České dráhy testují In Kartu v mobilu. Plastovou kartičku můžete nechat doma

Majitelé zákaznických In Karet Českých drah ode dneška nemusí mít u sebe plastovou kartičku, aby prokázali nárok na slevu z jízdného (In 25, In 50 atd.). Místo toho jim bude stačit tzv. virtuální In karta ve smartphonu, jejíž testovací provoz dopravce zahájil k dnešnímu dni.

Virtuální kartu si může pořídit zákazník buď rovnou bez předchozího vlastnictví plastové karty, nebo do aplikace nahrát stávající plastovou čipovou kartu. V obou případech je nutné mít nainstalovanou aplikaci Můj vlak pro Android nebo iOS a mít na portálu ČD registrovaný uživatelský účet.

Ukázka aplikace Můj vlak:

Výhodou virtuální proti plastové kartě je její neomezená platnost. Naproti tomu In Karta v mobilním telefonu neobsahuje elektronickou peněženku a nelze ji tedy použít při platbách v aplikaci Můj vlak. Data In Karty v mobilním telefonu jsou uložena na serveru Českých drah v zabezpečené databázi.

Zřízení virtuální In Karty (VIK) ve smartphonu:

  1. Založení VIK se provádí v záložce „Pořídit novou virtuální In Kartu“.
  2. Pořízení fotografie. Přímo z aplikace Můj vlak vyfotí fotoaparátem mobilního telefonu nebo načte fotografii ze souboru uloženého v mobilním telefonu.
  3. Pořízení osobních údajů. Základní údaje se automaticky přenesou z již vytvořeného uživatelského účtu na webu Českých drah, cestující doplní další požadované údaje.
  4. Po potvrzení správnosti zadaných údajů a odsouhlasení obchodních podmínek budou všechny doplněné údaje uloženy a na mobilním telefonu se zobrazí 2D kód s těmito údaji.
  5. Při první cestě vlakem cestující předloží průvodčímu otevřený 2D kód v mobilním telefonu k načtení společně se svým osobním dokladem ke kontrole a validaci uvedených údajů.
  6. Po autorizaci/ověření VIK průvodčím si může cestující zaslat volbou „Zaslat kartičku k tisku“ potvrzení, které obsahuje 2D kód se základními údaji o VIK.
Diskuze (21) Další článek: První nové mobily roku 2018 jsou tři Xperie. Známý hranatý design zůstává

Témata článku: , , , , , , První cesta, Telefon, In-Karet, Jízdné, MOBI, In Karty, NEC, Obchodní podmínka, Plášť, Virtuální karta, Aplikace, Uvedený údaj, Kartička, Vlak, Ověření, Kód, Odsouhlasení, Základní údaj, Test,