DreimGo DG200: iGo stále stejné, iGo stále dobré (test)

Nová přenosná navigace DreimGo s širokoúhlým displejem používá oblíbenou, ale zároveň i osvědčenou aplikaci iGo. Za dobrou cenu nabídne mapy celé Evropy a zajímavý vzhled.

Při navigaci přístroj ukazuje zvýrazněnou trasu v půdorysu nebo 3D pohledu, symbol příštího manévru a několik údajů, které lze zvolit. Odhad doby příjezdu je poměrně realistický, dá se na něj spolehnout. Trasa může vést přes libovolné množství lomových bodů, jejichž pořadí program navíc dokáže optimalizovat. Dá se vybrat mezi rychlou, krátkou a ekonomickou trasou, výsledek lze navíc ovlivnit zákazy nebo povolením určitých typů silnic.

DreimGo bohužel nenabízí vyhledávání bodů zájmů na trase a nedokáže na vybrané kategorie bodů v předstihu upozornit. Výjimkou jsou bezpečnostní kamery, jež lze aktivovat v nabídce. Práce s POI je ale jinak příjemná a dostačující. Pomocí programu POI Explorer lze do navigačního přístroje hromadně nahrát vlastní zájmové body.

 
Informace o trase • zobrazení celé trasy na displeji • noční režim

Navigační aplikace dokáže také v předstihu upozorňovat na radary. Výrobce přístroje na svém webu nabízí ke stažení aktuální databázi míst, kde se často měří. Instalace je jednoduchá, soubor stačí nahrát do paměti.

Shrnuto: Navigační program v DreimGo DG200 je velmi schopný, dostačující, na ovládání možná zpočátku trochu komplikovanější, ale jde jen o zvyk. Navigační aplikaci iGo 2006 Plus, ze které DreimGo vychází, osobně velmi často a rád používám, mohu ji doporučit.

A něco málo navíc

Když DreimGo zapnete, neocitnete se rovnou v navigační aplikaci, ale v systémové nabídce. Příjemně mě překvapilo, že je lokalizovaná do češtiny. Český jazyk sice nebyl standardně nastaven, dal se ale vybrat mezi mnoha dalšími. Kromě systémového nastavení lze v této základní nabídce využít několik přehrávačů a prohlížečů multimediálních souborů.


Systémová nabídka • nastavení • multimediální funkce

Přehrávač hudebních formátů MP3, WMA a WAV je prostřednictvím vestavěného reproduktorku v podstatě neposlouchatelný, po připojení sluchátek jde ale o slušnou náhradu jednoúčelového přehrávače. Trochu mě jen trápila hlasitost, která byla příliš vysoká i na prvním stupni desetistupňové stupnice (sluchátka Koss Porta Pro). A také to, že MP3 nelze poslouchat během navigace. Z aplikace nelze vyskočit jinak než ukončením přehrávače.

Čtečka elektronických knih si poradí jen s běžnými textovými soubory (TXT). Pohořela na rozšířeném formátu PDB i na dokumentech PDF.

Prohlížeč fotografií celkem dlouho generuje náhledy, a bohužel to dělá po každém spuštění. Hodně dlouhé je i načítání vybrané fotky, takže stejně jako u jiných přenosných navigací ani DreimGo nelze považovat za pohodlný nástroj pro kontrolu snímků pořízených digitálním fotoaparátem. Prohlížeč podporuje formáty JPEG, BMP, GIF a PNG.

Zajímavější je to s videem, kde DreimGo dokáže přehrát formáty AVI, DIVX, XVID, WMV, ASF, MPEG1 a MPEG2. Přehrávání videa na velkém displeji je překvapivě použitelné. Stejná připomínka jako u MP3 přehrávače platí k hlasitosti, navíc se zde víc projevovaly různé ruchy.


Aplikace pro spojení s mobilním telefonem

DreimGo DG200 se prostřednictvím Bluetooth dokáže spojit s mobilním telefonem a fungovat potom jako sada handsfree. Párování i inicializace se podobně jako u jiných sad pro hlasité telefonování provádí z mobilu. Navigační přístroj můj symbianový smartphone hned našel a dokázal přes něj telefonovat. Práce se zprávami ani synchronizace kontaktů ale není dostupná, lze jen volat. Kvalita zvuku odpovídá jiným navigacím. Jde to, domluvíte se, ale na dlouhý příjemný hovor to není.

Další iGo, ale stále dobré

DreimGo DG200 má nevýhodu v tom, že jde o další z dlouhé řady navigačních přístrojů postavených na platformě iGo. Na druhou stranu ale nabízí pár zajímavých věcí navíc. Je to hlavně atraktivní design a zajištěná aktualizace map. Na druhou stranu držák není příliš dobrý, navíc pouze pasivní, chybí RDS-TMC. Hlasová navigace je velmi špatná. Nevýhody ale vyrovnává trochu nižší cena než u konkurence.

DreimGo DG200 je po hardwarové stránce pěkné zařízení, iGo je kvalitní navigační aplikace. Navigace funguje, výrobce je aktivní. Takže přestože jde jen o další přístroj ze střední třídy, ve které je velká konkurence, je to dobrá navigace.

Témata článku: , , Plastová krabička, Velká konkurence, Určité omezení, Stejné tempo, Siri hlas, Hlasité telefonování, DRE, Určitý typ, Test