Wapové portály operátorů: stojí za opovržení?

I když je u nás wap jen okrajově využívaná technologie, operátoři neustále investují nemalé prostředky do propagace možností svých wapových portálů. Vidí za tím opravdu jen tučné zisky, nebo chtějí uživatele přesvědčit o tom, že wap není jen pro vyvolené? A jak vůbec současné portály našich mobilních operátorů vypadají?
Kapitoly článku
Už nějakou dobu je wap pro spoustu českých uživatelů mrtvou technologií. Mohou za to především operátoři a jejich cenové podmínky. V nedávné minulosti monochromatických displejů nemohl wap ani zdaleka nabídnou tolik, na kolik jej operátoři cenili. Časem se tak technologie propadla na samé dno a zatímco spousta slovenských uživatelů si Mobilmanii přečte raději přes wap, Čech sáhne jednoznačně po textové verzi na mobilním internetu.

Není wap jako wap

Se samotnou technologií přešly do pozadí zájmu i wapové portály poskytovatelů mobilních služeb. V mnoha zemích světa zaznamenávají Vodafone Live! nebo t-zones ohromný boom, u nás o nich nemá mnoho uživatelů ani tušení. Zprávy o tom, že operátoři umožňují surfovat na wapových portálech zdarma, tak spousta lidí přechází bez povšimnutí. Je to však správné?

Protože i wapové portály, ač za vysokou cenu, mohou sloužit jako kvalitní zdroj informací, postavili jsme dnes vedle sebe portály našich mobilních operátorů a podívali se, jaké portfolio služeb ten či onen nabízí. Možná budete překvapeni.

Pozn.: modely, na nichž byly portály testovány, už podporují novější verzi wapu. Se staršími modely a monochromatickými displeji se budete muset obejít bez náročnější grafiky a ikon.

Odlišnosti najdete už na domácích stránkách portálů. Zatímco Eurotel a T-Mobile pojali startovací stránku jako ikonový rozcestník nabízených služeb, Vodafone už po spuštění portálu Live! nabízí aktuální novinky a nabídky. Další úrovně jsou dostupné pod záložkami v horní části stránky. Ale začněme postupně, tedy u Eurotelu.

Eurotel Live!

Hlavní stranu zde tvoří devět velkých ikon vedoucích do sekcí portálu. Nezapomínejte, že surfování v základní struktuře Live! je zdarma, a tak se nemusíte hrozit stahování všudypřítomné grafiky. Funkce blokování obrázků tedy může zůstat vypnutá – placené sekce jsou totiž většinou bez grafiky (nejde-li o stahování multimediálního obsahu).

   
Hlavní menu v češtině... • ...a angličtině • menu druhé úrovně • některé stránky jsou bez grafiky

Jak vlastně odlišíte placený a neplacený obsah? Pokud se za položkou nachází označení ($), pak si buďte jisti, že kliknutím na odkaz vám začíná stoupat výše měsíčního účtu. Ale pozor! Některé odkazy vedou ven ze samotného portálu, a proto už nejsou stránky následně označeny jako placené. Pro kontrolu uvádí Eurotel v patičce stránek portálu Live! zmínku o tom, že za zobrazení aktuální stránky neplatíte.

   
Menu zpráv • seznam aktualit • vyhledání spoje • informace o portálu Live!

Eurotel Live! je z velké míry zaměřen na nabídku mobilních produktů společnosti. To, co tedy najdete na webovém portálu http://www.eurotel-live.cz/, najdete i v jeho wapové verzi. Neorientujete-li se v textové struktuře wapového portálu, stačí zabrousit na výše zmíněnou adresu a prohlédnout si popisky jednotlivých položek. Portál nabízí i zpravodajství, stahování obrázků a melodií jej ale staví až na druhou kolej. Informace přebírá Eurotel především od zpravodajských serverů iDnes, iHned příp. přímo od ČTK.

Ruční nastavení telefonu pro přístup k wapu najdete na domácích stránkách operátora. Možnost snadného nastavení nabízí portál Eurotel Live!

T-Zones

Wapové portály Eurotelu a T-Mobilu jsou si v mnohém podobné. Stejně jako u Eurotelu vás přivítá okno s grafickými ikonami, stejně jako u Eurotelu jsou placené odkazy označeny symbolem dolaru. Oproti konkurenčnímu Eurotel Live! ale T-Mobile označuje jak placené, tak neplacené odkazy. Narazíte-li tedy na symbol dolaru, víte, že se přesouváte do placené zóny. Ikona "+" naopak značí sekci neplacenou. Pokud není odkaz označen ani "$", ani "+", octli jste se zřejmě mimo portál a zobrazovaný obsah už se vám přičítá do měsíčního účtu.

   
Hlavní menu • menu druhé úrovně • informace o t-zones

I t-zones nabízí jak vlastní obsah pro vyšperkování vašeho mobilu, tak aktuální informace zpravodajských portál iDnes, iHned a dalších. Grafické zpracování portálu je horší, což ale majitelé starších mobilů jen ocení. Největším nedostatkem t-zones je malé množství neplaceného obsahu. Převážná většina odkazů je označena dolarem a za jejich prohlížení si budete muset zaplatit.

