Bluetooth 2.1 + EDR: starého psa naučili nové kousky

Větší výdrž pro mobily, jednodušší párování, další miliarda prodaných kusů a nová generace na obzoru. To je blízká Bluetooth budoucnost.

Organizace Bluetooth Special Interest Group ohlásila novou evoluci populární bezdrátové technologie. Verze 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate) bude již brzy dostupná pro vývojáře, tedy více než 7 000 členů Bluetooth SIG. Co však přinese uživatelům?

Vylepšené párování

Dnes známe několik variant párování: jednorázové, trvalé, nebo ad-hoc pro sdílení souborů. Konkrétní podoba procesu se liší podle několika okolností: typ BT čipu, operační systém, ovladače, požadavek na zabezpečení spojení. a další. Tato „oblíbená“ procedura bude nově zjednodušena snížením počtu nutných kroků. Ve vyšší míře než doposud bude unifikováno prostředí pro správu Bluetooth. Nově by tedy mohl ovládací program ve Windows Vista nést stejné znaky, jako ten v nejjednodušším mobilním telefonu. Jde zde i o takové detaily, jako je striktně stejné pojmenování jednotlivých kolonek, které bylo dosud leckdy matoucí. To by mělo přiblížit Bluetooth i technicky méně zdatným jedincům. Stejná dvě zařízení projdou párováním pouze jednou, délka procesu je zredukována na několik sekund.

Spárování telefonu a bezdrátového sluchátka bude vypadat asi takto: zapnete sluchátko, v nabídce telefonu zvolíte „přidat sluchátko“ a už pouze sledujete hlášku s potvrzením o vytvoření zabezpečeného připojení. Půjde-li o jiný druh spojení, při kterém vyžadujete vyšší stupeň bezpečí a eliminaci možnosti útoku zvenčí, je připravena další bezpečnostní vrstva. Tou je šestimístný číselný kód.

Velice zajímavou novinkou této verze Bluetooth je „komunikace blízkých polí“ (NFC = Near Field Communication). Při použití této technologie by k párování došlo zcela automaticky těsným přiblížením obou zařízení. Na uživateli by pak bylo pouhé potvrzení spojení na displeji telefonu. Následující video ukazuje metodu NFC v praxi.

Nižší spotřeba energie

Podle způsobu použití by měla spotřeba komunikačních modulů klesnout až pětkrát. To se nejvíce projeví u zařízení, kde je BT modul prvkem, který spotřebovává nejvíce energie. Pro mobilní telefony by to mohlo znamenat nárůst výdrže v řádu jednotek procent.

Bluetooth SIG momentálně předává požadavky na výrobu modulů nové verze výrobcům čipů a spolupracuje na jejich optimalizaci. Verze 2.1 + EDR zachová zpětnou kompatibilitu se všemi staršími specifikacemi Bluetooth. Párování 2.1 + EDR mobilního telefonu se zařízením starší specifikace proběhne podle starého, tedy dnes používaného řádu.

Technologií Bluetooth je vybaveno 13 miliónů nových zařízení týdně, celkově jich byla vyrobena téměř miliarda. Podle autorů je verze 2.1 + EDR tím nejlepším způsobem, jak dosáhnout další miliardy. Další týmy Bluetooth SIG již delší dobu pracují na zásadně nové generaci širokopásmové bezdrátové technologie.

Diskuze (5) Další článek: Krusell: rozmazlete si svůj telefon (test)

Témata článku: , , Blue, Bluetoot, BLU, Nov