Garmin Edge 800: Zodpovědný trenér [recenze]

Diskuze čtenářů k článku

dusann  |  14. 12. 2011 00:54

Taky docela nechápu název článku "recenze". Vždyť autor článku zřejmě přístroj nedržel ani v ruce. Veškeré fotky, které tam vidím vypadají převzaté. Smysl tohoto článku mi opravdu uniká. Nejedná se již o nový přístroj, tak proč papouškovat dávno zveřejněné informace bez vlastní zkušenosti.
Jinak - s tou výdrží 15 i 10 hodin je to bohužel úplný nesmysl. Tedy možná tak vydrží navigace bez podsvícení, ale to je pak na kole nepoužitelná. Při výletu na 5 až 6 hodin ve dne (=čistý čas jízdy) jsem měl mnohokrát potíže s baterií vystačit. Pokud člověk sleduje jen obrazovku s čísly, tak to jde, ta je vidět i na slunci. Ale pokud jsem se potřeboval hlavně nechat navigovat, je to problém - mapa je bez solidního podsvícení nečitelná. A na zpáteční cestě už jsem "navigaci" musel občas používat pouze v módu cyklocomputeru, aby mi GPS aspoň zaznamenala cestu - z hlediska navigace v "useless" režimu.
Za jasného počasí někdy ani polovina jasu pro dobrou orientaci v terénu podle navigace nestačí a musel jsem aspoň občas volit podsvícení skoro 100%. V režimu mapy jsem vždy ve dne potřeboval podsvícení alespoň 3 čárky z deseti. Jenže stále měnit podsvícení, podle toho, jak právě svítí slunko ... nic moc.
Nejlepší úspora energie je tak vlastně při soumraku a potmě, kdy v pohodě na dobrou viditelnost stačí jedna čárka z deseti. Takže na vyjížďku kolem cca 3 hodin je s jakýmkoliv podsvícením OK. U delší je však použití navigace při jasném počasí velmi omezeno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bony  |  01. 11. 2011 12:26

Je to spise takova recenze od stolu ja na jare vybiral take podobne zarizeni, ale nakonec jsem skoncil u Holuxu funtrek. Priorita pro mne byla kvalita map a rychlost prace s nimi a v tom byl Garmin o dost horsi. Clovek se stejne nepotrebuje navigovat pri najizdeni kilometru, ale az vyrazi do nezname oblasti, pak vyuzije mapovou gps hlavne v neznamem terenu a nebo jen takove bloudeni krajinou a objevovani novych tras,to proste Holux je na to uplne uzasnej. garmin se mi libil vzhledove,ale funkcne jsem mel moc vyhrad,vcetne tech co zminuji dalsi prispivate..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dan  |  01. 11. 2011 16:37

Nechapu k cemu by u edge 800 byl dobry elektronicky kompas. Vzdyt za jizdy se elektronicke kompasy stejne vetsinou vypinaji. Pro orientaci v mape je vyhodnejsi si poridit outdoorovou navigaci.
Silu Edge 800 vidim ve vyhodnoceni treninku. Souhlasim ale s tim, ze v rade pripadu na to staci Edge 500, ktery je navic mensi, lehci a z pohledu vyhodnoceni treninku je shodny s Edge 800.
Pro vyhodnoceni treninku pouzivam Garmin Connect, oproti Training Center je v cestine a hlavne je on-line (mozny pristup z libovolneho pocitace a moznost sdileni dat s ostatnimi uzivateli). Ja jsem to jeste nevyuzil, ale mam kamarady, kteri pouzivaji jine treninkove servery s vice funkcemi, export dat z Garminu je bez problemu. Ale rikam, ja si plne vystacim s Garmin Connect.
U Edge 800 mi prijde zajimava moznost nahravani rastrovych map, ktere hlavne pro zahranici dokazi nahradit drahe mapy od Garminu. Pouzivam Mobile Atlas Creator a to funguje super. Topo Rakouska nebo Nemecka nahraje behem chvilky z internetu primo do formatu Garminu.
Holux jsem ale nezkousel, nemuzu porovnavat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rosťa  |  01. 11. 2011 09:06

Nezlobte se, ale článek má k recenzi podle mého hodně daleko.

