Eliška: nový ženský hlas do TomTomu zdarma

Připravili jsme kvalitní ženský hlas do všech navigací TomTom a nabízíme vám ho úplně zadarmo. Nechte Miloslava odpočinout, máme pro vás Elišku!
Miloslav je asi nejznámější český hlas v navigačních systémech. TomTom je tady už několik let a Miloslav u něj nemá žádnou alternativu. Dlouho se také volá po ženské hlasové navigaci, a když se do ní nechce výrobci, rozhodli jsme se ho nahradit.

Chcete si jen stáhnout hlas a nezajímají vás podrobnosti? Stačí klepnout a stáhnout soubor (pokud používáte TomTom na mobilu, použijte tento odkaz). Soubor ZIP rozbalte a všechny soubory nakopírujte ho do paměti svého TomTomu, do složky Voices.

Nekupujte Elišku v pytli. Poslechněte si ukázku v MP3, co vám bude při jízdě povídat.

Eliška pro vaše TomTomy

Několik pokusů o ženský hlas pro navigace TomTom se už objevilo. Byl to třeba hlas poskládaný z povelů navigací jiných značek, hlasy tvořené počítačem, ale výsledky nebyly přirozené. Až letos v srpnu se narodila Marta. Byla nahraná a vytvořená přímo přímo pro TomTom, jenže v amatérských podmínkách – v pokoji obloženém peřinami kvůli potlačení ozvěny, s nižší hlasitostí a nižší kvalitou danou neškoleným hlasem Marty.

Autorem tohoto hlasu byl člověk vystupující pod přezdívkou PedroKV. Protože věděl, jak hlas připravit, a my na Navigovat.cz jsme zase byli ochotni zaplatit profesionální studio a práci, dohodli jsme se. Pedro pro Navigovat.cz a hlavně pro vás připravil nový hlas pro navigace TomTom: Elišku.


Miloslava neznáme, ale tohle je Eliška

Čtyři Elišky pro lepší výběr

Zvažovali jsme, jestli se plně inspirovat povely Miloslava, nebo jestli bude lepší pustit se do hlasové navigace od začátku. Povely jsou nakonec v podstatě stejné jako dřív, až na několik výjimek. Nebyli jsme si třeba také jisti, jestli by měl řidič dojet „do cíle“ nebo „do místa určení“. A také jestli by měl „odbočovat“ nebo „zahýbat“.

Nakonec jsme problém vyřešili jednoduše. Vyberte si sami variantu, která vám nejvíc vyhovuje. Odlišujeme ještě hlasy pro běžné navigace TomTom a pro mobilní telefony s aplikací TomTom Navigator, která vyžaduje menší kvalitu:

Jak instalovat

Klepněte na variantu, která vám nejvíc vyhovuje, a stáhněte soubor ZIP. Najdete v něm čtyři soubory: dataXX.bmp, dataXX.chk, dataXX.vif a textový soubor s pravidly použití. Čísla X jsou v jednotlivých variantách různá – 81 až 84 a 91 až 94 (verze pro mobily).

Soubory nakopírujte do paměti svého TomTomu, do složky s názvem Voices. Najdete v ní mnoho souborů chk a vif, což jsou ostatní nainstalované hlasy. Do paměti přenosných TomTomů se dostanete po připojení přístroje k počítači, ukáže se jako další pevný disk. U kapesních počítačů nebo mobilních telefonů použijte čtečku paměťových karet, nebo se do paměti dostanete prostřednictvím ovládacích programů od výrobce vašeho zařízení (Nokia PC Suite, Active Sync...).


Obsah složky Voices

Hlas Eliška je potom potřeba nastavit v navigačním přístroji. V nabídce Změnit předvolby najděte položku Změnit hlas a šipkami vybírejte. Eliška bude na úplném konci seznamu, ale pokud zvolíte, aby TomTom předkládal pouze české hlasy, najdete ji hned za Miloslavem.


V hlavní nabídce vyberte Změnit předvolby • následně Změnit hlas


Zřejmě se ukáže standardní Miloslav • zvolte, že chcete jen české hlasy • a vyberte Elišku

Kdo je Eliška?

Eliška je dvaadvacetiletá slečna, která pochází z Karlových Varů. Studovala VOŠ hereckou, obor moderování a dabing. Eliška působila rok ve zpravodajství TV Prima, od malička se věnuje divadlu. V současné době pracuje u telekomunikační společnosti, divadlo a práce s hlasem tvoří přesto nedílnou součást jejího života.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při nahrávání ve studiu

Pravidla použití

Hlas Eliška je uživatelům k dispozici zdarma. Mohou si ho stáhnout, mohou ho používat, mohou ho libovolným způsobem šířit dál. Nevadí nám, když ho vystaví na svém webu, pošlou e-mailem, vypálí na cédéčko. Obchody mohou Elišku bez obav instalovat do TomTomů, které prodávají. Pro krátký odkaz na tento článek lze použít adresu www.prejdi.cz/Eliska.

Máme jen jednu podmínku: Pokud budete chtít hlas šířit, nesmíte ho žádným způsobem upravovat. Konkrétně se to týká hlavně odkazu na Navigovat.cz v cíli cesty.

Budeme rádi, když se vám hlas Eliška bude líbit. Přivítáme také připomínky a tipy pro zlepšení. Zatím neslíbíme, že připravíme novou verzi nebo další hlas, ale na druhou stranu to ani nemůžeme vyloučit. Něco dalšího chystáme už na příští týden...


Oživeno: Hlas Elišky už můžete využít i pro upozorňování na blížící se zájmové body. 

Diskuze (284) Další článek: O2 rozdává dárky k internetu ADSL

Témata článku: , , Dabing, Nov, Marty, Žďár, Elis, Hlas, Tom, Zen, , Ženský hlas, Moderování, Eli, Eliška