BTCD110: GPS modul a záznamník trasy v jednom (test)

Záznamník tras kombinovaný s bluetoothovým GPS modulem využijí fotografové, řidiči či turisté. Zvlášť když má vynikající výdrž, výbornou citlivost a prodává se za odpovídající cenu.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • kombinace záznamníku tras a bluetoothového GPS modulu
  • ovládání tlačítky
  • citlivý GPS přijímač
  • opravdu dlouhá výdrž
  • přímé zobrazení trasy v Google Earth

Hlavní nedostatky

  • mírně nejasné ovládání
  • zaznamenávání trasy nelze vypnout
  • paměť lze vymazat jen z počítače
  • ovládací programy nejsou uživatelsky zcela přívětivé
  • všechny záznamy jsou v jedné nerozdělené trase

Modul BTCD110 kombinuje běžný bluetoothový GPS přijímač se záznamníkem tras. Zatímco první funkční část nikoho nepřivede v úžas, záznamníky zatím nejsou příliš běžné. Když se přitom obě funkce sloučí do jednoho malého zařízení, měli bychom zpozornět. Přístroj se prodává za cenu 3 990 Kč včetně DPH.

Záznamník sleduje a do vnitřní paměti ukládá trasu, kterou projdete nebo projedete. Vystačí si sám, nemusí být při tom připojen k žádnému počítači. Modul má uvnitř přijímač GPS signálu, elektroniku, která ho zpracuje, a nakonec paměť, na kterou se informace uloží.

Záznam trasy ale není v modulu nijak využitelný. Využití najde až po stažení do počítače. Fotografové mohou podle něj přiřazovat svým snímkům zeměpisné souřadnice, záznam se dá různými způsoby analyzovat, kontrolovat nebo archivovat.

Umí dokonce mluvit

Zařízení BTCD110 vypadá podobně jako běžné bluetoothové GPS moduly. Má oválný tvar, rozměry 77 × 46 × 23 mm a hmotnost 68 g. Rozdíl je ale v malém reproduktoru a sadě tlačítek na horní straně. Tlačítka jsou tři, reagují na krátké a dlouhé stisknutí. Mají funkci vypínače, ovládá se jimi Bluetooth, zaznamenávání polohy a hlasitost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypadá jako běžný bluetoothový modul • pro srovnání velikosti

Pod tlačítky jsou barevné diody, které indikují aktuální stav přístroje. Jsou vidět i v průhledném pásku na boku, a zejména po připojení zařízení k počítači vyloudí světelný ohňostroj. Na boku najdeme malý zlatý konektor pro připojení externí antény. Při běžném používání ale nehrozí, že by vestavěný čip Nemerix nestačil. Konektor miniUSB slouží k propojení BTCD110 s počítačem a také k nabíjení. K zařízení se dodává autonabíječka, pro nabíjení ale lze využít i USB rozhraní počítače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slabý náznak svitu pod tlačítkem (v šeru je mnohem silnější) • bliká i pásek uprostřed • konektor pro externí anténu

Kromě toho, že modul svítí různými barvami, umí také mluvit. Různým stavům jsou přiřazeny zvuky, takže při zapnutí ženský hlas anglicky s čínským přízvukem oznámí, že přístroj hledá satelity. Jakmile je najde, paní oznámí, že našel. Podobně se ozve hlas i při slabé baterii, další stavy ale už oznamují obecné zvuky. Hlasitost lze nastavit ve dvou úrovních, případně zvuky zcela vypnout. Prostřednictvím dodávaného programu se zvuky dají změnit, jde o běžné soubory WAV.


Stačí vyměnit soubor se zvukem a nahrát do modulu nové nastavení

Neuvěřitelná výdrž

Baterie typu Li-Ion, ukrytá pod odsuvnou destičkou, má kapacitu 1 100 mAh a poskytne nadprůměrnou výdrž. Podle specifikací by měl BTCD110 na jedno nabití vydržet až 22 hodin provozu. Praktické zkušenosti odpovídají této hodnotě, ale skutečnost se velmi špatně zjišťuje. Zařízení totiž uvnitř obsahuje senzor pohybu, a když je patnáct minut v klidu, samo se uvede do stavu s nízkým odběrem energie. V něm vydrží až dva tisíce hodin na jedno nabití baterie.

Klepněte pro větší obrázek
Baterie po sejmutí zadního krytu

Během testování se mi modul nepodařilo vybít. Chtěl jsem mu dát mnohokrát šanci, jenže vždy vydržel, a potom jsem neodolal já a před další cestou ho nabil. Poslední víkend jsem se ale rozhodl, že nabíjet nebudu, že teď opravdu půjde o výdrž a ne o kompletní záznam trasy. Jenže ani potom, po devatenácti hodinách a třiceti pěti minutách provozu jsem se nedočkal hlasové výtky o nedostatku energie v baterii. Nabíjení na plnou kapacitu by mělo trvat kolem tří hodin.

Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro připojení k počítači a pro dobíjení

Přijímá, i když nevidí na oblohu

Protože jsem zařízení zkoumal hlavně coby záznamník polohy, po zapnutí jsem často vypínal Bluetooth, který se někdy aktivoval (s ním může být doba provozu nižší). Musím přiznat, že jsem úplně nepochopil ovládání záznamníku. Dle příručky mělo delší podržení jednoho z tlačítek označovat v záznamu místa kvůli snadnější identifikaci, ve skutečnosti se ale tento postup choval trochu nevypočítavě. Proto jsem se raději soustředil na barevnou LED a věděl, že když červeně bliká, záznamník pracuje.

Dál jsem se už o přístroj nemusel vůbec starat. Sice jsem ho občas nedůvěřivě vytáhnul z kapsy, jestli je červená kontrolka v provozu, nebylo to ale potřeba. Díky citlivému GPS přijímači se poloha zaznamenávala ve všech možných podmínkách.

Za sklem automobilu nebo v náprsní kapse samozřejmě nebyl žádný problém. Zkusil jsem proto BTCD110 nechat při jízdě v kapse kalhot, doslova jsem na něm seděl, a stále přijímal. Při dalším pokusu jsem modul zavřel do schránky v palubní desce, a opět mu to příliš nevadilo. Zaznamenaná trasa byla trochu méně přesná, objevovalo se na ní víc odskoků od skutečné polohy, vše však stále bylo v přijatelných mezích.

Jen v některých případech, kdy jsem jel v údolí mezi horami, v poměrně odstíněném automobilu a ještě jsem k tomu modul schoval, aby na nic neviděl, se v záznamu objevily přímé čáry bez informací o poloze.

Bluetoothovou komunikaci modulu jsem testoval s mobilním telefonem a kapesním počítačem. BTCD110 se s nimi bezproblémově spároval a okamžitě začal přenášet správnou polohu. GPS čip Nemerix nemá funkci statická navigace jako Sirf Star III, takže souřadnice správně určuje i při nízkých rychlostech.


Článek pokračuje v další kapitole: zpracování dat, možnosti exportu, nastavení modulu, hodnocení

Témata článku: , , , , Zaznamenaný bod, Aktivní pohyb, Modul, Dlouhé stisknutí, Test, BTC, Unikátní kombinace, Záznam, Záznamník, Zaznamenaná trasa, Oválný tvar, Uživatelská přívětivost