    
Neplaceného obsahu je opravdu poskrovnu

Pokud máte k dispozici internet, nemusíte utrácet na wapu. Na internetové adrese http://www.t-zones.cz/ totiž většinu z mobilního portálu najdete „zdarma“. Jediné, co tak platit musíte, je odeslání příp. stažení vybraného obsahu.

Tip: cestujete s portálem t-zones v kapse? Vyzkoušejte adresu http://wap/leto, jejíž obsah je vybrán tak, aby vám v létě co nejvíce zpříjemnil cesty.

Ruční nastavení telefonu pro přístup k wapu najdete na domácích stránkách operátora. Výborným nástrojem pro automatické nastavení wapu v telefonu je T-Mobile Konfigurátor.

Vodafone live!

live! Vodafonu jde svoji vlastní cestou. Hlavní stránku netvoří seznam ikon, ale výběr z hlavních zpráv a několika aktuálních akcí, které Vodafone svým zákazníkům nabízí. Položky k procházení obsahu najdete až na druhé kartě Menu. Zprávy, Hudba, Sport, Zábava, Hry a další – opět prakticky totožné sekce, opět prakticky totožný obsah.

   
Hlavní stránka • druhá záložka • klikání na odkazy je neplacené

Vodafone live! má však svoje jistá specifika. Hlavním rozdílem je placení obsahu. U Vodafonu nenajdete žádné dolary, alfou a omegou portálu je totiž tzv. Pokladna. Klikat tedy můžete na libovolné odkazy, teprve až u pokladny ale vytahujte peněženku. Rozdílný je i systém úhrady. Jinde platíte za přenesená data, live! má systém tzv. předplatných. Chcete-li aktuální zprávy v mobilu, stačí vybrat denní, týdenní nebo měsíční předplatné a můžete surfovat, jak se vám zlíbí. Obrázky a multimediální obsah je zpoplatněn standardním způsobem, tedy za položku s tím, že při objednání více kusů máte nárok na položky gratis. Více informací na domácích stránkách operátora.

Tip: přečtěte si pozorněji odstavce pod cenovou tabulkou; zjistíte např., kdy se vyplatí si službu předplatit tak, abyste si přístupu k obsahu mohli užívat co nejvíce

   
Hudba a obrázky live! • po zaplacení v Pokladně... • ...si můžete vychutnávat obsah

Webové stránky Vodafone live! najdete na adrese http://live.vodafone.cz/. Stránky, které jsou součástí domácích stránek Vodafonu ale z velké části obsahují jen popisky k jednotlivým položkám obsaženým na portále. Samotný obsah, který se nenachází na webu, si musíte vyhledat v mobilu.

Ruční nastavení telefonu pro přístup k wapu najdete na domácích stránkách operátora. Možnost snadného nastavení pak hledejte v Internetové samoobsluze.

Stále se vám nelíbí?

Každý portál je svým způsobem specifický, ale struktura všech tří je velmi podobná. Nemusíte litovat toho, že váš kamarád, který má jiného operátora, najde na wapu mnohem více. Všechny obsahují zpravodajství, všechny jej přebírají z podobných internetových serverů. Multimediální obsah je rozdílný pro každého operátora, výběr je ale v dnešní době tak pestrý, že téměř vždy narazíte na „něco pro vás“.

Na všech třech najdete část s praktickými informacemi, které se mohou hodit hlavně na cestách. Možnost vyhledat spojení pomocí wapových stránek IDOSu, procházet mapami s vyhledáváním nejbližší benzinky, banky apod., nahlédnout do televizního programu nebo si přeložit neznámé slovíčko z cizího jazyka - s tím vším vám pomůže wapový mobil v kapse.

Portály mají také své vlastní pojetí nastavení služeb operátora. Zatímco např. na t-zones si kromě nastavení služeb pod položkou Můj T-Mobile prohlédnete třeba i poslední vyúčtování, Vodafone live! mnoho možností pro správu telefonních služeb nemá. Na druhou stranu právě portál live! Vodafonu nabízí nejvíce možností přizpůsobení a správy obsahu. Mimo toho, že máte z jednoho místa přehled o objednaných a stažených službách, dokáže si live!, pokud to budete chtít, automaticky poskládat úvodní stránku podle navštěvovanosti sekcí tak, abyste na očích měli jen to nejžádanější. Eurotel se v tomto případě nachází někde mezi nimi.

   
t-zones: informace o účastníkovi • Vodafone live!: "Moje" menu

Snad ani není možné objektivně zhodnotit, který z portálů nabízí v nejlepším balení nejširší portfolio služeb. Velký dojem na mě ale díky přehlednosti a cenové politice udělal Vodafone live! V mnoha případech můžete bez poplatků u Vodafonu procházet až několika stupni v hierarchii menu a objednat si opravdu jen službu, která vás zajímá, což je u konkurence obtížnější. Na druhou stranu ani rozsáhlá nabídka Eurotelu nebo možnosti správy účtu a služeb podobně, jako na webu t-zones u portálu T-Mobilu, nejsou k zahození.

Témata článku: , , , , Port, Nejširší portfolio, Zobrazovaný obsah, Portál, Zpravodajský portál, Operátor, Pokladna, Pór, Wapový portál, WAP, OPO, Sto, Portal,