Dynavix Mobile: šikovný český navigátor (recenze)

Aplikace Dynavix Mobile je určena pro navigaci pomocí kapesního počítače platformy Windows Mobile. Pochází z české produkce a je vybavena podrobnou mapou České republiky. Obstojí ve stále tvrdší konkurenci?

Pomalu se stává tradicí, že se v pátek věnujeme nějakému navigačnímu systému pro kapesní počítače nebo mobilní telefony. Ani dnes neuděláme výjimku a seznámíme vás s aplikací Dynavix Mobile, určenou pro kapesní počítače s Windows Mobile.

Kapesní počítač nabízí v současné době zřejmě nejelegantnější řešení univerzálního navigátora. Oproti specializovaným zařízením, ať už do automobilu či do přírody, nejste svázáni firemními mapami a v mnoha případech také ušetříte. Kapesní počítač můžete navíc využít kdekoli: v automobilu, na kole, v přírodě i v letadle. Jediné omezení vám klade samotný software.

Tip: článek si můžete přečíst nerozdělený v textové verzi MobilManie

Dnes se podíváme na aplikaci Dynavix Mobile, která je na českém trhu úplnou novinkou. Pochází z klávesnic českých programátorů společnosti Telematix. Aplikace je určena pro kapesní počítače platformy Windows Mobile. V současné době je k dispozici mapa České Republiky s průjezdní mapou Evropy, kompletní mapa Evropy by se pak měla objevit do konce roku.

Co potřebujeme k navigaci?

Navigace, o které se dnes budeme bavit, vyžaduje tři prvky: kapesní počítač, přijímač satelitního signálu GPS a konečně navigační software. Pokud nevlastníte ani jednu z těchto tří částí, pro jejich nákup vám postačí zhruba dvacetitisícový rozpočet. Slušný kapesní počítač lze pořídit okolo osmi tisíc, vystačit si můžete ale i se starším modelem z druhé ruky. Za všechny mohu doporučit iPAQ h2210, který lze pořídit kolem pěti tisíc korun. Má Bluetooth, dostatečně rychlý procesor a hlavně dva paměťové sloty. Další součástí je GPS přijímač. Zde máte na výběr dvě volby: buď ušetříte, ale svážete se dráty, nebo si připlatíte za přijímač komunikující prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth. Z vlastních zkušeností vřele doporučuji druhou možnost, dráty jsou zvláště při pěší a cykloturistice na obtíž. Pak jsou zde ještě paměťové nároky: myslíte-li to s navigací vážně, investujte minimálně do 512 MB paměťové karty. Jejich ceny se pohybují okolo tisíce korun.

Posledním prvkem je navigační software. Jak jsem se zmínil v úvodu, navigace pomocí kapesního počítače vám dává svobodu ve výběru mapových programů. Mapové podklady dělíme na dvě skupiny: rastrové mapy jsou k nerozeznání od běžných papírových map. Jde vlastně o běžné obrázky. Většinou ale neumožňují vyhledávání cest a jsou paměťové velmi náročné. Hodí se zejména k pěší turistice. Pak jsou zde vektorové mapy, které na první pohled připomínají spleť čar a znaků. Umožňují ale vyhledávání optimální cesty a proto jsou vhodné do automobilu. Právě takovou aplikací je dnes recenzovaný Dynavix Mobile.

Díky svobodnému výběru mapových podkladů můžete mít ve svém kapesním počítači několik aplikací. Třeba jednu vektorovou a jednu bitmapovou. Budete-li chtít tyto aplikace provozovat ve stejnou chvíli, a jen mezi nimi dle potřeby díky multitaskingu přepínat, narazíte. S příjímačem může komunikovat v jednom okamžiku vždy jen jedna aplikace. Pokud ovšem nevyužijete aplikaci GPS Gate, která umožňuje na jeden GPS přijímač „pověsit“ více programů. Funguje na jednoduchém principu: GPS Gate se spojí s přijímačem na určitém COM portu a pak vytvoří dva, tři, čtyři COM porty virtuální. Informace z GPS pak předává na tyto virtuální porty. V každé navigační aplikaci pak zadáte různé (ale odpovídající) komunikační porty a nic vám nebrání tyto aplikace používat současně v jednu chvíli. Aplikace GPS Gate není zdarma, její cena je ale dle mého soudu velmi rozumná.

Instalace žádná práce

Před začátkem instalace se ujistěte, že máte v kapesním počítači vloženou paměťovou kartu s minimálně 120 MB volného prostoru. Právě tolik si Dynavix pro svou mapu České Republiky žádá. Před prvním spuštěním je nutné program aktivovat, což je možné provést dvěma způsoby. Máte-li počítač, ze kterého Dynavix instalujete, připojen k internetu, zatrhněte v jednom z kroku instalace políčko Provést automatickou aktivaci a v dalším kroku zadejte váš kód. Instalátor se připojí k serveru společnosti a ověří váš kód. Pokud připojení k internetu nemáte, lze provést aktivaci prostřednictvím textové zprávy. Ponechejte políčko Provést automatickou aktivaci nezaškrtnuté, program nainstalujte a při prvním spuštění budete požádání o pětadvacetimístný kód. Ten získáte v odpovědi na vaši textovou zprávu, ve které zašlete svůj kód.

Někteří uživatelé se v závislosti na kapesním počítači mohou dočkat na konci instalace chybové hlášky o nemožnosti spustit autorun. I v tomto případě ale proběhla instalace v pořádku, nebyl pouze vytvořen zástupce v nabídce programů. V tomto případě si můžete vypomoct sami a vytvořit si zástupce ručně pomocí správce souborů. Instalační program také umožňuje kontrolu nových verzí.

První spuštění, pozor na paměť!

Dynavix Mobile je velmi komplexním programem, který si žádá minimálně šestnáct megabajtů volného prostoru v operační paměti, připravte si ale raději prostor o nějaký ten megabajt větší. Na první pohled to nemusí vypadat jako závažný problém, vždyť současné kapesní počítače disponují pamětí o kapacitě 64 MB. Každý zběhlejší uživatel ale ví, že skutečná dostupná paměť je mnohem, mnohem menší. Program naštěstí dává vědět, kolik paměti navíc musíte uvolnit. Pokud máte kapesní počítač zahlcen nejrůznějšími aplikacemi v paměti RAM, přeinstalujte je na paměťovou kartu. Máte-li nový kapesní počítač, instalujte vždy vše na paměťovou kartu a interní paměť ponechejte pro potřeby systému a aplikací. Nabíhání programu trvá trochu déle, na MDA Compact s procesorem XScale PXA270 416 MHz čekám zhruba půl minuty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chybové hlášení; tolik paměti zbylo po spuštění Dynavixu


V další kapitole
si ukážeme uživatelské rozhraní programu a zhodnotíme kvalitu mapových podkladů

Témata článku: , , , , , T-Mobile MDA Compact, Český, Jediné omezení, MOBI, Komunikační port, Klíčový prvek, Druhý oko, Odlišný způsob, Chybové hlášení, Praktický účel, Šik, Nejelegantnější řešení, Mobil