Actis 3: celá Evropa v české navigaci (test)

Actis 3 s programem Pocket Navigator 7 je český přenosný navigační přístroj se solidním mapovým pokrytím a příjemným ovládáním. Navíc obsahuje několik aplikací pro zpříjemnění času mimo auto.

Díky výbornému mapovému vybavení nebudeme s Actisem křižovat jen naše silnice a určitě se vydáme i za hranice. Ve vzpomínkách jsem tedy navštívil španělské městečko nedaleko Barcelony a norskou vesnici uprostřed jednoho z přírodních parků. Actis 3 mně dovedl na obě místa v pohodovém stylu. Zatímco u Barcelony bych za něj téměř dal ruku do ohně, u Norska si nejsem jistý u cest přes moře. Zobrazené trasy mi spíš připomínají nejkratší spojnice mezi silnicemi na obou březích, než místa skutečného nalodění na trajekt. Protože moje znalosti tak daleko nesahají, budeme ctít presumpci neviny a uvěříme Pocket Navigatoru jeho výpočet.


Vypočtená trasa • detail křižovatky

Co kupujeme

V navigačním balíčku se společně s navigátorem nachází ještě autonabíječka a držák do automobilu. Sada tedy není vybavena síťovou dobíječkou. Sám nedokážu říci, jestli to je velká chyba nebo ne. Absenci adaptéru jsem během recenze vůbec nepociťoval.

Klepněte pro větší obrázek
Nabíječka do auta

Držák na sklo s přísavkou se skládá ze dvou spojených částí. Do jedné z nich se jednoduchým zacvaknutím upevní navigátor, druhou část tvoří ohebná plastová noha s přísavkou. Noha vypadá na první pohled jako z pevného tvrzeného plastu a člověku se zdá, že při tvarování může prasknout. Osobně jsem málem dospěl k názoru, že je pevná a že tvarovat nepůjde. Nebýt mé razantnější spolujezdkyně, která se nebála nohu přihnout, asi bych celou recenzi absolvoval se zařízením namontovaným jinak, než by bylo ideální. Takže příště žádný strach, držák lze bez problémů nastavit dle vlastních požadavků. Díky výše popsané konstrukci je uchycení Actisu na skle pevné. Vibrace z nerovností povrchu silnice se na navigaci projevují jen minimálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zdánlivě neohebný držák

Pozor na heslo

Pocket Navigator 7 je stejně jako jeho starší bratr chráněn před zneužitím aktivačním kódem. Ten se váže na nastavený datum systému, a proto se může stát, že když stroj dlouho nepoužijete a dojde k vymazání data do výchozího stavu, navigace nebude pracovat. Nepříjemné je toto zjištění hlavně v okamžiku, kdy se s balíčkem teprve seznamujete a nemůžete tušit, kde je chyba. V tom případě nezbývá nic jiného, než navštívit webové stránky výrobce a celou věc probrat s týmem technické podpory. Je možné, že stejně jako já získáte nové aktivační heslo a pak už se budete jen těšit z dobře pracující navigace.

Oprava: Popisovaný problém s časovým omezením se netýkal běžného licenčního klíče, ale klíče pro demoverzi programu, kterou jsme používali. U něj si aplikace opravdu kontroluje datum, běžně prodávané přístroje tak nechovají.

 
Možnosti routování • itinerář • nastavení průjezdních bodů

Doma na gauči

Actis 3 nemusí být jen navigačním průvodcem. Po dojetí do cíle si díky němu můžete zpříjemnit volný čas vestavěným přehrávačem hudby, prohlédnout fotografie nebo přehrát film z paměťové karty. Pro milovníky četby je připravena aplikace pro čtení elektronických knížek. Od aplikací neočekávejte žádné rozmazlování. Jsou to jednoduché prohlížeče, ale svůj úkol si plní dobře.

 
MP3 přehrávač a prohlížeč obrázků

Opakování: matka moudrosti

V předchozím textu jsem se zmiňoval o možnosti vypnutí zařízení do „spacího“ režimu. Myslím tím stav, kdy obrazovka nesvítí, ale uvnitř zařízení jsou uchovány informace o běžící aplikaci. Ovládání je natolik jednoduché a příjemné, že jsem funkci několikrát použil při navigaci. Hodí se například na dlouhých dálničních úsecích, kdy víme, že nebudeme navigaci potřebovat, anebo v noci, kdy i příjemné noční barvy mohou unavovat oči. Jakmile potřebujeme zjistit, zda jedeme správně, stačí stisknutí stříbrného tlačítka a během několika sekund máme před sebou aktuální stav se všemi potřebnými údaji. Tato funkce má ode mne velkou jedničku s hvězdičkou a neměla by být při výběru opomíjena.


Zajímavá funkce: sledování soukromých a firemních jízd

Další pochvalu si zaslouží zdánlivá maličkost: zařízení je vybaveno ovládacím perem. Pokud často plánujete cesty, různě kombinujete cíle nebo zadáváte velké množství údajů, stylus je neocenitelným pomocníkem. Díky němu zrychlíte a zpřesníte práci se strojem, a ve chvíli kdy budete vkládat stroj do držáku na okně, nebudete muset tak často vytahovat sadu na čištění displeje.

Na závěr tohoto pozitivního odstavce připomínám ještě příjemné ovládání hlasitosti. Hlasovou úroveň je čas od času třeba změnit. S Actisem 3 nemusí člověk přemýšlet, jestli už se mu vyplatí „vlézt“ do programu nebo zda ještě vydrží malou nedokonalost. Jednoduše stačí otočit knoflíkem a vytvořit optimální pohodu pro uši.

Po dvou týdnech

S navigační sadou Actis 3 jsem absolvoval víc než tisícovku příjemných kilometrů. Celkové hodnocení celého kompletu je z mého pohledu pozitivní. Pocket Navigator 7 patří mezi to nejlepší, co na trhu existuje. I když se najdou některé věci, které byly zmíněny s minusovým znaménkem, jejich vliv na bezpečné a klidné dovedení do cíle není podstatný. Snad na každém současném navigačním přístroji lze najít mimo zcela pozitivních věcí také několik maličkostí, které zbývá vylepšit.

Pocket Navigator 7 se mezi konkurencí určitě neztrácí. Společně s funkčním hardwarem, který oplývá mimořádně užitečnými funkcemi ovládání, mi celá sada přinesla pohodu a radost z navigování. Klidně bych si ji nechal doma a využíval pro soukromé i pracovní cestování.

Obsah balení

  • navigační zařízení
  • nabíječka do vozidla
  • držák do vozidla (na přední sklo)
  • sluchátka

Témata článku: , , Celá, Městečko, Test, Celá sada, Moldavsko, Podrobná recenze, Celá evropa, Černá krabička, Velká chyba, Česká firma, Ostatní text, Licenční klíč, Potřebný údaj, Pavučina, Boční strana, Velký pokrok, Letošní verze, Neocenitelný pomocník, Evropa, Jihovýchodní část