DreimGo DG200: iGo stále stejné, iGo stále dobré (test)

Nová přenosná navigace DreimGo s širokoúhlým displejem používá oblíbenou, ale zároveň i osvědčenou aplikaci iGo. Za dobrou cenu nabídne mapy celé Evropy a zajímavý vzhled.

Držák pro silnější ruce a prsty

Jsem rád, že se u navigací začínají používat kvalitnější držáky než dříve běžný „husí krk“. U DreimGo jde opět o držák na čelní sklo automobilu, který se dá polohovat ve dvou směrech. Hodil by se ještě třetí směr, protože teď je možné vodorovnou pozici navigačního přístroje vyřešit pouze přelepením přísavky. U konkurence – Garmin, Mio – je navíc držák aktivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držák nepovažuji za ideální

Vkládání přístroje do držáku ale není zrovna pohodlné, je nutné vyvinout větší sílu. Bojím se trochu o osud jistících západek. Držák ale plní svůj účel, při jízdě se nehýbe. Napájecí kroucený kabel mi u Toyoty Corolla stačil, pro uživatele vozů se zásuvkou zapalovače až u ruční brzdy ale může být krátký. Ke DreimGo se standardně nedodává přijímač dopravních informací RDS-TMC, dá se ale dokoupit.

Klepněte pro větší obrázek
Napájecí adaptér

Budou i nové mapy

DreimGo podobně jako MyGuide a jiné značky používá navigační aplikaci iGo. S výjimkou startovací obrazovky a loga není na pohled nijak upravená (vím ale, že se chystají změny). Docela by mě zajímalo, jestli některý z mnoha výrobců, kteří iGo používají, opraví nepříjemnou chybu v překladu. S iGo se táhne už tak dlouho, že brzy začne ohrožovat legendární dvojitou kratší trasu v TomTomu. Při nastavování parametrů na navigační displej se dvakrát za sebou zobrazí položka „Čas do cíle“. Přičemž v prvním případě jde o čas dojezdu, ve druhém o zbývající dobu.


Upravená hlavní obrazovka navigační aplikace

Mapy západní Evropy včetně České republiky dodává Tele Atlas, východní Evropu pro iGo zpracovávají lokální firmy. Všechny mapy mají verzi z letošního července, patří tedy mezi nejaktuálnější. Kvůli menší kapacitě paměti (ano, gigabajt už dnes nestačí) musel DreimGo sáhnout k menšímu omezení. V mapách nahraných do přístroje chybí třeba Španělsko. Dá se ale spolu s dalšími vybranými zeměmi zkopírovat do paměti z dodávaného CD.

 
Informace o verzi map

DreimGo šlechtí, že myslí i na aktualizace map. V nedávném článku z Invexu jsem psal opak, ale firma mezi tím uzavřela smlouvu s Nav N Go, výrobcem iGo, a aktualizace budou k dispozici. Zatím není úplně jisté, jestli každý čtvrt rok, nebo jestli DreimGo vsadí spíše na pololetní nové verze. Stejně ale málokdo bude kupovat nové mapy po čtvrt roce. Aktualizace budou stejně jako u většiny ostatních výrobců placené; důležité však je, že vůbec budou.

Čeština zní trochu jinak

Při popisu navigačních aplikací se v článcích většinou držím stejné struktury, tady ale udělám výjimku. Začnu hlasovou navigací, protože DreimGo nahrazuje jeden nebo dva běžné hlasy novými.

Karel i Darina jsou zřetelné hlasy, místy jsou ale velmi nevyladěné, nedrží stejné tempo řeči. Konkrétně čísla označující vzdálenosti i jiné povely jsou vyřčeny mnohem rychleji než zbytek. Výsledek nepůsobí dobře a nepomáhá mu ani reproduktor, který zvýrazňuje sykavky. Až dojde na nevyskloňovaný povel „Na další odbočka vpravo“ nebo jazykové hrůzy „Pokračujte po dvou celá šesti kilometrů“ či „Připravte se přijet vpravo“, asi si stáhnete volně šiřitelné hlasy.

Snaha připravit nové neoposlouchané hlasy se cení, ale tohle opravdu dopadlo hůře než rok a půl starý originál. Nevím, jestli vinit DreimGo, nebo jestli jde o čin výrobce navigační aplikace, na špatném dojmu z hlasové navigace to ale nic nezmění.

Dobře, ještě jedno iGo

Navigační aplikace DreimGo vychází z programu iGo 2006 Plus pro kapesní počítače. Změnila se grafika, je přizpůsobená širokoúhlému displeji, funkce jsou ale stejné. O této navigaci a jejích klonech jsme napsali už velmi mnoho článků, shrnu proto jen základní vlastnosti a pro další informace vás odkážu na rozsáhlý megatest a ještě podrobnější zkušenosti s poslední verzí.

  
Prostředí nabídek je stejné jako u poslední verze iGo

DreimGo má atraktivní uživatelské prostředí. Tam, kde některé jiné navigační přístroje používají spíše schematické mapy, nabízí propracovanou a vyhlazenou grafiku. Navzdory tomu je ale práce s programem velmi rychlá: posouvání mapy, změna měřítka, ale i práce v nabídce a nakonec i vyhledávání trasy. Pomáhá tomu také procesor s frekvencí 400 MHz.

Pokud na DreimGo přejdete třeba z TomTomu, bude se vám při jízdě možná mapa zdát málo přehledná. Jde ale o zvyk. Hodně uživatelů může potvrdit, že na tento typ navigace se dá snadno a rychle zvyknout.


Mapa v půdorysu • v 3D pohledu • při navigaci


Článek pokračuje v další kapitole: iGo, další funkce, hodnocení

Témata článku: , , Určité omezení, Hlasité telefonování, Velká konkurence, Určitý typ, Stejné tempo, Siri hlas, Plastová krabička, DRE, Test