Ve Virginii vám robot doveze pizzu, stát schválil revoluční zákon

  • Virginie schválila nový robotický zákon, který umožní volný pohyb robotů na ulici
  • Zákon je důležitý především pro odstartování trhu s dovážkovými roboty
  • Roboti vám mohou dovážet zboží z blízkého obchodu, ale třeba i čerstvou pizzu

Umělá inteligence reprezentovaná stroji (samořízená auta nebo třeba drony) je sice technologicky funkční, ale legislativa  je pozadu. Virginie je prvním státem, který schválil zákon o provozu dovážkových robotů.

Až k vaším dveřím

Při pojmu dovážkový robot se patrně vybaví létající dron od Amazonu a jeho následovníci. Ale jsou to také „jezdící krabice“, které se na kolečkách pohybují ulicemi. Nejvíce je vidět model od Starship Technologies, jiné vyrábí i Dispatch nebo Marble.

Dovážkový robot od Starship Technologies je určen pro převoz zboží na vzdálenosti kolem tří až pěti kilometrů, uveze maximálně deset kilogramů. Robot je schopen dostat se do cíle zcela autonomně, ale v případě problémů ho může vzdáleně ovládat člověk. Roboti jsou tak neustále připojení do mobilní datové sítě, mají k dispozici GPS, senzory a kamery, aby se vyhnuli překážkám.

Právě tyto vlastnosti a spolupráce se zástupci Starship Technologies umožnily vytvoření prvního zákona, který umožňuje volný pohyb těchto robotů po ulicích Virginie. Zákon začne platit od července 2017.

Nastavená omezení

Z důvodu bezpečnosti jsou v zákoně zakotvené i další parametry, které musí provozovatel robotů dodržet. Rychlost nesmí přesáhnout 16 km/h a celková hmotnost nesmí být větší než 23 kilogramů. Mohou jet pouze po chodnících, přechodech pro chodce a cestách určených pro lidi či cyklisty.

Na zemi i ve vzduchu

Na výrobu dovážkových robotů jezdících po zemi se specializuje několik startupů, takže o hardware nebude nouze. Minulý rok oznámila česká společnost Rohlik.cz, že chystá využití těchto robotů i u nás, ale vše brzdí legislativa.

Pokud jde o drony, ty to mají ještě těžší, protože rizika jsou u letícího stroje nesrovnatelně vyšší než u robota pomalu jedoucího po chodníku. Kvůli tomu je jistě dobře, že se s povolením zákona pro provoz dovážkových dronů nespěchá a výrobci tak mají čas dále pilovat technologie a cvičit umělou inteligenci. Cílem omezit riziko chyby na přijatelné hodnoty a vypracovat záchranné řešení pro případy, kdy se něco pokazí.

Obě formy doručovacích robotů ale ukazují, jakým směrem se ubírá budoucnost – lokální rozvoz zboží a potravin bude v blízké budoucnost řešen roboticky a tedy velmi levně. Jen doufejme, že ulice a chodníky nebudou těmito roboty přeplněné.

Diskuze (1) Další článek: Jak může Trumpova zeď spojovat svět a sloužit sportu? TomTom vystřihl skvělý aprílový vtípek

Témata článku: , , , , , , Létající dron, CGI, Stát, Rohlík, První stát, Zákon, Celková hmotnost, Doručení, Nouze, Rozvoz, Česká společnost, Převoz, Zak, PIZ, Minulý rok, Robot, Volný pohyb, Virgin, Vir,