Cykloturistický průvodce ČR: šlápněte interaktivně do pedálů

Jednoduchá a snadno ovladatelná databáze pro PC pro vaše turistické toulky. Dobré mapové podklady celé ČR z rodiny produktů SmartMaps Guide od PlanStudia.
Kapitoly článku

Po výběru fotografií a prošlé stopy dojde k synchronizaci a vložení ikon fotografíí do mapy. Systém si vytvoří vlastní interní zmenšené náhledy, ale zachovává propojení na zdrojový adresář fotek. Při koncepčním používání této funkce je dobré s tímto počítat a nezapomenout před importem umístit fotky do správné složky archivu na disku.

Je také třeba správně odhadnout případný posun času expozice a času záznamu s ohledem na časové pásmo a letní dobu. Samotný proces synchronizace geografické polohy místa pořízení fotografie mi připadal bezdůvodně velmi pomalý.


Konkrétní přidaná fotka • prohlížení trasy

Načtené projeté trasy systém také databázově ukládá a umožňuje jejich další zpracování. Jednak je samozřejmě zobrazí na mapě, umožní však i základní editaci. Trasy lze pojmenovávat, volit jim atributy zobrazení a dělat z nich výřezy pomocí mazání jejich částí. Snaha o zpracování velkého několikadenního záznamu trasy z GPS do samostatných celků podle dní mi však několikrát vedla k přehlcení a pádu aplikace.

Tak kam pojedeme?

Nejsložitější otázkou spojenou s výlety bývá určení cíle cesty. A když už víme, kam bychom rádi zavítali, tak řešíme kudy tam. S touto přípravou se aplikace snaží pomoci. Jelikož umí tzv. routovat, tak je schopna vyhledávat průjezdní trasu mezi určenými body po silničních komunikacích a cyklostezkách. Přestože mapa obsahuje i pěší turistické stezky, při plánování s nimi nepočítá.

Systém vyhledá a sestaví itinerář postupu po trase pouze s ohledem na volbu cyklista/automobil. Pro tyto dvě volby se pak liší kritéria vyhledávaní optimální cesty. Pro auto s ohledem na délku, rychlost a ekonomičnost trasy. Pro kolo jsou pak důležité parametry priority cyklostezek a stoupavosti cesty.

Jednotlivé varianty plánování lze velmi snadno porovnávat a upravovat vkládáním dalších průjezdních bodů. Aplikace průběžně při plánování nabízí přehled o výškovém profilu vyhledané trasy, její délce a odhadu času jízdy. Možná je škoda, že nepočítá s možností kombinace dopravních prostředků mezi dílčími úseky cesty. Mám na mysli přesun autem s koly na střeše.

Výsledkem přípravy je popis jednotlivých stěžejních lomových bodů cesty a její zobrazení v mapě. Pro takto připravený plán aplikace počítá s tiskem coby podkladu pro orientaci v terénu.


Plánování trasy • itinerář pro tisk


Varianta kolo • varianta auto

Při plánování jsem ale necházel některé nedostatky. S ohledem specializace průvodce bych u cyklostezek ocenil informace o povrchu jednotlivých úseků. Připadá mi to stejně důležité jako výškový profil. Dále bych ocenil spolupráci s GPS pro export připraveného itineráře do přístroje. Aplikace sice nabízí možnost spojení s GPS, ale pouze jako zdroje signálu pro aktuální pohyb po mapě. Nenapadá mě bližší uplatnění této vymoženosti pro cyklistiku u softwaru na stolní PC.

Přestože je zde alespoň možnost exportovat itinerář do formátu gpx, program Mapsource ani Google Earth takový soubor nenačetl. Když jsem tedy chtěl trasu nějak dostat do GPS, musel jsem si pomoci oklikou dalšími pomocnými programy. Toto je myslím škoda, už vzhledem k faktu, že aplikace primárně počítá s využíváním uložených záznamů z cest a tedy s používáním GPS.

Výsledný soubor GPX jsme otestovali pomocí GPX Validatoru. Našel problematická místa u elementu „ele“, který údajně tímto způsobem není možné použít. Po manuálním vyjmutí řádků s elementem „ele“ už byl soubor čitelný – to lze ale samozřejmě dělat jen při našem testu, ne během běžného používání.

Oživeno 29. května: Tento problém je už vyřešen.

V jednoduchosti je síla

I když to tak podle obalu na první pohled vypadá, cykloturistického průvodce ČR rozhodně nelze považovat pouze za kompaktní balík informací a tipů o možných cílech výletů. V dnešní době internetu by takovéto předsevzetí také byla pošetilost.

Uplatnění tohoto produktu SmartMaps vidím u uživatelů, kteří sice rádi jezdí po výletech s GPS přístrojem v kapse, ale mají jej s sebou spíše jako doplňkovou výbavu než jako svoji hlavní hračku. Tento typ turistů, a zejména cykloturistů, může nalézt po osvojení si několika nenáročných rutinních procesů v aplikaci jednoduchého a účelného správce pro své toulky na kole přírodou. A to jak v rovině příprav, tak v rovině archivace uskutečněných cest.

Témata článku: , , Stručný popis, Příhraniční oblast, Cyklista, Průvodce, Neocenitelný pomocník, Časové pásmo, Posun času, Předsevzetí, Aktivační kód, Pedál, SLA