Garmin Nüvi 250: malý princ (test)

Garmin Nüvi 250 je jednoduchý a levný navigační přístroj do auta. Za nízkou cenu má všechno, co může běžný řidič potřebovat. A něco navíc: turistickou mapu České republiky.

Druhým údajem na navigačním displeji je čas příjezdu do cíle. Je škoda, že Garmin nedovolí řidiči nastavit libovolné údaje. Sám bych například vybral spíš vzdálenost do cíle než čas. Ale nejde to. Pro podrobnější údaje je třeba navštívit stránku s tachometrem, kde lze zjistit řadu dalších údajů. Ale už zase není vidět navigační mapa. Z pohledů, které lze vyvolat při navigaci, zbývá už jen textový itinerář. Klepnutím na jednotlivé povely se opět dá vyvolat grafický detail těchto manévrů.

 
Tachometr s podrobnými daty • detaily příštích manévrů • textový itinerář

Autíčko místo šipky

I když jsem na Garmin celkem zvyklý, při navigaci jsem se párkrát ztratil a musel rychle sahat na displej a přibližovat křižovatku. Z části to kladu za vinu turistickým objektům, které podle mého názoru znepřehledňují silnice. Pokud je u autonavigace turistická značka výraznější než silniční komunikace, je asi něco špatně. V nastavení lze zvolit několik stupňů podrobnosti mapy, ty se však nejvíc týkají zobrazení bodů v různých úrovních. Na linie silnic a tras nemají velký vliv. Už jsem ale psal, že tuto výtku lze vyřešit instalací mapy Atlas 10R místo Topo Czech.

 
Přístroj loví GPS družice • během navigace

Polohu vozidla na mapě ve standardním nastavení ukazuje 3D model autíčka. Dá se vyměnit za jiné modely, sám u Garminu pravidelně vybírám jednoduchou modrou šipku. Další objekty pro zobrazení polohy na mapě se dají stáhnout z webu výrobce.


Nastavení modelu, který na mapě ukazuje polohu

Nüvi 250 nepodporuje příjem dopravních zpráv RDS-TMC. Dokáže se ale vyhnout uzavírce, o které se řidič nějak dozví sám a manuálně klepne na tlačítko.

Každý spolujezdec mluví jinak

Ženský hlas v navigaci je srozumitelný a příjemný. Až při podrobnějším poslechu jsou slyšet drobné chyby, nejčastěji nestejné mezery mezi slovy. Ale to se dá pochopit. Řidič si bude muset trochu zvyknout na logiku hlasových povelů Garminu, pro který je typické třeba informativní hlášení o vzdálenosti dalšího manévru ihned za křižovatkou; bez ohledu na to, jak je daleko.

Uživatele jiných přístrojů – typicky znalce pana Miloslava – pak může zmást souslednost povelů. Druhý a další manévry nemusí následovat okamžitě za tím prvním. Mezi povely mohou být ještě další ulice.

Hlasitost hlasové navigace se dá nastavit v mnoha stupních, případně lze zvuk úplně vypnout. Nüvi 250 nedovolí samostatně ovládat zvuky při klepnutí na displej, jejich hlasitost je pevně svázaná s celkovou hlasitostí přístroje.


Volba hlasitosti

Současné navigační přístroje výrobce musí vybavit ještě dodatečnými funkcemi, které s navigací nemají nic společného. Tak i v Garminu Nüvi 250 je prohlížeč obrázků, kalkulačka, přepočet měn a jednotek, aplikace pro světový čas.


Kalkulačka • převodník měn • konvertor jednotek • světový čas (vpravo je ikonka funkce pro snímání displejů do obrázků, v tomto případě se chybně otiskla i ona

Hlavní cíle: jednoduchost a cena

V testech možná působí trochu nesourodě, když ve větší části článku zmiňuji různé nedostatky a na závěr potom napíšu, že zkoumaný přístroj je velmi dobrý. Není v tom ale žádný nesoulad, neobjektivita či snad snaha zavděčit se na konec výrobci. V textu chci upozornit hlavně na to, na co by si potenciální uživatel měl dát pozor, na co by měl být předem připraven. V závěru a při hodnocení se ale na testovaný přístroj dívám z větší výšky, globálně, z pohledu jeho konkurentů. Drobnosti, které jsem kritizoval, mohou být rázem zapomenuty, protože se pohybujeme v jiných sférách, s jinou úrovní rozlišení a filozofií, že žádný navigační přístroj není dokonalý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jestli ale teď čekáte, že napíšu, jak je Garmin Nüvi 250 skvělý, nedočkáte se. Musím totiž dodat: jak pro koho. Já sám jsem „garminí“ typ, vyhovuje mi určitý technický přístup tohoto výrobce. Je mi však zároveň jasné, že jiní uživatelé mohou být z některých vlastností a chování Garminu zklamáni. Zejména ti, co jsou zvyklí na jiné navigační přístroje. Konkrétně i u testovaného Nüvi jsem se setkal s protichůdnými reakcemi. Já jsem byl nadšený, jiní spíš rezervovaní.

Jakým uživatelům je určen Garmin Nüvi 250? Nejsou to ti, kteří po navigačním přístroji požadují hromadu funkcí: podporu RDS-TMC, řadu nastavení, mnoho průjezdních bodů, MP3, handsfree. Nüvi 250 je jednoduchá navigace s podrobnými mapami Evropy, s unikátní turisticky-silniční mapou ČR a možností dokoupit nebo doinstalovat mapy nejrůznějších zemí a regionů. Garmin Nüvi 250 je malý, pěkný a funkční navigační přístroj, který se navíc prodává za dobrou cenu.

Témata článku: , Test, Jednoduchá navigace, Rychlý odkaz, Kvalitní pokrytí, Designová řada, Automatická změna, První řada, Psací stroj