Bitcoin v mobilu. Kde nakoupit a jaké peněženky používat

  • Během roku vyletěl Bitcoin z 1 000 na 6 000 dolarů.
  • Chcete se také ponořit do víru kryptoměn?
  • Poradíme, jak na věc a které aplikace instalovat.

Kryptoměny se uchovávají v tzv. peněžence, která může nabývat různé podoby, my se zaměříme na mobilní aplikace. Peněženka se skládá z veřejného a privátního klíče. Pomocí toho veřejného se generují adresy, na které vám chodí peníze. Privátní klíč slouží k podepisování transakcí a přístupu k Bitcoinům. Kdo zná privátní klíč k peněžence, vlastní Bitcoiny.

Každý typ peněženky s privátním klíčem nakládá jinak. Nejbezpečnější variantou zůstávají hardwarové peněženky (např. český Trezor), kde privátní klíč neopouští zařízení a útočníci se k němu nedostanou ani skrze síť. Podobně je na tom i papírová peněženka, na kterou si klíč vytisknete uložíte na bezpečné místo. Ve webových peněženkách privátní klíč neznáte vy, ale provozovatel služby. Po technické stránce je tedy právě on držitelem vašich Bitcoinů a vy k nim pouze dostáváte dispoziční právo. Jak daleko sahá vaše důvěra?

Květnové povídání o Bitcoinu. Tehdy se nám zdálo šílené, že hodnota stoupla už na 1 400 dolarů...

Ideálním kompromisem jsou mobilní aplikace, kde je primární klíč uložen v šifrované podobě v zařízení. Při zakládání takové peněženky vám aplikace vygeneruje posloupnost 12 nebo 24 anglických slov (tzv. seed), které v případě ztráty telefonu lze použít k obnově privátního klíče (a obsahu peněženky). Další výhodou mobilních peněženek je, že nepotřebují stahovat celý blockchain transakcí. Na stejném principu fungují i desktopové peněženky, ale ty mobilní se lépe hodí k placení, protože telefon nosíme stále u sebe.

Diskuze (49) Další článek: Uživatelé Androidu ve 3. čtvrtletí strávili v aplikacích přes 325 miliard hodin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Transakční poplatek, Česká kotlina, Poplatek, Pravé slovo, Bezpečný nákup, Webová služba, Oblíbenost, BIP, Mobilní peněženka, Malá částka, Jednoduché prostředí, Druhá strana,