Češi vymysleli aplikaci, která pozná, jestli jste se nakazili koronavirem. Stačí telefon s Bluetooth

Čeští ajťáci na internetu vytvořili iniciativu Covid2019cz, kde dobrovolníci z řad IT pomáhají bojovat proti koronaviru. Jedním z projektů je řešení, jak pomocí mobilních telefonů anonymně trasovat nákazu mezi lidmi. Stačí telefon se zapnutým Bluetooth. Členové iniciativy již na aplikaci spolupracují s epidemiology a Ministerstvem zdravotnictví (MZČR).

Aplikace skrze Bluetooth sleduje ostatní zařízení v okolí, ukládá si dobu, po kterou byla v dosahu a intenzitu signálu. Tak je možné zjistit, na jakou dobu a vzdálenost přišel nakažený s ostatními do styku. Tato data budou do značné míry korelovat s šířením nákazy.

Výhodou je, že aplikace vyžaduje naprosto minimální účast uživatele. Po  nainstalování by uživatele pouze vyzvala k odeslání SMS zprávy pro MZČR obsahující Bluetooth ID zařízení a telefonní číslo majitele. Tím pro zdravého člověka interakce s aplikací končí. Sběr dat z Bluetooth už probíhá automaticky na pozadí, a hlavně offline. V případě, že se u člověka nákaza koronavirem projeví, může data z aplikace předat epidemiologům, kteří  je spárují s vytvořenou databází Bluetooth ID a SMS čísel a můžou potencionální nakažené informovat a včas vyzvat k preventivní prohlídce.

Aplikace je momentálně ve fázi vývoje a vznikají první prototypy pro Android, tak iOS. Vývojáři rovněž hledají další cesty, jak by šlo nákazu skrze telefon trasovat. Mezi nápady bylo také použití ultrazvuku, kde se vývojáři inspirovali funkčním řešením z Jižní Koreje. Ve chvíli, kdy bude aplikace finálně k dispozici, přidáme odkaz do článku.

Diskuze (17) Další článek: RECENZE: Samsung Galaxy S20 Ultra – Hledí na mobily shůry a 100× do dálky

Témata článku: , , , , , , , , , , Bluetooth ID, MZČR, Bluetoot, Blue, Telefon, Aplikace, Nákaza, Jižní Korea, Data, Internet,