Vodafone hlásí kompletní územní pokrytí. Tentokrát sítí pro internet věcí

Vodafone ohlásil úspěšné dokončení pokrytí českého území sítí pro internet věcí. Podle údajů operátora jeho síť NB-IoT pokrývá 100 % plochy území venkovním signálem a 94 % populace signálem uvnitř budov. Podle svých slov je Vodafone prvním českým poskytovatelem IoT, jenž se svou technologií obsáhne celé území. V Česku dále poskytují síť pro internet věcí České radiokomunikace (síť LoRa), SimpleCell ve spolupráci s T-Mobilem (Sigfox) a od letošního roku také Starnet (LoRa).

Technologii úzkopásmového internetu věcí nasadil Vodafone na téměř čtyři tisíce svých stávajících LTE vysílačů. Operátor se chlubí dobrou propustností sítě uvnitř objektů a bezpečností datových přenosů v rámci licencovaného pásma. Společné pro IoT sítě je pak jejich nízká energetická náročnost, cenová dostupnost koncových zařízení a jejich mnohačetné připojení najednou. V současnosti Vodafone testuje NB-IoT síť s několika subjekty, k jejímu komerčnímu spuštění dojde v prosinci.

NB-IoT síť Vodafonu využívá 3GPP standard, který umožňují její začlenění na stávající LTE vysílače a přináší vysokou míru kompatibility a synergie s jinými mobilními síťovými technologiemi. Typické využití sítě pro internet věcí zahrnuje mnoho odvětví, např. dálkově ovládané měřiče vody, plynu či elektřiny, automatické osvětlení, zabezpečovací techniku, distanční léčbu, parkovací systémy či nejrůznější typy senzorů a monitorovacích zařízeních a alarmů.

Technické řešení NB-IoT sítě

Integrace NB-IoT na stávající LTE vysílače probíhala softwarovou aktualizací technologie rádiové přístupové sítě Single RAN. Vedle technologií 2G, 3G a 4G/LTE nyní Vodafone na vysílačích provozuje také technologii NB-IoT. Na technickém zajištění nové služby spolupracoval Vodafone se společností Huawei. Síť používá zabezpečení pomocí LPWA technologie a provozována v licencovaném pásmu. Jako standard 3GPP přebírá od LTE i bezpečnostní mechanismy.

Technologie NB-IoT je napojena na globální Vodafone IoT platformu, která se skládá z pokročilého softwaru pro správu konektivity integrovaného do páteřní sítě a globální SIM karty společnosti Vodafone. Součástí řešení je webový portál, který informuje zákazníka o využívaných službách a poskytuje mu technická data ke spravovaným SIM kartám. Ty může zákazník spravovat přímo přes aplikační rozhraní svého firemního systému.

Co je to internet věcí?

Diskuze (8) Další článek: Zájem o iPhone 8 byl u operátorů slabší. Čekají lidé na model X?

Témata článku: , , , , , , , , , , Začlenění, Vysoká míra, Technické řešení, Venkov, Pro +, Česká radiokomunikace, Páteřní síť, Typické využití, Softwarová aktualizace, Komp, Síť, Celé území, Nb-iot síť, SimpleCell, Vysílač,