Garmin: navigace pro psy, Nüvi a další novinky

Garmin připravil pro veletrh CES hromadu novinek. Vedle zajímavé navigace určené pro psy se nových produktů dočkala každá ze současných modelových řad.
Příští týden začíná v Las Vegas veletrh spotřební elektroniky CES. Garmin na něm bude prezentovat řadu novinek. Už je také oficiálně představil a zveřejnil jejich vlastnosti.

Garmin Astro a nová cílová skupina: psi

Nedělám si legraci, nové zařízení Garmin Astro je opravdu určeno pro lovecké psy a jejich pány. Pejsek dostane na svůj obojek přídavné oranžové zařízení DC 20 s anténou a hned se může ztratit ve vysoké trávě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přijímač a obojek • transportní kufřík

Elektronický obojek obsahuje GPS přijímač a navíc vysílač rádiového signálu, kterým se informace o poloze psa přenášejí na navigační přístroj pána. Jeho zařízení vychází z turistického navigátoru Garmin GPSMAP 60CSx, navíc ale obsahuje podobný radiopřijímač, jako je na psím obojku. Anténa na obojku se mi ale zdá až příliš dlouhá. Pokud není ohebná, pes s ní může za něco zachytit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psisko s anténou

S tímto systémem lze sledovat až deset psů najednou. Dosah je podle výrobce až pět mil, tj. osm kilometrů; samozřejmě v závislosti na terénu. U psa, který se zastaví – tedy zpravidla když chytí a trhá – se změní ikonka na displeji. Přístroj dokáže zaznamenávat i různé události, které jsou užitečné pro lovecký život. Na speciálním miniwebu si můžete prohlédnout ukázky, jak psí navigace vypadá v praxi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co na to ochráncí zvířat?

Garmin Astro se začne prodávat ve druhém čtvrtletí za cenu 650 dolarů. Po přepočtu a přidání DPH to vychází zhruba na osmnáct tisíc korun.

Další informace:

Garmin Nüvi 680 a StreetPilot c580: společně s MSN Direct

Nové přenosné navigátory Garmin Nüvi 680 a StreetPilot c580 na pohled nijak nevyčnívají z ostatních modelů těchto předlouhých řad. Přesto jsou výjimečné, protože podporují příjem informací formou MSN Direct.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 680 a StreetPilot c580

MSN Direct je americká rádiová síť, která v pásmu FM vysílá užitečné informace. Nové Garminy využijí například dopravní zpravodajství, ceny benzínu v místech, kde se pohybují. MSN Direct nabídne také aktuální počasí a programy kin. Můžeme ji trochu přirovnat ke službám TomTom Plus, které podobně informují o dopravních informacích nebo o počasí. Rozdíl je v přenosovém kanálu, TomTom využívá připojený mobil a GPRS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Informace MSN Direct na displeji

Ale i za MSN Direct se platí. V ceně přístrojů je roční předplatné zmiňovaných služeb, další rok přijde na 50 dolarů (1 100 Kč). Lze také zvolit doživotní předplatné za 130 dolarů (2 900 Kč). Američtí uživatelé si oba nové Garminy budou moci pořídit od února, k nám se určitě nedostanou.

Další informace:

Nüvi 370 a 670: Evropa a Amerika dohromady

Garmin uvedl ještě další dva nové modely přenosných navigátorů z řady Nüvi. Verze 370 má displej s úhlopříčkou 3,5 palce, u Nüvi 670 měří úhlopříčka stejně jako předchůdce 4,3 palce. Novinkou u obou přístrojů jsou mapy Evropy a Severní Ameriky najednou. Dříve bylo nutné vybrat buď pouze Evropu, nebo jenom Ameriku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 370

Další vlastnosti nových modelů jsou zřejmě úplně stejné jako u ostatních Nüvi. Trochu váhám, jak převést do českých korun oficiální ceny. Garmin udává, že Nüvi 370 bude stát 899 dolarů a Nüvi 670 bude mít cenu 1 099 dolarů. Už při převedení podle běžného kurzu dolaru, bez ohledu na DPH, vycházejí příliš vysoké částky. Navigace jsou zkrátka v Evropě levnější než v Americe. Abych nezapomněl: tyto modely se začnou prodávat v únoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 670

