Evolve CoolTraxx3D: i levné navigace navigují (test)

Navigační přístroj s mapami celé Evropy za 3 700 Kč a k tomu s výbornou aplikací iGo 8 – to je Evolve CoolTraxx3D. Test + 2× video.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • nízká cena
  • velmi kvalitní navigační aplikace
  • pokrytí celé Evropy

Hlavní nedostatky

  • malý a trochu lesklý displej
  • konstrukční chyba držáku v první sérii
  • „levný“ hardware

Evolve CoolTraxx3D je přenosný navigační přístroj do automobilu. Obsahuje mapy celé pokryté Evropy a jeho cena se pohybuje kolem 3 700 Kč (zdroj Heureka.cz). Mohlo by se tedy zdát, že jde o velmi jednoduchou navigaci pro nenáročné uživatele. Jenže používá navigační aplikaci iGo 8, o které víme, že je dnes jednou z nejlepších pro lidi, kteří naopak vyžadují maximum funkcí. Evolve CoolTraxx3D tedy nabízí velmi výhodný poměr ceny a výkonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malá, na pohled úplně obyčejná přenosná navigace

Evolve pro sebe navíc získává jednu výsadu. Je to s největší pravděpodobností poslední přenosná navigace vybavená aplikací iGo 8, kterou na Navigovat.cz testuji. Dalším přístrojům postaveným na iGo, které se budou lišit jen vzhledem plastových krytů, případně drobnými hardwarovými a softwarovými úpravami, se už takto podrobně věnovat nebudu.

Platforma Windows CE sice dokázala velmi snížit cenu navigací, současně je ale příčinou toho, že trh zahltily totálně stejné přístroje. Mezi navigacemi se ztrácí rozdíly, jen málokterá je dostatečně osobitá, mohou bojovat jen cenou. Ale to je téma na samostatný článek.

Evolve CoolTraxx3D si můžete prohlédnout na následujícím videu. Začneme ukázkou hardwaru, příslušenství, projdeme takřka kompletní nabídku. V závěru článku pak najdete ještě jedno ozvučené video s ukázkami hlasové navigace.

Nic jiného se nedalo čekat

Nízká cena je nejvíc vidět na hardwaru. Z Evolve je na první pohled patrné, že nepatří mezi vyšší třídu. Kryty k sobě úplně nelícují, zůstává mezi nimi ostrá hrana, jejich černý vzhled je dokonale obyčejný. S pogumovanou povrchovou úpravou nemám osobně moc dobré zkušenosti, časem se ráda odírá. Ale což, jde nám přece hlavně o funkčnost, a tu takové drobnosti nijak neovlivní. Důležitější je, že celé zařízení je pěkně pevné a malé. Přístroj však v žádném případě není odolný, jak se občas můžete v prezentacích obchodníků dočíst.

Rozměry navigací se vždy odvíjejí od parametrů displeje. Na Evolve CoolTraxx3D nelze čekat nic jiného než třiapůlpalcový displej. Je samozřejmě dotykový, pokrytý matnější vrstvou, ve které se ale právě docela úspěšně prohlížím. S podsvícením naplno je ale displej použitelný, byť pro použití s iGo 8 opravdu docela malý. Širokoúhlý displej se u této navigační aplikace opravdu hodí. Kdyby se nedařilo ovládat displej prstem, je v rohu skryto krátké pero.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro představu o velikosti jsem Evolve vyfotil v ruce

Už poněkolikáté jsem si u těchto levných přenosných navigací s 3,5palcovým displejem všiml zvláštního problikávání. Jako by byl obraz prokládaný a postupně se vykreslovaly sudé a liché řádky, takže tam, kde by měla být jednolitá plocha, vidím proužkovaný obraz. Je to možná jen zrakový klam, není to ale první levná navigace, u které jsem tento jev zaznamenal.

Z jedné strany se do Evolve dají zapojit sluchátka (3,5“ jack) a nabíječka, z druhé je slot pro paměťovou kartu formátu SD, na které jsou mapy a software. Nahoře je vidět vypínač, vzadu konektor pro externí anténu a pod černým krytem prosvítá mřížka reproduktoru. Akumulátor je pevně vestavěný, neznámého typu, s kapacitou kolem tisíce miliampérhodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pero se někdy může hodit, iGo 8 se ale dobře ovládá i prsty

Podobně nemohu nabídnout podrobnosti k přijímači GPS signálu. Měl by být jen vysoce citlivý, při testu jsem byl z příjmem také spokojen, neznám ale typ ani značku. Evolve je také pěkně svižné, i graficky náročné iGo se v něm ovládá bez prodlev.

Držák se utrhnul

Rovněž u držáku bych mohl jinými slovy opakovat informace z jiných recenzí. Je pasivní, polohovatelný prostřednictvím dvou šroubů a tří kloubů. Při nasazování přístroje do držáku jsem se občas nemohl trefit do jistící západky, ale nebylo to nic tragického.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na držáku chybí přísavka, viz následující odstavec

Přesto ale tuto část recenze budu moci něčím oživit. Držák se mi totiž při jednom z nasazování na čelní sklo podařilo zlomit. Dráha přísavky je nejspíš příliš dlouhá a plastové uchycení přísavky nevydrželo takové namáhání v tahu. Nebyl jsem navíc jediný a distributor o této chybě také ví. Prasklé držáky proto vyměňuje v rámci záruky a v nové sérii bude s navigačním přístrojem dodávat držák od jiného dodavatele.

Kabel autonabíječky je ukončen běžným konektorem miniUSB. Do zásuvky na pravém boku Evolve se tak dá trefit přinejmenším na druhý pokus.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávané pouzdro • standardní nabíječka


Článek pokračuje v druhé kapitole: Mapy, navigace iGo, hodnocení

Témata článku: , , Ostrá hrana, EVO, Výhodný poměr, Dobrá volba, Následující odstavec, Test, Budoucí aktualizace, Cool, Dodávané pouzdro, Evolve X, Jednolitá plocha