Atlas Czech 8 NT: Garminy už znají každé číslo domu

Navigace Garmin dostaly novou mapu Atlas Czech 8 NT. Vedle aktualizované silniční sítě je součástí mapy také obrovská databáze popisných a orientačních čísel domů. Garmin se nám nepodařilo nachytat na neznalosti čísla.

S mapami pro navigace Garmin je to trošku složitější, bude se proto hodit krátký úvod. Americký Garmin do svých autonavigací prodávaných na evropském trhu zpravidla rovnou nainstaluje mapu City Navigator Europe, dnes ve verzi 2009. Dodavatelem mapových dat pro City Navigator je společnost Navteq, která už sice má Českou republiku dostatečně dobře zpracovanou, přesto má ale před sebou ještě hodně práce.

V dobách, kdy to s českým pokrytím City Navigatoru bylo opravdu špatné, začal český distributor Garminu, firma Picodas Praha, tvořit svou vlastní silniční mapu. Právě o její aktuální verzi Atlas Czech 8 NT, která byla včera představena, je v tomto článku řeč. Mapová data v tomto případě dodává společnost CEDA, jež je zároveň dodavatelem dat pro druhého světového výrobce map, firmu Tele Atlas. Její mapy můžeme najít například v navigacích TomTom. Lze tedy říct, že s mapou Atlas Czech se do Garminu dostanou podobné mapy, jaké jsou v TomTomech.


 
Různá měřítka nové mapy Atlas Czech 8 NT na Garminu Nüvi 860

Český distributor mapu Atlas Czech přidává do navigací, které u nás prodává. Uživatelé si tak mohou vybrat, zda chtějí používat evropský City Navigator s horším pokrytím Česka, nebo český Atlas Czech, který zase neobsahuje Evropu. Mezi oběma mapami lze v navigačním přístroji snadno přepínat, obě mohou být nainstalované současně. Je zde ještě jeden velký rozdíl: Atlas Czech na rozdíl od City Navigatoru nepodporuje práci s dopravními zprávami RDS-TMC. Kdo je chce využívat, musí se nechat navigovat podle City Navigatoru.


Mapa na Garminu Nüvi 500, zde není vidět stínování terénu

Picodas Praha vyrábí ještě další mapy, nejznámnějším produktem je turistická mapa Topo Czech.

O devět měsíců mladší

Předchozí verze Atlas Czech 7 vyšla přibližně před rokem. Nový Atlas mám k dispozici pouze na paměťové kartě určené pro navigační přístroje, neukážu proto přesné rozdíly v aplikaci MapSource jako v článku, který jsem vydal o starší verzi. Ani bych to ale dále neprotahoval: je zkrátka zpřesněná a doplněná silniční síť. Zatímco ve starším starším Atlasu byla data z prosince 2007, novinka použivá mapové podklady z října 2008, přičemž dálnice a silniční komunikace jsou ještě mladší, z prosince 2008. Dopravní stavby zprovozněné nebo plánované na rok 2009 nejsou do mapy zahrnuty.


Mapa na displeji navigace

Ve včerejší aktualitě si můžete podrobněji přečíst, které úseky dálnic a rychlostních silnic se změnily. V mapě je nyní také o deset tisíc zájmových bodů víc, dohromady je jich přibližně šedesát tisíc. Pokud jde o silniční síť, bylo zpřesněno či doplněno padesát tisíc úseků. Vzhled mapy na displeji navigačního přístroje je podobný jako u mapy City Navigator, používá stejné symboly.

 
Mapa na displeji navigace

Důležitou změnou je, že Atlas Czech 8 se dodává pouze ve formátu NT, který nedokážou přečíst některé nejstarší navigační přístroje. Zvládnou s ním však pracovat všechny Nüvi, StreetPiloty řady C, turistické eTrexy i GPSmap. S mapami formátu NT si neporadí jen velmi staré navigace, u nichž by už možná bylo lepší pomýšlet spíše na celkový upgrade než pouze na aktualizaci mapy.

Jan Novák v nejmenší možné obci

Protože aktualizace Atlasu Czech probíhají každý rok a už tolik nepřekvapí, zajímavější novinkou je zařazení mapy Adresy CR. Jde opravdu o mapu, přestože není nijak viditelná. Obsahuje databázi adresných bodů České republiky – jinými slovy popisná a orientační čísla domů i v té nejmenší vesničce. Tato mapa může být jako jediná zapnutá současně s jinou mapou.

  
Vrstva s adresami je vidět vedle ostatních map • před prvním vyhledáváním je třeba zvolit vrstvu • a potom už hledat standardním způsobem

V databázi je více než 2 600 000 adres, vedle sebe najdeme adresy s čísly popisnými a orientačními. Netroufám si prohlásit, že mapa obsahuje adresy naprosto všech budov v České republice, nepodařilo se mi ji ale nachytat. Test jsem provedl podle internetových Zlatých stránek, ve kterých jsem vyhledal jméno Jan Novák a potom zkoušel hledat adresy v různých malých obcích, o kterých jsem ani nevěděl, kde leží. Garmin adresu pokaždé našel. Však posuďte sami na několika ukázkách:

 

Garminu není třeba nijak říkat, jestli vyhledáváte popisné nebo orientační číslo. Vždy prohledá celou databázi a najde všechny výskyty, které vyhovují zadání. Například na následující dvojici obrázků je stejná budova – poprvé s popisným, podruhé s orientačním číslem.


Popisné a orientační číslo stejného domu

Nebude to zadarmo 

Databáze adres se rozhodně hodí. U samotné aktualizace mapy bychom ještě mohli váhat, zda má smysl, neboť ani starší mapa nebyla špatná a evropský City Navigator se také dá používat. Možnost nechat se navigovat na takřka jakékoli číslo domu (raději si ještě nechávám otevřená vrátka) je ale jedinečná, za ni aktualizace stojí.

Nebude to ale zadarmo, přestože z dřívější doby jsme byli zvyklí na to, že Garmin dával aktualizace Atlasu Czech volně k dispozici. Nyní za nový Atlas Czech 8 majitelé starší verze zaplatí 690 Kč, úplně samostatně se pak mapa prodává za 2 490 Kč. Mapa je k dostání u prodejců Garminu, upgrade ze starší verze se dá objednat i na internetu. Atlas Czech se instaluje stejným způsobem jako jiné mapy Garminu, musí se zaregistrovat na webu www.garmin.cz/unlock a odemknout.

Diskuze (54) Další článek: Nová mapa Atlas Czech 8 NT pro Garminy

Témata článku: , , , Atlas, Český distributor, Číslo, Stejná budova, Garminy, Domů,