Garmin NavTalk II: nový mobil s GPS

Podařilo se nám získat první informace a fotografie prototypu mobilního telefonu s GPS od společnosti Garmin. Finální verze by se měla dostat na trh již počátkem roku 2002 a bude opravdu na co se těšit.

Je to mobil...

Problémem některých kombinovaných zařízení bývá to, že ani jedna součást nebývá dotažena až do konce. To ale o NavTalku II nelze říci. Po stránce telefonu přináší NavTalk II v dnešní době standardní funkce. Dočkáte se tak vibračního vyzvánění, kalendáře, objemného telefonního seznamu, databáze úkolů či WAPového prohlížeče. Samozřejmostí je pak také to, že telefon je duální a nabízí vibrační vyzvánění. Poněkud větší rozměry, které činí 133×51×24 mm, lehce vykompenzuje v současné době asi největší displej na trhu o rozlišení 132×160 pixelů, který je schopen zobrazit 4 stupně šedi.

Co se hmotnosti týče, tak NavTalk II dosahuje přijatelných 170 gramů, za což telefon vděčí především Li-Ion akumulátoru, který je schopen napájet telefon po 12 hodin v režimu GPS, 8 hodin hovoru nebo 300 hodin v pohotovostním režimu. Podle informací od jednoho z testerů, který momentálně jeden z pěti dostupných prototypů testuje, je výdrž baterie (alespoň v režimu GPS) skutečná.

...nebo GPS...

NavTalk II však není jen telefon a tak i po stránce navigace nabídne svým budoucím uživatelům mnohé zajímavé funkce. Základem všeho je 12ti kanálový GPS přijímač, který je ukrytý v horní části telefonu (takže při režimu GPS není nutné nic vyklápět jako u konkurenčního Benefonu ESC!). V základním balení pak naleznete mapu obsahující hranice států, jezera, řeky a jiné vodní toky, letiště, města, dálnice, silnice první třídy a významnější silnice druhé třídy. Mapa je schopná při maximálním zvětšení zobrazit na displeji území o šířce 500 stop (167 metrů).

 

Do interní 16 MB paměti můžete z přiloženého CD dohrát také podrobné mapy měst včetně ulic, adres ve městech a databáze restaurací, hotelů a bankomatů, atd. Kromě toho NavTalk II také obsahuje dalších 2,5 MB paměti, kam si můžete uložit až 500 waypointů včetně jejich popisu a ikony, 2000 bodů pro vyznačení tras, včetně paměti na uložení 10 kompletních tras.

...nebo, že by obojí?!

Jako třešnička na dortu je zde také několik funkcí, které kombinují výhody mobilního telefonu s GPS. Tím mám na mysli možnost poslat svoji aktuální polohu pomocí SMS na jiný NavTalk II, který si ji pak může nechat zobrazit. Totéž lze také provést s vašimi waypointy, což nepochybně může v některých odvětvích nalézt své uplatnění.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Garmin NavTalk II
  • Síť: GSM 900/1800 MHz
  • Velikost: 133×51×24 mm
  • Hmotnost: 170 g
  • Baterie: Li-Ion
  • Pohotovostní režim: až 300 hod.
  • Doba hovoru: až 480 min.
  • Doba výdrže u GPS: až 720 min.
  • Displej: grafický 132×160 pixelů
  • Paměť telefonu: 16 + 2,5 MB
  • Další funkce, které telefon má nebo obsahuje: GPS, vibrační vyzvánění, WAP, datové služby (14,4 kbps), kalendář,  upomínky, kontakty
  • Funkce, které telefon nemá nebo neobsahuje: datové přenosy pomocí HSCSD a GPRS, infračervený port
  • Předpokládaná prodejní cena: 35 až 40 000 Kč

Poznámka: Finální verze se může od prototypu ještě mírně odlišovat

Diskuze (23) Další článek: Aukce UMTS: Paegas první, Eurotel v těsném závěsu

Témata článku: , , Benefon, Mobil, Nov, Nový mobil, MOBI