Jedná se spíše o základní představení, kterou najdete u popisu produktu.
Edge 800 je určitě výborný přístroj pro záznam cyklistických (i jiných) tréninků. Není však bez vad. Sledování trasy na mapě a orientace pomocí ní je skvělé, ovšem musíte zastavit. Za jízdy se mapy moc sledovat nedají. Na slunci není displej tak dokonale čitelný. Gumová krytka miniUSB se ráda oddělává a člověk si musí dát pozor, aby ji pořádně zadělal. Software Garmin Training Center je celkem slabota. Programátorům nějak nedochází, že uživatel by mohl chtít vytvořit vlastní kategorii sportu. I z hlediska sledování a plánování treninku existují mnohem lepší programy. Uchycení přístroje pomocí gumiček je naprostá příšernost. Výhodou je rychlá instalace/deinstalace z představce, ale tím výčet výhod končí. Gumičky se po delším čase postupně vytahají. Nechci ani přemýšlet o tom, co se stane za mrazu. Přistroj není uchycen dostatečně pevně a při trochu silnější drcnutí do Garminu se posune. Uvítal bych možnost zvolit si pevnější uchycení, ale to Garmin nenabízí.
Abych jen nekritizoval. S přístrojem jsem jinak spokojen. Nabízí tři obrazovky, na kterých si můžete sami navolit, které veličiny (tep, rychlost, čas...) chcete sledovat. Dobrá je funkce virtuálního partnera pro osamocené tréninky. GPS je dostatečně přesná, ale pro ježdění na biku v lese doporučuji snímač rychlosti. Webová aplikace Connect Garmin je dobrá pro sdílení záznamů. Opět ovšem nenabízí vytvořit si vlastní kategorii sportu. Ono těch výhod, nevýhod a zajímavostí je více, ale to by musela být o přístroji napsaná skutečná recenze!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
šéfredaktor Computeru | 01. 11. 2011 09:21

Souhlasím s vámi hned v několika bodech. Osobně za největší slabinu považuji absenci elektronického kompasu, který i levnější turistické přístroje mají. Chápu, proč to Garmin udělal, ale nemyslím, že šlo o rozumný krok.
Ad gumičkový úchyt - to se mi nestalo, i když jsme jezdili různé terény, vše drželo. Chce to zvolit správnou velikost gumiček a pořádně je napružit. Je ale pravdou, že přes zimu a v mrazech jsem Edge nevozil...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mafut  |  15. 11. 2011 16:43

Magneticky kompas u cyklisticke navigace je zbytecny, stejne se pri rychlosti nad 6 km/h vypina.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SmartMaps  |  12. 12. 2011 12:23

To je otázka. Pokud např. v těžším terénu není možné přesně určit, kudy dál, je příjemné vidět, jak se mapa natočí dle natočení řídítek, aniž by člověk musel mít nějakou minimální rychlost pro určení směru z GPS.
A jakmile zařízení vezmete do ruky a vyrazíte odlovit geocache, opět s výhodou.
Fotografové pak mohou ocenit uložený POI s určením azimutu, tedy jakým směrem je fotografie pořízena, atd. atd.
Určení azimutu z digitálního (magnetického) kompasu je pak také spolehlivější a stabilnější, než z GPS. Bohužel, tento čip se projeví na spotřebě, která je relativně vysoká (ve spojení s rotací mapy-vysoký nárok na výkon) se toto ještě více umocní. u "bony" zmíněného Holuxu je pak baterie pohodlně vyměnitelná i levná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
S55  |  31. 10. 2011 19:36

"Pokud nepotřebujete barevný dotekový displej a navigaci, pořiďte si také kvalitní model Edge 500 a něco ušetříte."
Budu se opakovat, ale než velký Edge s malou výdrží, to za tu cenu raději vybrat klasický hi-tech cyklopočítač od Ciclo, VDO, Sigmy... (funkce lepší, propojení s PC, životnost baterií nejméně rok... po sundání z držáku a nacvaknutí do pásku na ruku pěkný sporttester a hodinky).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr K.  |  02. 11. 2011 10:13

Až na to, že žádný sportester nebude navigovat po mapě. Kdo jezdí pořád dokola stejné trasy v okolí, tomu lepší službu za méně peněz odvede sporttester. Kdo se sle rád vydává do nových oblastí a hledá nové cesty, pro toho je navigace nedocenitelný pomocník. Dost možná se tu na mně vrhnou tradicionalisti. Ale kdo chce jezdit trochu v tempu a ne jen jako svižný turista, ten jistě ví, jak otravné je neustálé vytahování mapy na každém rozcestí (60 km cestou necestou se po paměti fakt jet nedá).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor