Vodafone v podmínkách znevýhodnil U:fona, šlo o omyl

V podmínkách balíčku Kamarádi ze všech sítí stálo, že čísla ze sítě U:fon do něj zahrnout nelze. Zeptali jsme se Vodafonu, jak se věci mají.

Rodinný, férový a transparentní operátor – to je image, o kterou od počátku usiloval Český Mobil provozující síť Oskar a nyní jeho následovník Vodafone. Proto nejen nás, ale také jednoho z našich čtenářů, zaujala následující pasáž v podmínkách služby Kamarádi ze všech sítí: „Program kamarádi ze všech sítí nelze využívat pro volání a posílání SMS na telefonní čísla sítě U:fon a čísla začínající 1, 8, 9.“ Podle těchto regulí by se ocitla mimo hru čísla, na která lze volat a SMSkovat za paušál, všech zákazníků U:fona.

Klepněte pro větší obrázek
Zákazníci Vodafone mohou své kamarády vybírat opravdu ze všech sítí, U:fona nevyjímaje

Pokud by tomu tak ve skutečnosti bylo, ocitl by se Vodafone v zapeklité situaci. Před lety to byl totiž on, resp. jeho předchůdce Oskar, kdo byl jako tuzemský benjamínek znevýhodňován dvojicí dominantních operátorů Eurotel a Paegas. Ti za volání do Oskarovy sítě účtovali svým zákazníkům vyšší sazby než při volání mezi sebou vzájemně. Vodafone se nenechal a bránil se u soudu, přičemž po složitých peripetiích a tahanicích od soudu k soudu přeci jen vyhrál, ale provinilce nakonec trest nestihl. Inu, tuzemské soudy rychlostí příliš nevynikají a pokuta byla nakonec promlčena.

Nešťastná formulace

Ovšem zpět do současnosti, dle podmínek kamarádského balíčku na webu červeného operátora by se mohlo ještě před několika dny zdát (dnes už je formulace opravena), že Vodafone nyní diskriminuje nejmenšího U:fona. Na podmínky poskytování služby Kamarádi ze všech sítí jsme se proto Vodafonu zeptali a zde je odpověď. Šlo zkrátka o chybu v Podmínkách služby a v praxi tato klauzule nebyla nikdy uplatňována. Za Vodafone odpovídal tiskový mluvčí Miroslav Čepický:

„Běžná mobilní čísla U:fona začínající předčíslím sedm jdou do programu Kamarádi ze všech sítí, v rámci nějž si zákazníci volají za nulovou minutovou sazbu, od začátku zadat a někteří naši zákazníci je v tomto programu běžně využívají. Do Kamarádů ze všech sítí nelze zadat speciální čísla začínající jedničkou, osmičkou a devítkou, z nichž některá má U:fon také přidělena. Náš zaměstnanec, který text podmínek programu připravoval, udělal chybu a místo, aby vyloučil pouze čísla s konkrétním předčíslím, vyloučil omylem z podmínek celého operátora. Za tuto nepřesnost v komunikaci se zákazníkům omlouváme a děkujeme za upozornění, podmínky na webu upravíme.“

Nově je bod shrnující možnosti výběru čísel do skupiny kamarádů formulován takto: „Program kamarádi můžete využívat až pro čtyři čísla v MOBILNÍCH SÍTÍCH Vodafone, Telefónica O2, T-Mobile nebo U:fon, které začínající na 79 a v pevné síti v ČR.“ Závěr je tedy jasný, do programu Kamarádi ze všech sítí je možné zařadit i čísla ze sítě U:fon a Vodafone tak nikoho nediskriminuje.

Diskuze (20) Další článek: HTC mění technologii displejů, dodávky od Samsungu nestačí

Témata článku: , , , , Předčíslí, Kámoš, Žně, F +, Fon, Voda,