Blockchalk: takový soukromý sousedský rozhlas

Ztratila se vám kočka? Chcete prodat kolo, nebo se poptat na dobrou restauraci v okolí? Právě toto jsou typická využití komunikačních aplikací založených na aktuální poloze.

Aplikací pro komunikaci založené na aktuální poloze existuje několik. Jejich rozkvět souvisí s rozšířením mobilů s GPS a mobilními datovými přenosy.

Z několika takových služeb mne zaujal právě Blockchalk. Jednoduše řečeno jde o twitter, který vám ale zobrazuje jen zprávy související s vaší aktuální lokalitou. Nastavíte si aktuální místo jako své sousedství a rázem můžete komunikovat s ostatními uživateli. Momentálně testuji aplikaci na iPhone, do kterého si ji můžete zdarma stáhnout z App Store. Nativní aplikaci nabízí tvůrci i pro Palm, který však u nás není rozšířen. Majitelé Androidů a Nokií se aplikace teprve dočkají, do té doby mohou službu využívat prostřednictvím webového prohlížeče na adrese www.blockchalk.com.


Názorné video popisující Blockchalk

Po spuštění si aplikace zkontroluje vaši aktuální polohu a nabídne její uložení jako své sousedství. Od této chvíle budete dostávat zprávy od dalších uživatelů v okolí. Bohužel jsem ale nikde nedohledal, jakou rozlohu ono "sousedství" má. Na příspěvky od sousedů můžete odpovídat veřejně nebo soukromě, jak zobrazují okolní snímky obrazovek.


Úvodní obrazovka a zprávy z okolí. V Brně jsem zatím sám

Protože jsem v Brně zatím jediným uživatelem, a pravděpodobně i vy budete v menších městech zatím jedinými uživateli, podívejme se do měst větších. Pomocí hledání můžete zadat libovolné město na světě. Například v Praze se již několik zpráv objevilo, nicméně jsou staré a nemají žádnou informační hodnotu. Pokud tímto způsobem cizí sousedství navštívíte, můžete zprávy pouze číst. Abyste na ně mohli i odpovídat, musíte si danou lokaci zvolit za svoje sousedství. To je však otázkou dvou klepnutí.


Zvolím si Brno jako své sousedství a hned mohu poslat první zprávu

A proč se mi služba líbí? Jednoduše z důvodu zachování soukromí. Nevyžaduje žádnou registraci, žádné osobní údaje či emailové adresy. Využívá sice vaši aktuální polohu, nicméně přesný údaj ostatním nesděluje. Teprve pokud chcete, můžete přes soukromou zprávu informovat kohokoli o své identitě či místě případného setkání pro vrácení ztracené kočky. Navíc fungují tzv. push notifikace, kdy vás telefon upozorní na novou zprávu z okolí a nemusíte tak program "sledovat".


Ukázky zpráv z New Yorku a Prahy, ani zde virtuální sousedství zatím příliš nebují

Základním kamenem této služby samozřejmě zůstávají uživatelé. Pokud vás v sousedství bude jen několik, ztratí bezpochyby své kouzlo a význam. Záleží také na integraci programu do telefonu. V případě iPhonu není aplikace neustále na očích. Pokud by se u jiných platforem dostala služba na pohotovostní obrazovku, uživatelé by si na službu rychle navykli. Jsem zvědav, zda se třeba právě brněnská komunita rozšíří.

Diskuze (4) Další článek: Povedená reklama: mini-ninjové rozbalují Nexus One

Témata článku: , Apple iPhone 4GB, Názorné video, Zachování soukromí, Přesný údaj, Rozhlas