Už nejde jen o software. Google si pro Pixel 2 nechal vyrobit unikátní čip na zpracování fotek

Loňský Google Pixel se vyšvihl do čela žebříku fotomobilů DxO Mark. Měl stejný fotoaparát jako někteří konkurenti, ale vyšší bodové hodnocení mu vynesly pokročilé algoritmy pro zpracování obrazu. I letošní Pixely jsou na čele žebříčku a očekávalo se a znovu to můžeme přičíst softwaru od Googlu, ale Pixel 2 má ještě jeden trumf v rukávu.

Google si pro Pixely nechal vyrobit unikátní procesor pro zpracování obrazu. Jmenuje se Pixel Visual Core, má osm jader a právě na něm běží HDR+ a algoritmy strojového učení. Vtip je v tom, že čip je pro tyto procesy skvěle optimalizovaný. Úkoly zvládne 5× rychleji a s desetinovou spotřebou ve srovnání se situací, kdy se o stejné procesy stará hlavní CPU.

Kuriózní však je, že Pixel Visual Core ještě není aktivní. Bude až během několika týdnů s aktualizací Android Oreo 8.1. I bez něj se Pixel 2 s náskokem dostal na první místo žebříčku DxO a s ním bude ještě lepší (přesněji řečeno rychlejší). A ještě jeden benefit tu je – díky Visual Core budou pokročilé funkce pro zpracování obrazu dostupné i pro aplikace třetích stran. To však ještě o další týdny či měsíce později.

O nových Pixelech těsně po premiéře:

Zdroj: Google Blog

Diskuze (3) Další článek: Samsung oznámil rekordní zisk, přesto šéf oznámil rezignaci. Proč?

Témata článku: Google, , , , , , , , , Google Pixel 2, Google Pixel 2 128 GB, Google Pixel 2 XL, Google Pixel 2 XL 128 GB, Cpát, Letošní pixel, První místo, Stejný proces, NEC, Pro +, Obraz, Mark, Zpracování, Algoritmus, Bodové hodnocení, DxO,