U geocachingu jde i o čísla

Geocaching je samozřejmě hlavně turistická zábava na čerstvém vzduchu. Keše ale lze spočítat, porovnávat, analyzovat a postavit na nich různé statistiky. Představíme čtyři nástroje, které při tom můžete použít.
Kapitoly článku
Špatnou zprávu prozradím hned na začátku. Pokud chcete pro zpracování statistik svých nalezených keší využít automatické nástroje, které představím v tomto článku, musíte mít zaplacené tzv. Premium členství na webu geocaching.com. Jen jako Premium Member totiž získáte přístup ke generování filtrovaných dotazů Pocket Query a s nimi i možnost stáhnutí aktuální databáze všech svých nalezených keší.

Jen ten, kdo si zaplatí tři dolary měsíčně za PM členství totiž na jedné stránce webu geocaching.com najde sekci My Finds a tlačítko Add to queue. Jeho stisknutí je povoleno jen jednou za týden. Potom ale na zaregistrovanou e-mailovou adresu pošle archiv ZIP se souborem nebo soubory GPX všech keší, které jste našli.


Tlačítko pro generování seznamu nalezených keší

S tímto souborem pracují všechny tři programy pro automatické generování statistik nalezených keší. Dva z nich zvládnou přímo ZIP, pro jeden je nutné archiv napřed rozbalit. Všechny tři programy jsou k dispozici úplně zdarma.

Co vlastně dělat se statistikami? Kromě vlastního zkoumání je můžete veřejně vystavit ve svém profilu na stránkách geocaching.com. Všechny tři programy a služby totiž umí data exportovat do formátu HTML.


Právě sem do profilu přijde HTML kód se statistikami

CacheStats: jednoduchý a funkční

CacheStats je volně šiřitelný program pro operační systémy Windows, který si zdarma můžete stáhnout na stránce firmy LogicWeave Software. Po instalaci a spuštění stačí najít složku se soubory dotazu My Finds rozbalenými z archivu ZIP a chvilku počkat na jejich zpracování.

Program potom zobrazí mnoho nejrůznější statistik: počet nalezených keší, rychlost hledání na den nebo týden, průměrný počet denních a týdenních nálezů, nejstarší keš, nejvíce keší za nalezených za den a za měsíc, počet dnů za sebou, kdy jste něco našli nebo naopak nenašli…

Můžete srovnávat jednotlivé roky, kdy se věnujete geocachingu. Dají se vytáhnout výroční keše po nastaveném intervalu – typicky každá stovka. Najdete země, ve kterých jste našli nějakou keš, a také statistiky velikosti schránek, obtížnosti a terénu.

   
Statistiky: základní pohled • cíle • seznam zemí • země podrobně


Statistiky: velikost • typ • obtížnost • terén

Zajímavá je také předpověď, kdy dosáhnete určité hranice. Pokud bych například postupoval stejným tempem jako od začátku svého kešování, dostanu se k tisícovce keší 22. prosince 2007. S letošním průměrem, kdy jsem trochu zrychlil, by to bylo už 29. září. Pokud bych si dal cíl, že tisíc keší chci pokořit přesně 1. září, musel bych každý den najít 3,648 pokladů, případně 25,5 každý týden.


Práce s cíli: kdy bude tisíc?

V programu si můžete také označit své oblíbené keše podle různých, i vlastních kritérií, nebo se podívat na přehled všech nalezených pokladů i se svými logy. Když navíc spustíte CacheStats s novým souborem My Finds, zobrazí stručnou tabulku, kde novou situaci porovná s předchozími statistikami.

  
Nastavení oblíbených • všechny keše • označení FTF

Nejdůležitější je ale export na webové stránky. Vyberete si, jaké informace v něm mají být obsaženy. Já například standardně vynechávám cíle, neuvádím FTF, oblíbené keše a negeneruji mapky. V mapě Evropy je zde totiž chyba, nedokáže zobrazit zrovna Českou republiku. Klepnutím na tlačítko se do schránky Windows zkopíruje kód HTML, který můžete vložit třeba přímo do políčka Your Profile Details v nastavení profilu na stránkách geoaching.com.

 
Dialog pro nastavení exportu • a tohle je výsledek

Podívejte se na ukázku, jak vypadá statistika vygenerovaná programem CacheStats.

Plusy: podrobné statistiky, pamatuje si složku se soubory GPX, srovnání s předchozím importem, počítání cílů, jednoduchost

Minusy: chyba v mapě Evropy, graficky méně zajímavý výstup

It’s Not About the Numbers: samozřejmě, že jde o čísla

V tomto případě nepíšu o programu, ale o internetové službě, která se ovládá prostřednictvím webového prohlížeče na stránkách www.itsnotaboutthenumbers.com. Po registraci nahrajete na stránky zazipovaný soubor, který jste vygenerovali na webu geocaching.com pomocí sekce My Finds.

Stejně jako u programu popisovaného v předchozí části se můžete podívat na své statistiky. Celkově jich je méně a chybí interaktivní možnosti práce s cíli, označování oblíbených keší nebo práce s FTF, služba ale nabízí jiné speciality.

Zjistíte třeba vzdálenost mezi všemi kešemi, které jste našli, zjistíte průměrnou délku svých logů, najdete nejdelší a nejkratší log. V tabulkách a grafech jsou prezentovány statistiky typů a velikosti keší, obtížnosti a terénu. Zajímavé je zobrazení rovnice křivky, která odpovídá vaší rychlosti hledání a porovnání s průměrem. Ten se však počítá jen z lidí, kteří využívají tyto statistiky, nejde o celosvětový průměr všech geocacherů.

   
Základní statistika • grafy • výroční keše • kde jsem všude byl

Data lze také exportovat do formátu vhodného k zobrazení na webových stránkách. Zvolíte si, jaké statistiky vás zajímají a zkopírujete vygenerovaný kód. Všechny statistiky se zobrazí jako obrázky, grafika je proto hezčí než u programu CacheStats.


Výsledek pro vložení na stránky

Podívejte se na ukázku, jak vypadá statistika vygenerovaná službou It’s Not About the Numbers.


Článek ještě nekončí, v druhé kapitole se dočtete o dalších možnostech této služby, o jedné novince a také statistikách pro všechny geocachery

Témata článku: , , I/O, Premiové členství, Grafický výstup, Základní statistika, GEO, Zajímavá možnost, Program Files, Hlavní web