože kdyby u něj něco prasklo, bude to nejspíš černá ulita. Stačilo by pak jednoduše koupit novou, demontáž GPSmap je komplikovanější.

U Colorada se také nebojím ošoupání, jemuž se nevyhnuly pryžové části GPSmap. Funkčně opotřebení ničemu nevadí, ale nevypadá hezky.

Displej

Colorado jednoznačně vede ve velikosti a rozlišení displeje. Je nádherně detailní a zejména při spojení s připravovanou novou verzí mapy Topo Czech bych se nerad vracel k menšímu a hrubému displeji Garminu GPSmap.

  
Mapa na displeji Colorada

Je zde však jedna nepříjemná vlastnost: displej je tmavší. Mnohem častěji musím zapínat podsvětlení, abych na něj vůbec viděl. Garmin sice neopustil technologii odrazných displejů, kdy okolní světlo pomáhá ke zřetelnosti, u Colorada je ale zkrátka displej tmavší než dřív.


Mapa na displeji Garminu GPSmap 60CSx

Rozdíly mezi displeji Colorada a GPSmap neposuzujte podle náhledových obrázků. Až po klepnutí zjistíte, jak velký je mezi nimi rozdíl.

GPS příjem

Starší Garmin GPSmap používá přijímač Sirf Star III, Colorado pracuje s největší pravděpodobností s čipem od Mediateku. Citlivost hodnotím stejně, ani jeden z přístrojů nemohu z nějakého důvodu vyzdvihnout. Citlivost je ale velmi dobrá, signál je všude, kde může být.

Tip: Podívejte se na srovnání citlivosti těchto dvou GPS čipů.

Ovládání

Colorado přišlo s ovládacím kolečkem. Točí jím palec, jde to stejně pohodlně pravou i levou rukou. Uprostřed je běžný čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem. A k tomu ještě dvě tlačítka. Oproti tomu Garminu GPSmap chybí kolečko, na jeho těle je ale o šest tlačítek navíc.

 
Dvakrát kulatý rozcestník Colorada • jednou klasická nabídka Garminu GPSmap

Kolečko je dobrý ovládací prvek. Stále si na něj zvykám, stále se zrychluji. Na GPSmap ale rychlost práce nemá a myslím, že nikdy nebude mít. Mnohé činnosti je potřeba dělat delší cestou. Jak bych jen ocenil samostatné tlačítko Find.

Také listování funkčními stránkami bylo s GPSmap velmi rychlé. Jde to sice stejně nastavit i na Coloradu, ale kvůli chybějícím jednoúčelovým tlačítkům musí být stránek mnoho a orientace je komplikovaná.

Majitel GPSmap si zkrátka nejspíš bude rvát vlasy, až se mu Colorado poprvé dostane do ruky. Všechno je totiž jinak, nic není na svém místě, ovládání je úplně odlišné. Musí ale vytrvat.

Výdrž

Colorado vydrží na jednu sadu dvou tužkových baterií méně než GPSmap. Nemám to ale přesně změřené, důležité pro mě je, že na denní výlet mi jedna sada stačí.

Rychlost

Rychlost obou navigátorů je srovnatelná. Nabídky reagují okamžitě, překreslování mapy je stejně rychlé nebo u Colorada snad i rychlejší. Navíc jsem se u něj zatím nikdy nesetkal s drobným zadrhováním nabídek, které se občas projevuje u GPSmap. Rychlost novinky mě překvapila

Při měření rychlosti spouštění vede starší GPSmap. Stačilo jej zapnout, stisknout Enter pro přeskočení úvodních stránek, a hned používat. U Colorada je potřeba počkat, v mém případě 16 sekund. Tato doba je ale závislá na obsahu paměti, na počtu nahraných geokeší.

Ještě není konec, článek pokračuje v druhé kapitole. Stačí klepnout...

Témata článku: , , , , Okolní světlo, Správná doba, Funkční stránka, Brňané, Vybraný bod, Color, Nepříjemná vlastnost, Colorado, Klasická nabídka, Slaný, Pro +, Výsledek hledání