Eurotel Navigace: opravdová navigace v mobilu od operátora

Eurotel nabízí svým zákazníkům plnohodnotný navigační systém pro mobilní telefony. Konec bloudění, telefon vám vždy ukáže správnou cestu a nebude vás to stát ani příliš peněz. Přinášíme vám kompletní přehled informací o nové službě Eurotel Navigace.
Kapitoly článku

Jednodenní aktivace služby se hodí při občasných cestách na dovolenou, měsíční paušál využijete při častějším nasazení. Pokud uvažujete o koupi služby přímo u společnosti Wayfinder, zaplatíte za navigaci více než u Eurotelu. Roční licence pro využívání služeb zde stojí 2 963 Kč, kdežto u Eurotelu za rok zaplatíte 2 340 Kč pro oblast celé Evropy, resp. 1 740 Kč při použití pouze v rámci Česka. Navíc neplatíte za datové přenosy potřebné pro navigaci v Česku.

Wayfinder však nabízí i tzv. doživotní licenci. Zaplatíte pouze jednou, poněkud vyšší částku, a program můžete využívat neomezeně dlouho. Po několika letech se vám investice vrátí. Eurotel tuto možnost docela pochopitelně nenabízí.

Mnohé zákazníky ještě před aktivací samotné služby čeká nákup GPS modulu. Operátor je připraven a do své nabídky zařadil modul Nokia LD-3W s cenou 2 295 Kč. Dotované ceny k tomuto produktu operátor nenabízí. Nabízený modul je kvalitní a cena velmi atraktivní, koupit si nicméně můžete jakýkoli jiný GPS modul, který si bude s vaším telefonem rozumět.

Klepněte pro větší obrázek GPS modul Nokia LD-3W

Počkáme si ještě týden

Pokud se rozhodnete službu Eurotel Navigace využívat, musíte si nejprve do svého telefonu stáhnout potřebnou navigační aplikaci. Ta bude nabízena ve verzi pro Javu, Symbian, Windows Mobile nebo Windows Pocket PC. V současné době je v seznamu podporovaných telefonů zatím jen sedm přístrojů:

  • Nokia 6680
  • Nokia 9300i
  • Nokia 9500
  • Nokia N70
  • Sony Ericsson K600i
  • Sony Ericsson P910i
  • Dataphone III
Aplikace je k dispozici ke stažení na wapových stránkách get.navigace.eurotel.cz nebo ji můžete stáhnout prostřednictvím push zprávy, která vám přijde po zaslání textovky s heslem Navigace na číslo 999500. Časem operátor slibuje umístění odkazů ke stažení i přímo na webu.

Po instalaci softwaru k telefonu je nutné službu aktivovat. Denní tarif je možné aktivovat na wapových stránkách, pro aktivaci měsíčního paušálu je nutné zavolat na infolinku operátora *11 nebo navštívit značkovou prodejnu. Deaktivace denního tarifu proběhne automaticky, u měsíčního je nutné opět volat na infolinku nebo zaběhnout do značkové prodejny.

Operátor nabízí zkoušku služby až do konce dubna zdarma. Ale pozor! Přestože měla být zpřístupněna už včera, optimalizace se trochu protáhla a stane se tak s týdenním zpožděním.

Šikovný pomocník

Po aktivaci dostanete přístup na speciální stránky navigace.eurotel.cz, kde si můžete pohodlně pomocí počítače naplánovat trasu a výsledek pak přenesete prostřednictvím mobilní sítě do telefonu. Samozřejmě vám nic nebrání v plánování tras přímo v mobilu.

Základem plánování trasy je zadání bodů startu a cíle cesty. Body lze zadat adresou, aktuální polohou nebo třeba výběrem s bohaté databáze tzv. bodů zájmu (hotely, parkoviště, restaurace, nádraží, pošty, instituce a mnoho dalších). Program automaticky vypočítá trasu na základě přednastavených preferencí – optimalizace pro nejkratší čas nebo nejkratší vzdálenost cesty, zákaz dálnic apod. Poté může začít samotná navigace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plánování trasy v počítači - ukázka aplikace Wayfinderu, u Eurotelu to bude podobné

Trasu vám telefon průběžně ukazuje na displeji a názorně zobrazuje pokyny, za jak dlouho je potřeba zatočit, na kterou stranu apod. Situaci můžete sledovat na mapě. Obrazové instrukce navíc doplňují hlasové povely (samozřejmě v češtině). Pokud sjedete s vytýčené trasy, program automaticky trasu přepočítá podle aktuální situace a dále vás bude směřovat do zadaného cíle.

Ukázka navigace pomocí obrazových a hlasových instrukcí:


AVI, DivX5.2, 3,6 MB

Tip: pokud se chcete o navigaci Wayfinder dozvědět více, přečtěte si recenzi symbianové verze a také javové verze programu

Eurotel se s představením služby Eurotel Navigace možná trochu unáhlil, ale příští týden už by mělo všechno řádně fungovat. Nabídka se podle našeho názoru Eurotelu povedla. Služba není předražená a možnost jednodenní aktivace se může během letních dovolených hodit. Operátor by však ještě mohl nabídnout zapůjčení GPS modulu právě pro zákazníky, kteří by služby využívali jen občas.

Informace na webu operátora: www.eurotel.cz/navigace

Témata článku: , , , , Fujitsu Siemens Loox T810, Fujitsu Siemens Loox T830, Nokia 6680, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Siemens SXG75, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson P910i, Operátor, Roční licence, MOBI, Euro &, Nejčastější využití, Mobil, Bohaté data, Euro