Univerzální Garmin Nüvi 500: do auta, do lesa, na kolo i na loď

Garmin předvedl nový model navigace z řady Nüvi. Tentokrát nejde jen o jednu novou funkci, jak tomu často bývalo dřív. Jedná se o změnu koncepce. Nüvi 500 a 550 (liší se jen mapami) je totiž univerzální navigace. Primárně je sice – už vzhledem k tvaru – určena do auta, má však odolné provedení a funkce přizpůsobené outdoorovému použití. Uživatel bude moci přepínat mezi profily: auto, kolo, loď, pěší turistika

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nüvi 550 používá vyměnitelné baterie. Nejde ale zřejmě o klasické články AA, ale o firemní akumulátor. Měl by být také podporován geocaching. Místo opravdových turistických funkcí ale Garmin na svém webu píše o zbytečnostech jako světový čas, převodník jednotek a kalkulačka. Tyto funkce má přece každý už deset let v mobilu. Zajímá mě spíš, jestli bude Nüvi 500 obsahovat pohled s kompasem a šipkou, a to se zatím nedozvím.

Je také škoda, že outdoorové použití není podpořeno třeba nějakým pouzdrem. V článku o turistice s autonavigací jsem psal, že jednou z hlavních překážek je obtížné držení přístroje. Hranaté tvary špatně padnou do ruky. Dalo se to vyřešit pouzdrem, nějakým speciálním držákem. Dodávané příslušenství je ale stejné jako u navigací do auta.

Garmin Nüvi 500 se začne prodávat ve třetím čtvrtletí, americká cena 500 dolarů při přepočtu podle kurzu odpovídá 7 500 korunám. Takhle se to ale samozřejmě přepočítávat nedá.

Oživeno: Objevil jsem další obrázek. Chybí mi na něm ale šipka směřující k cíli, takže může jít jen o kompas, který ukazuje světové strany, nikoli navigace k cíli.

 

Diskuze (7) Další článek: Sony Ericsson: když se Walkman znovu narodí

Témata článku: Les, Americká cena, Kolo, Auto, Odolné provedení, Loď