Exkluzivně: Cykloturistické mapy SmartMaps pro autonavigace

Do přenosných navigačních přístrojů Mio lze dokoupit nové mapy SmartMaps. Jsou určeny turistům a cyklistům, obsahují i databáze turistických zájmových bodů. Vyzkoušeli jsme je.
Víte, jaká otázka se nejčastěji opakuje pod testy autonavigací, které na Navigovat.cz publikujeme? Jestli je přístroj použitelný i při turistice a na kole. Většinou to už proto rovnou píšu do úvodu článků, stále to stejné: navigace je určena do automobilu, nikoli pro turistiku nebo jízdu na kole jinde než po silnicích. Jedinou výjimkou jsou přístroje od Garminu, které lze s mapou Topo Czech používat i v lese.

Velmi mě proto potěšilo, když jsem se před několika týdny dostal k betaverzi produktu, který je dnes představen oficiálně. Známé mapy SmartMaps pro kapesní počítače od českého výrobce PlanStudio jsou nyní funkční i v autonavigacích.

Co je a umí SmartMaps

SmartMaps Locator tvoří aplikace a digitální mapy uložené na paměťové kartě. Po jejím vsunutí do přístroje se program sám spustí. Locator poběží na všech kapesních počítačích a komunikátorech s Windows Mobile a na přenosných navigacích postavených na platformě Windows CE. V jejich případě ale bude nutné odladit spouštění programu pro každého výrobce zvlášť; v současné době je připraveno pouze Mio.

 
Různé mapy SmartMaps v autonavigaci (zde sice v PDA, ale jinak je to stejné)

Po vložení paměťové karty s aplikací a mapami do přístroje a po jeho restartování se ukáže nová nabídka. Z ní lze vybrat, zda se má spustit původní aplikace MioMap, nebo turistické mapy SmartMaps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová nabídka se objeví po vložení karty

Postupný rozjezd

SmartMaps Locator dnes prodává distributor navigací Mio, firma Elko. Registrace je vázána vždy na paměťovou kartu, takže program s ní lze používat na více zařízeních.

Elko dnes nabízí SmartMaps pouze současně s nově zakoupeným navigačním přístrojem Mio C520 nebo C720. Samostatně aplikace zatím ještě není prodejná. Při dokoupení k přístroji stojí 1 189 Kč včetně DPH a její součástí je základní cykloturistická mapa České republiky v měřítku 1:75 000. Obsahuje turistické a cykloturistické značení a všechny běžné topografické prvky. Pro menší měřítka je součástí i autoatlas České a Slovenské republiky v měřítku 1:100 000, 1:300 000, 1:500 000, 1:700 000, 1:1,5 mil. a 1:3 mil.

Cykloturistický atlas v měřítku 1:75 000 má velikost 240 MB; mapa obsahuje také příhraniční oblasti Německa, Rakouska, Slovenska a Polska. Autoatlas ČR má dalších přibližně sto megabajtů. Databáze POI a fotografií má momentálně 35 MB. Komplet se tedy vejde i na 512MB kartu.

 
Mapy obsahují i body zájmu a k nim textové i obrazové informace

Mapy jsou rastrové. To znamená, že v originálním měřítku jsou pěkně prokreslené, ale nedají se se zachováním stejné kvality zmenšovat a zvětšovat. To je rozdíl oproti vektorovým turistickým mapám, které používají například navigační přístroje Garmin. Ty na oplátku ale zase nejsou tak pěkné na pohled.


Zobrazení mapy na displeji jiného formátu

Během několika týdnů bude v prodeji stejný balíček pro zařízení Mio C250 a H610, stejně tak i produkt nevázaný na současné pořízení navigačního přístroje. V takovém případě by se cena měla vejít do dvou tisíc korun včetně DPH.

Elko v současné době distribuuje aplikaci a mapy na kartách. Později bude dostupná i verze na CD, kterou si uživatel nahraje na vlastní paměťovou kartu a aktivuje prostřednictvím webu.

Firma Elko na svém fóru o navigacích Mio vytvořila samostatnou sekci věnovanou novým turistickým mapám: turistickemapy.mio4u.cz.


Legenda k mapě

Budou i podrobnější mapy

Cykloturistická mapa v měřítku 1:75 000 někdy určitě nebude stačit. PlanStudio proto nabídne také podrobnější cykloturistické mapy 1:50 000 a 1:25 000, plány měst, evropské mapy atd. Kompletní řada by měla být k dispozici na Invexu, kde bude výrobce vystavovat. Při testu jsem měl k dispozici mapy těchto podrobnějších měřítek, a je to opravdu lahůdka. Ceny v případě těchto individuálních konfigurací ale zatím nemám k dispozici


Výběr mapového podkladu

Po verzi SmartMaps Locator bude následovat také verze Navigator. Ta bude umět plánovat cesty po silnicích, ulicích i cyklotrasách; do budoucna i po turistických stezkách. Do budoucna bude vývoj pokračovat například směrem ke geocachingu: podporou importu souborů s daty, funkcí pro navigaci pomocí směrové růžice, v navigačním přístroji bude možné vypnout tzv. statickou navigaci atd.

