Asus MyPAL A632: kapesní počítač navigátorem (recenze)

Asus MyPAL A632 představuje takřka ideální řešení automobilové navigace: citlivý GPS přijímač, dostatečný výkon a hlavně bohaté příslušenství v krabici. Kromě navigátoru dostáváte zároveň multifunkční nástroj pro práci i zábavu.

Tady to a támhle tohle

V horní hraně se nachází tlačítko pro zapnutí kapesního počítače a slot pro paměťovou kartu SD/MMC. Poněkud netradičního umístění se dočkalo i pero, a sice v levém horním rohu. Jak jsem se již ale několikrát zmínil, vše je podřízeno navigaci. V horní části pravé hrany je totiž umístěn kloub výklopné antény GPS přijímače. Anténa se tedy vyklápí do boku a nikoli vzhůru, jako u ostatních navigačních PDA. Směr vyklopení antény opět vybízí k používání kapesního počítače na šířku. Anténa v zavřeném stavu takřka dokonale splývá se zády Asusu a netvoří tak nevzhledný "batůžek".

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pero je umístěno netradičně v levém horním rohu

Na levé straně se v případě modelu MyPal A632 nachází slot pro paměťové karty mini-SD. Majitelé modelu MyPal A636 tento slot budou hledat marně, místo něj ale mají Wi-Fi kartu. Ve spodní hraně si můžete všimnout systémového konektoru pro připojení synchronizačního kabelu. Nechybí běžný 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek a konečně malý otvor pro soft-reset. Na pravé hraně se pak nachází pouze okénko infračerveného portu.

Poctivá čtyřstovka pod kapotou

Asus pohání dnes již poněkud zastaralý, nicméně stále spolehlivý a osvědčený Intel XScale PXA272 na frekvenci 416 MHz. Výkon procesoru lze manuálně nastavit v závislosti na požadované výdrži a náročnosti spouštěných aplikací. Windows Mobile 5 přináší odlišné uspořádání paměti, nežli tomu bylo u předchozí verze operačního systému. Současný model se více podobá běžnému kapesnímu počítači: paměť FlashROM, v našem případě o kapacitě 128 MB, se dělí na prostor pro operační systém a prostor pro data a aplikace uživatele (konkrétně 59 MB). Výrobce navíc vyčlenil dalších pětadvacet megabajtů paměti jako Flash Disk. Uživatel má tak k dispozici přes osmdesát megabajtů a to již pro běžnou práci bohatě postačuje. V případě využití navigace se ale stejně koupi paměťové karty nevyhnete. Paměť RAM o kapacitě 64 MB pak slouží jen a pouze pro běh aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémové informace, rozvržení paměti, nastavení rychlosti procesoru

Touto změnou se vyřešilo hned několik problémů. U kapesních počítačů s Windows Mobile 5 nehrozí hard-reset po pár týdnech bez nabíječky. Uživatel také nemusí hledět na to, kolik paměti ještě může využít, aby ponechal dostatečnou rezervu pro běh aplikací. Změna ovšem přináší i jednu nevýhodu. Paměť FlashROM, která nyní slouží pro instalaci aplikací, je ve srovnání s pamětí RAM mnohem pomalejší. Spouštění aplikací a otevírání dokumentů trvá tedy podstatně déle. Pokud ale všechny aplikace instalujete na paměťovou kartu, změny si takřka nevšimnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SPB Benchmark index, CPU index, File System index
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Graphics index, ActiveSync index, Platform index

Nové rozložení paměti způsobuje velké rozdíly ve výsledcích syntetického testovacího programu SPB Benchmark. Ten v rámci testu výkonu sleduje dobu otevření různých aplikací, dokumentů či obrázků. Výsledky se pak promítají do Platform Index i File System Index a tím i do výsledného SPB Benchmark indexu. Výkonově tedy porovnáváme jen kapesní počítače na operačním systému Windows Mobile 5.

Bluetooth a Wi-Fi

Po delší odmlce se mi dostává do rukou kapesní počítač o jehož technologii Bluetooth pečuje rozhraní od BroadCommu. Ten je nyní navíc obohacen o nové profily: připojení stereo sluchátek pro poslech hudby a Bluetooth klávesnice. Přehlednosti a intuitivnosti rozhraní pomáhá i kompletní lokalizace do češtiny. Kéž by více výrobců dávalo přednost tomuto rozhraní před strohým standardem od Microsoftu. Asus jsem testoval s GPS přijímačem, druhým kapesním počítačem i komunikátorem i USB Bluetooth modulem. Spárování i komunikace byla vždy bezproblémová.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelsky přívětivé rozhraní Bluetooth

Neméně problémů přináší zkušenému uživateli i Wi-Fi karta. Slovíčko zkušenému má své opodstatnění. Asus sice přidává vlastní rozhraní, pro určitá nastavení ale stejně musíte hluboko do menu. Zde jsou již jednotlivé záložky a nastavení dost nepřehledné a uživatel začátečník se trochu zapotí při nastavování zabezpečeného přístupu do sítě a podobně. Svým dosahem se Asus vyrovná ostatním kapesním počítačům, překonává ale například MDA Vario. Na přímou viditelnost lze komunikovat až na několik stovek metrů, v kancelářských prostorách lze vzdálenost počítat v řádu desítek metrů v závislosti na počtu překážek a rušení ostatních bezdrátových sítí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Utilita od Asusu práci s bezdrátovou síťovou kartou příliš neusnadňuje


V další kapitole bude řeč o navigačním modulu, softwarové výbavě a výdrži

Témata článku: Asus, , , , , T-Mobile MDA Vario, Šedý odstín, Počítač, Kapesní počítač