Další informace:

Nüvi Asian Americas: mluví čínsky

Garmin představil také dvě americko-asijské navigace: Nüvi 350 Asian Americas a Nüvi 660 Asian Americas. Inovace zde spočívá pouze v hlasové navigaci a lokalizaci do mandarínské čínštiny, japonštiny, korejštiny, thajštiny a tchajwanštiny. Od března budou tyto modely k dispozici za cenu 599 dolarů (Nüvi 350) a 899 dolarů (Nüvi 660).

Další informace:

Když pro nás český Garmin připravil přehlednou tabulku s funkčními rozdíly jednotlivých modelů, které se u nás prodávají, měl jsem pocit, že se začínám orientovat. S pěti novými Nüvi se pocit jistoty opět ztrácí.

Zumo 450: pro chudší motorkáře

Garmin Zumo 450 je navigátor určený výhradně pro použití na motocyklu. Ve srovnání se současným modelem Zumo 550 mu chybí podpora Bluetooth a funkce text-to-speech. Na oplátku by ale mohl být levnější. V Americe se Zumo 450 dostane do prodeje v březnu za cenu 799 dolarů, tj. 21 tisíc českých korun. I tak je to stále hodně drahý přístroj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zumo 450

Zumo je připraveno pro ovládání v motoristických rukavicích. Hardwarová tlačítka i prvky na displeji nejsou titěrné jako na autonavigacích. Ovládací prvky jsou navíc umístěny vlevo, aby pravá ruka stála mohla držet rukojeť s plynem. Navigace je vodotěsná a dodává se rovnou s držákem pro upevnění na motocykl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zumo patří na motorku

Další informace:

VIB 10: ve skrytu palubní desky

S tímto produktem Garmin následuje TomTom, který podobné zařízení pro své nejnovější navigace řady x10 nabízí už několik měsíců. Modul VIB 10 přidá přenosnému navigačnímu systému funkce známé z pevných navigací v automobilech. Hlasový výstup přenosného navigátoru propojí s autorádiem. Hlasové povely, MP3 nebo telefonní hovory nasměruje do jeho reproduktorů. Zároveň ztiší hudbu, aby povelům bylo rozumět. Prostřednictvím VIB 10 se navigační přístroj také napájí.

Klepněte pro větší obrázek
Design není důležitý

Překvapilo mě, že VIB 10 je určen pouze pro StreetPilot c550, nikoli pro navigace novější řady Nüvi. U StreetPilotu nahradí původní napájecí kabel a bohužel zároveň odstraní funkci pro příjem dopravních informací RDS-TMC.

Modul VIB 10 se montuje pod palubní desku automobilu a doporučuje se nechat tuto operaci na odborném servisu. Zařízení se začne prodávat ještě v tomto čtvrtletí a má stát 150 dolarů – po přepočtu a přidání daně necelé čtyři tisíce korun.

Další informace:

Mezi řečí

Poslední novinky těchto dnů nemá souvislost s novými produkty. Garmin koupil francouzského distributora svých výrobků, firmu EME Tec Sat SAS. O francouzský trh se tak nyní bude starat přímo. Z tiskové zprávy nelze vyčíst žádné strategické podrobnosti, takže není jisté, jestli podobné skupování lokálních distributorů plánuje i v dalších evropských zemích.

Garminu se v Americe podařilo dohodnout s půjčovnami automobilů Alamo a National Car Rental. V těchto půjčovnách bude možné k vozu zapůjčit přenosné navigátory StreetPilot C330. Za den zákazníci zaplatí 11 dolarů (necelých 250 Kč).

Diskuze (4) Další článek: O2: levné notebooky HP k Internetu Komplet pokračují

Témata článku: , Připojený mobil, Drahý přístroj, Francouzský trh, Pravá ruka, Nov, Pejsek, Rádiová síť, Garminech, Radiopřijímač, Novinky, Pro +, Půjčovna aut