Co má být vidět na displeji

SmartMaps Locator jsem zkoušel na malém navigačním přístroji Mio H610. Bohužel z něj nelze nijak dostat obrázky displejů, text proto prokládám otisky, které jsem dostal od PlanStudia a dalšími, co jsem sám nasnímal prostřednictvím kapesního počítače.

Prostředí aplikace má tři části. Nahoře je oranžová stavová plocha, na které se zobrazuje množství údajů: souřadnice, azimut, rychlost, měřítko, signál GPS, nadmořská výška a stav baterie. Uprostřed je vidět mapa a dole najdeme nabídku programu. Její výška závisí na způsobu zobrazení položek (obrázek, text nebo oboje) a také na úrovni vnoření. Každá otevřená úroveň totiž přidá další řádek.


Různé podoby nabídky

Nabídka ale samozřejmě nemůže blokovat třetinu displeje, proto se dá skrýt do jednoho řádku, nebo ještě víc. Záleží na tom, jestli chcete na mapě vidět i měřítko.


Tři způsoby zobrazení nabídky

Uprostřed mapy je záměrný kříž. Mapou se dá posouvat ovládacím perem nebo prsty, pro rychlejší ovládání se dají využít virtuální tlačítka. Uživatel si sám může nastavit, jak se mají chovat dotyky na různá místa displeje. Dá se dokonce zvolit hustota mřížky těchto tlačítek: 1–5 sloupců a 1–5 řádků. Sám jsem se inspiroval u TomTomu a do horních rohů nastavil změnu měřítka mapy. Mapu je možné sklopit do pseudo3D pohledu, který mi však příliš k srdci nepřirostl.

 
Nastavení virtuálních tlačítek • perspektivní pohled

I s jednoduchou navigací

Aplikace je propojená s GPS přijímačem v navigačním přístroji. Ukazuje proto aktuální polohu. SmartMaps dokáže zaznamenávat trasu, výsledek ve zrychleném režimu přehrávat přímo na displeji, ukládat, exportovat do formátu GPX a využít jinde.

 
Nabídka automatické konfigurace GPS • sledování satelitů

 
Přehrávání zaznamenané trasy • ukládání trasy

Místa lze vyhledávat ve vestavěné databázi turistických objektů, sídel a dalších kategorií. Velmi propracované je zadávání souřadnic, kdy lze využít souřadnicové systémy WGS84, UTM33, S42 nebo JTSK. V případě WGS84 jsou k dispozici všechny tři způsoby zadání: stupně, stupně a minuty, stupně a minuty a vteřiny.


Různé možnosti zadání formou zeměpisných souřadnic

Bod lze označit i přímo na mapě. Postupně z nich lze vytvořit lomenou čáru, kde jsou vidět vzdálenosti mezi jednotlivými body a vyvolat lze i informace o celkové délce lomené trasy. Na vybrané místo se uživatel může navigovat formou malé šipky, která stále směřuje k nastavenému cíli.


Měření vzdálenosti

Do nové verze se osobně těším nejvíc na možnost vypnout funkci statická navigace, kterou používají GPS přijímače Sirf Star III. Tato funkce vyrovnává velikou citlivost těchto přijímačů, aby se třeba auto na křižovatce vlivem různých odrazů signálu nezačalo na mapě točit. Proto Sirf Star III s aktivní statickou navigací neměří polohu, pokud je rychlost nižší než přibližně 4 km/h. V autě toto omezení nijak nevadí, u turistiky je ale celkem zásadní. Na druhou stranu s navigací Mio H610, které používá Sirf Star III, se tento problém projevoval jen částečně.


Kontextová nabídka • navigace za šipkou

Na tohle uživatelé čekali

SmartMaps Locator je výborný počin. Uživatelé navigačních systémů do auta mohou za přijatelnou sumu rozšířit možnosti svého přístroje a vyrazit s ním do přírody. Samozřejmě musí být opatrní, protože s novými mapami zařízení nezíská odolnost vůči vodě a nárazům.

Do budoucna očekávám rozšíření funkčnosti SmartMaps i na další přenosné navigátory s Windows CE. Říkám si také, že ani TomTom by výrobci nemusel zůstat zapovězen, neboť své přenosné navigační přístroje staví na polootevřeném linuxovém systému. Ale to jsou jen mé domněnky, nikoli oficiální plány výrobce.

PlanStudio nebude na trhu dlouho osamocené. Včera jste si mohli přečíst, že na systémech postavených na platformě Windows CE budou funkční i mapy TourNavigator.

Diskuze (40) Další článek: Chystá se nový Dynavix, přenosný i softwarový

Témata článku: , , Kompletní řada, Pro +, Autonavigace, SMA, Cyklotrasa, Příhraniční oblast, Auto