Blaupunkt TravelPilot Lucca MP3: na nebi s démanty (recenze)

Lucca je přenosný navigační systém do auta. Prodává se za překvapivě příjemnou cenu, má výborný displej a asi nejlepší hlasovou navigaci. K tomu všemu skvěle vypadá. Ale žádný strach, našli jsme i řadu méně příznivých vlastností. (5× video)

Klíčové vlastnosti

  • dobrá cena
  • atraktivní design
  • malá tloušťka
  • špičkový displej
  • pěkné uživatelské prostředí
  • kvalitní navigace, zejména hlasový výstup
  • vestavěný MP3 přehrávač a prohlížeč obrázků

Hlavní nedostatky

  • rozvrzaná konstrukce
  • konstrukce držáku
  • občas zpomalené reakce
  • málo použitelné posouvání mapy
  • starší mapy Tele Atlasu
  • méně praktický zoom mapy
  • problematický výběr mezi městy se stejným názvem
  • ikonu následujícího manévru ukazuje jen těsně před ním
  • nepřesný výpočet doby příjezdu
Blaupunkt TravelPilot Lucca: ve zkratce
cena 11 229 Kč, 13 077 Kč (verze MP3)
typ navigace přenosná navigace
rozměry 130 × 95 × 26 mm
hmotnost 230 g
GPS přijímač Sirf Star III
displej 70 × 52 mm, 320 × 240 bodů, barevný,
aktivní, TFT, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas
mapy Slovenska Tele Atlas
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC po dokoupení příslušenství
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Blaupunkt u nás patří mezi nejnámější výrobce navigačních systémů. Jeho navigace, i když bez štítku se jménem výrobce, používá ve svých vozech třeba koncern Volkswagen. Když uvidíte v Octavii nebo Superbu navigační systém, ve většině případů ho bude mít na svědomí právě Blaupunkt. Německý modrý puntík se ale doposud soustředil na pevné navigace: velké zabudované systémy anebo alespoň navigační autorádia.

Jenže prodeje instalačních navigačních systémů stagnují a nahoru letí přenosné navigace. V roce 2005 tvořily v Evropě 43 % všech prodejů. Pevné systémy přímo od automobilky zaujaly 19 % uživatelů, 5 % si nechalo navigaci namontovat později. V roce 2004 přitom tyto dvě možnosti v součtu tvořily 45 % všech navigací.

TravelPilot Lucca je první přenosný navigátor Blaupunktu. Je určen výhradně do auta, nemusí se ale instalovat. GPS přijímač i všechno ostatní je skryté uvnitř. Stačí přijít, zapnout a jet. Blaupunkt zúročil své zkušenosti na poli pevných navigací, na druhou stranu se ale nevyhnul některým chybám. Zmínit musím i marketing produktu – způsob propagace „Lucky“ je velmi kreativní a zábavný; podívejte se na reklamu. Blaupunkt navíc využívá distribuční kanály „z autorádií“ a svou přenosnou navigaci dostává i tam, kde jsem zatím konkurenci neviděl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Začíná to pěkným balením

Špatná ale není ani cena. Nenajdete mnoho přenosných navigací s kompletní mapou Evropy za 13 100 Kč (cena z levných internetových obchodů). Kdo chce ušetřit, sežene za 11 300 Kč levnější verzi bez podpory MP3 a s mapami pouze střední Evropy včetně ČR.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ani obsah není špatný

Nádherná, ale pohled klame

Lucca je sice přenosná, ale nikoli nejmenší. Tloušťka 26 mm je skvělá, navíc větší část zařízení je ještě tenčí, protože vždy měříme maximální rozměr – přesahující anténku. Čelní rozměry 130 × 95 mm ale patří do průměru. To stejné lze říct i o hmotnosti 230 g. Navigace je stále dostatečně malá na to, aby se dala pohodlně přenášet. Blaupunkt ale bohužel do balení nepřidal žádné pouzdro. Buď si ho za tři stovky koupíte samostatně, nebo budete nějak improvizovat.

Prohlédněte si Luccu na videu:

TravelPilot je asi nejhezčí přenosná navigace na trhu. Prodává se ve světlé verzi nebo v tmavším provedení a na pohled skutečně působí velmi reprezentativně. Hezčí je světlý model, praktičtější ale nejspíš tmavší varianta. Stříbrný povrch anténky testovaného kusu se totiž dost odrážel v čelním skle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Minimální tloušťka, ale průměrné čelní rozměry

Navigace je vyrobena z plastu a z její konstrukce už nejsem tak nadšený. Neuvěřitelně totiž vrže. V držáku je všechno v pořádku, ale stačí vzít zařízení do ruky a hned uslyšíte nepříjemné praskání. Na lesklých plochách se také rády drží otisky prstů. Navigátor není odolný a nehodí se tedy pro použití na motocyklu.

Klepněte pro větší obrázek
Pohled na zadní stranu

Nasadit a nezamknout

Displej typu TFT má rozlišení 320 × 240 bodů a rozměry 70 × 52 mm. Je samozřejmě barevný, používá technologii TFT. Jasnější displej jsem na přenosné navigaci zatím neviděl. Slunce tentokrát nemělo vůbec šanci. Na povrchu displeje je matná antireflexní vrstva, která úspěšně pomáhá v boji proti odrazům. Displej je dotykový, provádí se přes něj většina operací.

Přesto jsou na čelní straně Luccy ještě tlačítka. Modrý vypínač, kolébková klávesa pro nastavení hlasitosti navigace a tlačítka Info a Menu. Stisknutím Infa se zopakuje poslední hlasová instrukce, Menu zobrazí hlavní rozcestník, kde si lze vybrat mezi navigací, přehrávačem MP3 a prohlížečem fotek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pět ovládacích tlačítek

Z profilu vyčnívá anténa GPS přijímače. Jde o citlivý Sirf Star III. Citlivost je dostatečná, přesto jsem se několikrát setkal s prodlevami při zjišťování polohy. Bylo to zejména po přestávce v jízdě, kdy se Lucca nechtěla znovu „chytit“. Navigátor lze dovybavit i externí GPS anténou, myslím ale, že to nebude potřeba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa GPS přijímače • konektor pro připojení externí antény

Levý bok skrývá slot pro paměťové karty typu SD. Pod ním je jack 3,5 mm, do něhož se dají připojit sluchátka, ještě níže potom zdířka pro nabíječku. Je bohužel ukryta „za rohem“ a špatně se nahmatává, když je Lucca v držáku. Víc by se také hodilo, kdyby se nabíječka dala zapojit do držáku, aby navigaci stačilo jen zasunout a jet. Takhle ji je nutné před každou jízdou ještě drátovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu

Řešení ale přinese dokoupitelný chytrý držák. Lze jej totiž propojit s autorádiem Blaupunkt, navigace se přes něj rovnou napájí a také bere z rádia dopravní informace RDS-TMC. Navíc lze pro hlasové instrukce nebo přehrávání MP3 použít reproduktory v autě. Kolébku jsem při testu neměl, nepoužívám ani rádio Blaupunkt, takže jsem to nemohl vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • interní reproduktor

Pod dvířky na zadní straně je sice proprietární, ale vyměnitelný akumulátor Li-Ion. Na jedno nabití by měla Lucca vydržet navigovat asi čtyři hodiny. V autě ale určitě dobíjejte dodávanou nabíječkou určenou do zásuvky zapalovače. Patka pro zasunutí držáku je vyztužena kovovým plíškem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Akumulátor • nabíječka do auta • kovová patka pro držák

V balení je držák pro upevnění navigace na čelní sklo auta. Je pevný, nastavitelný, velmi mi ale nevyhovoval způsob spojení přístroje s držákem. Lucca se pouze narazí na trn. Protože tady není žádný zámek, spojení musí být těsné a zejména vyjímání není pohodlné. A to zatím netuším, jak se tento konstrukční prvek bude chovat třeba za několik měsíců častého používání. Dokoupit lze také držák do mřížky ventilace (900 Kč).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držák a pověšená Lucca

Práci s držákem si můžete prohlédnout na videu:


Článek pokračuje v další kapitole: prostředí, ovládání, mapy, hledání cíle

Témata článku: , , Konstrukční prvek, Stříbrný povrch, Dema, Garmin StreetPilot, Dobrý průměr, Pohořelice, Modrý puntík, Travel, Zbývající doba