Garmin Nüvi 250: malý princ (test)

Garmin Nüvi 250 je jednoduchý a levný navigační přístroj do auta. Za nízkou cenu má všechno, co může běžný řidič potřebovat. A něco navíc: turistickou mapu České republiky.

Klíčové vlastnosti

  • jednoduchost
  • nízká cena
  • turisticko-automobilová mapa ČR, možnost zdarma získat silniční mapu
  • mapa celé západní Evropy v ceně
  • široká nabídka dalších map: oficiálních i uživatelských
  • malé rozměry a hmotnost
  • citlivý GPS přijímač
  • slušná výdrž na baterie

Hlavní nedostatky

  • pomalejší zapínání
  • větší orientace na pěší turistiku v mapě Topo Czech
  • stále špatné mapy ČR od Navtequ
  • menší možnosti nastavení, například údajů na mapě

Garmin v květnu začal prodávat nové navigační přístroje pro řidiče, Nüvi 250 a Nüvi 200. Jsou malé, lehké, jednoduché a levné. Od konkurence se liší také vestavěnou mapou České republiky s turistickými prvky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 250

V základní řadě Nüvi jsou dva modely. Testované Nüvi 250 obsahuje mapu celé Evropy a v současné době se prodává za cenu 8-8,5 tisíce korun. Cena levnějšího Nüvi 200 je těsně pod sedmi tisíci korunami, nižší cena je vykoupena pokrytím pouze České republiky.

Klepněte pro větší obrázek
Prodejní balení

Menší snad už raději ne

Už první designová řada navigačních přístrojů Garmin Nüvi patřila mezi střízlíky. Nové Nüvi 200 a 250 posunuly miniaturizaci ještě o kousek dál. Vedle extrémů typu Fujitsu Siemens Pocket Loox n100 nebo Mio H610 jde o nejmenší přenosné navigace na trhu. Jsou dokonce menší než mnohé kapesní počítače.

Ale budu mluvit v číslech: rozměry jsou 91 × 71 × 20 mm, hmotnost 147 g. Přístroje se budou určitě často porovnávat s konkurenčním TomTomem One, který měří 96 × 82 × 25 mm a váží 175 g. Design nových Nüvi mi osobně nepřijde nijak objevný, to se ale vlastně nedalo říct ani o starší stříbrné krabičce. Je však třeba uznat, že první řada Nüvi svými rozměry, zejména tloušťkou, předstihla řadu konkurentů. Tmavé těleso Nüvi 250 navíc může být na palubní desce praktičtější.

Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi v ruce

Hlavní konstrukční změnou je vměstnání antény dovnitř přístroje. Už není výklopná jako u starších modelů Nüvi. Má to menší nevýhodu v nemožnosti vypnout GPS přijímač pouhým zaklapnutím antény, příjem signálu se ale dá vypnout softwarově, zapnutím simulátoru. V místnosti Garmin po nějaké době usoudí, že žádné družice nenajde, a vyzve uživatele k rozhodnutí, zda vyhledávat dál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigační přístroj v držáku a ze zadní strany

Jediným ovládacím prvkem je vypínač. V jednom směru nabízí funkce pro zapnutí a vypnutí přístroje, v druhém zámek displeje. Není mi ale moc jasné, k čemu by se dal využít. MP3 přehrávač totiž v těchto nejlevnějších Nüvi chybí a k ničemu jinému se podle mého názoru zámek nehodí. Zastoupení Garminu oponuje možným využitím zámku při turistice: například když jdete s přístrojem pěšky a dáte ho do kapsy.

Zapnout, teď

Se zapínáním souvisí rychlost startu přístroje. Po mnoha testech navigačních zařízení postavených na platformě Windows CE mi pomalé startování Garminu trochu vadilo. Zatímco navigátory Mio, MyGuide a podobné typy se po zapnutí okamžitě objeví přesně tam, kde jste je vypnuli, Garmin pokaždé startuje od začátku. Trvá mu to přes dvacet sekund (jiný přístroj patnáct sekund). Nechci z toho samozřejmě dělat aféru, dvacet sekund je relativně krátká doba, na okamžitý nástup systémů s Windows CE jsem si ale rád a rychle zvyknul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail reproduktoru a konektoru • připojení nabíječka • detail nabíječky

Mapy jsou uloženy ve vnitřní paměti o kapacitě 2 GB; uživateli je z toho dostupných asi 1,5 GB. S počítačem se přístroj propojí standardním USB kabelem. Garmin se objeví jako další disk a lze do něj nahrávat mapy a navigační data z programu MapSource. Jinak lze využít také libovolný správce souborů.

Veškeré další ovládání je na dotykovém displeji. Má matný povrch, dostatečně citlivou dotykovou vrstvu a velmi silný jas. Na displej se sahá prstem, všechny prvky jsou dostatečně velké. Činná plocha displeje má rozměry 70 × 52 mm a rozlišení 320 × 240 bodů. Tím je zároveň jasné, že displej není širokoúhlý, má starý známý formát 4 : 3.

 
Hlavní nabídka: bez navigace a během navigace

Mezi denním a nočním režimem zobrazení se dá přepínat manuálně. Dá se ale také vybrat automatická změna, kdy Garmin režimy přepne v závislosti na západu a východu Slunce. Jas displeje lze ovládat v jedenácti stupních.


Nastavení jasu displeje


Článek pokračuje v další kapitole: mapy ČR a světa, Garmin při turistice

Témata článku: , Kvalitní pokrytí, Designová řada, Automatická změna, Jednoduchá navigace, První řada, Rychlý odkaz, Test, Psací stroj