Dynavix Mobile: šikovný český navigátor (recenze)

Aplikace Dynavix Mobile je určena pro navigaci pomocí kapesního počítače platformy Windows Mobile. Pochází z české produkce a je vybavena podrobnou mapou České republiky. Obstojí ve stále tvrdší konkurenci?
Kapitoly článku

Přehledné rozhraní programu

Po spuštění vás uvítá rozhraní programu, které překrývá oba stavové řádky operačního systému. V pravé horní části si všimněte malého kulatého kompasu. Klepnutím na něj můžete rychle přepínat mezi režimy zobrazení mapy. Buď bude mapa přirozeně směřovat na sever, nebo se bude otáčet tak, aby šipka vaší polohy směřovala vždy vzhůru. Druhá možnost je přirozenější při řízení automobilu. Pokud máte mapu s pevným severem, může šipka směřovat dolů a vám se mohou splést směry odbočení. V mém případě ale často rotující mapa „bojuje“ s tou přirozenou, kterou nosím neustále v podvědomí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uvítací obrazovka programu

Vedle kompasu se nachází stupnice, která informuje o počtu komunikujících satelitů. Pro úspěšnou navigaci musí přijímač získávat data minimálně ze tří družic, čtvrtá pak umožní výpočet nadmořské výšky. Vpravo nechybí systémový čas a ikona pro změnu hlasitosti. Pod horním pruhem si můžete všimnout měřítka, které se dynamicky mění v závislosti na přiblížení mapy. V levém dolním rohu se zobrazuje ukazatel následujícího manévru, jehož velikost si můžete nastavit dle svých preferencí. Všechny důležité ovládací prvky jsou zastoupeny rozměrnými ikonami, což má praktický účel. Během cesty nemusíte vytahovat pero a trefovat se do miniaturních položek. Postačí vám prst. I tak ale silně doporučuji pro každou změnu nastavení zastavit a provést vše v klidu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení stavových řádků

V dolní části se nachází stavové řádky s nejrůznějšími informacemi o cestě. Obsah těchto řádků je plně ve vaší režii, můžete si zvolit jejich počet i jednotlivý obsah. Jmenovitě vzdálenost do cíle či od startu, rychlost, počet satelitů, zeměpisnou polohu, nadmořskou výšku, název aktuální ulice a dokonce i stoupání v procentech. Vyberte si jen ty informace, které vás zajímají a které potřebujete, ponechejte si raději více místa pro zobrazení mapy. Dokonce si můžete vybrat jeden ze tří barevných profilů prostředí: žlutou, modrou a červenou.

Kvalita mapy je klíčová

Podívejme se nyní na klíčový prvek celého navigačního programu – mapový podklad. Dle oficiálních slov tvůrce je na mapě zmapování zhruba 135 tisíc kilometrů silnic České Republiky. Z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že jsou zmapovány i ty nejméně významné komunikace těch nejmenších vesniček. Určitě se vám tedy nestane, že byste se objevili na asfaltované komunikaci, která by v mapě zanesena nebyla. V naší vesnici s 850 obyvateli jsou vyznačeny všechny komunikace. Kousek od naší vesnice se nachází pro veřejné automobily uzavřená obora, kterou vede asfaltová úzká cesta. I ta je v mapě vyznačena. Dokonce nechybí ani asfaltové cesty uzavřeného parku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malá vesnice a všechny její komunikace, mapa města

Hustota silniční sítě mapy je perfektní, jsou ale mapové podklady aktuální a důvěryhodné? Osobně postrádám jeden ze silničních mostů v naší vesnici, který je zde již přes deset let. Tuto skutečnost omlouvám, jsme přeci jen malá vesnice. Uživatelé v diskusních fórech ale poukazují na problém jednosměrek. Program někdy naplánuje cestu skrz jednosměrku ve špatném směru. Přitom jednosměrky v programu jsou dobře vyznačeny. I já jsem jeden takový případ zaznamenal. Tvůrce programu ale chystá systém pro odstraňování těchto drobných nedostatků a opravné balíčky budou samozřejmě k dispozici zdarma.

Co všechno je na mapě Dynavixu vyznačeno? Silnice jsou odlišeny barvou a tloušťkou dle tříd. Nechybí ani vodní toky, nádrže, přehrady a jiné vodní plochy. Trochu nevýrazně je pak vyznačena železnice, vylepšení její barvy a mnohá další zlepšení jsou připravovány v dalších verzích. Nechybí ani hranice měst, vesnic a průmyslových zón, zastavěné plochy jsou vyznačeny texturou s obrázkem domečku. Podobně jsou vyznačeny i hranice lesních ploch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mapa prahy ve dvou přiblížení

Samostatnou kapitolu tvoří takzvané body zájmu (POI – Points Of Interest). Databáze Dynavixu jich obsahuje okolo pětatřiceti tisíc což není konečné číslo. Body jsou rozděleny do více než padesáti kategorií, namátkou mohu jmenovat benzinové pumpy, autoopravny, turisticky zajímavé atrakce, hotely, restaurace, parkoviště, policejní stanice, kina a mnohé další. U mnoha bodů také nechybí podrobnější informace jako adresa, zejména u hotelů najdete kontaktní telefon a podobně.


V poslední kapitole
si ukážeme, jak program umí vyhledat cestu a jak dokáže po trase navigovat

Témata článku: , , , , , T-Mobile MDA Compact, Praktický účel, Klíčový prvek, Nejelegantnější řešení, Český, Mobil, Chybové hlášení, Druhý oko, Jediné omezení, Odlišný způsob, Komunikační port, Šik, MOBI