Garmin Nüvi 250W: trochu větší princ (test)

Exkluzivní test! Garmin v červenci začne prodávat vylepšené Nüvi 250W. Má jasný a nyní i širokoúhlý displej, ostatní funkce vycházejí ze současného Nüvi 250.

Druhým údajem na navigačním displeji je čas příjezdu do cíle. Je škoda, že Garmin nedovolí řidiči nastavit libovolné údaje. Sám bych například vybral spíš vzdálenost do cíle než čas. Ale nejde to. Pro podrobnější údaje je třeba navštívit stránku s tachometrem, kde lze zjistit řadu dalších údajů. Ale už zase není vidět navigační mapa. Z pohledů, které lze vyvolat při navigaci, zbývá už jen textový itinerář. Klepnutím na jednotlivé povely se opět dá vyvolat grafický detail těchto manévrů.

 
Tachometr s podrobnými daty • detaily příštích manévrů • textový itinerář

Autíčko místo šipky

V této části recenze předchozího modelu jsem si trochu postěžoval, že jsem se v mapě několikrát ztratil. Nevím, jestli to u Nüvi 250W bylo pouze širokoúhlým displejem nebo spíš silničními mapami, zobrazení ale ve všech případech, které jsem musel řešit, bylo jednoznačné. 

 
Přístroj loví GPS družice • během navigace při pohledu na mapu z půdorysu

Polohu vozidla na mapě ve standardním nastavení ukazuje 3D model autíčka. Dá se vyměnit za jiné modely, sám u Garminu pravidelně vybírám jednoduchou modrou šipku. Další objekty pro zobrazení polohy na mapě se dají stáhnout z webu výrobce.

 
Nastavení modelu, který na mapě ukazuje polohu

Nüvi 250W nepodporuje příjem dopravních zpráv RDS-TMC. Dokáže se ale vyhnout uzavírce, o které se řidič nějak dozví sám a manuálně klepne na tlačítko.

Každý spolujezdec mluví jinak

Ženský hlas v navigaci je srozumitelný a příjemný. Až při podrobnějším poslechu jsou slyšet drobné chyby, nejčastěji nestejné mezery mezi slovy. Ale to se dá pochopit. Řidič si bude muset trochu zvyknout na logiku hlasových povelů Garminu, pro který je typické třeba informativní hlášení o vzdálenosti dalšího manévru ihned za křižovatkou; bez ohledu na to, jak je daleko.

Uživatele jiných přístrojů – typicky znalce pana Miloslava – pak může zmást souslednost povelů. Druhý a další manévry nemusí následovat okamžitě za tím prvním. Mezi povely mohou být ještě další ulice.

Hlasitost hlasové navigace se dá nastavit v mnoha stupních, případně lze zvuk úplně vypnout. Nüvi 250W nedovolí samostatně ovládat zvuky při klepnutí na displej, jejich hlasitost je pevně svázaná s celkovou hlasitostí přístroje. Stejně jako u Nüvi 250 jsem ale zaznamenal, že hlasitost přístroje při provozu na baterie je trochu nižší, než když je kablík nabíječky zapojen.


Volba hlasitosti

Současné navigační přístroje výrobce musí vybavit ještě dodatečnými funkcemi. Proto i v Garminu Nüvi 250W je prohlížeč obrázků, kalkulačka, přepočet měn a jednotek, aplikace pro světový čas.

 
Kalkulačka • převodník měn • konvertor jednotek • světový čas (vpravo je ikonka funkce pro snímání displejů do obrázků, v tomto případě se chybně otiskla i ona)

Hlavní cíle: jednoduchost a cena

Garmin Nüvi 250W není dokonalý navigační přístroj, žádný takový ostatně neznám. V článku zmiňuji různé neduhy, celkově mám ale z přístroje lepší pocit než z Nüvi 250. Jistě za to tenkrát mohla i turistická mapa Topo Czech, se kterou se mi moc dobře nejezdilo, teď ale oceňuji i širokoúhlý displej. Je na něm zkrátka větší oblast, lépe se orientuji, vidím víc.

Podotýkám, že mi osobně vyhovuje určitý technický přístup Garminu. Je proto zároveň jasné, že jiní uživatelé mohou být z některých vlastností a chování Garminu zklamáni. Zejména ti, co jsou zvyklí na jiné navigační přístroje. U testovaných Nüvi se někdy setkávám s protichůdnými reakcemi. Já bývám nadšený, jiní spíš rezervovaní.

Klepněte pro větší obrázek   Klepněte pro větší obrázek

Jakým uživatelům je určen Garmin Nüvi 250W? Nejsou to ti, kteří po navigačním přístroji požadují hromadu funkcí: podporu RDS-TMC, řadu nastavení, mnoho průjezdních bodů, MP3, handsfree. Nüvi 250W je jednoduchá navigace s podrobnými mapami Evropy, s unikátní turisticky-silniční mapou ČR a možností dokoupit nebo doinstalovat mapy nejrůznějších zemí a regionů.

Cena deset tisíc korun dnes už nepatří mezi nejnižší. Garmin tak bude mít silnou konkurenci v TomTomu One XL, který se právě začíná prodávat. Jeho cena je v internetových obchodech nižší, ale dá se předpokládat, že při tomto způsobu prodeje bude levnější i Garmin Nüvi 250W. Jen podle specifikací nemá smysl srovnávat, u Garminu ale už teď vidím výhodu v mapových podkladech. U evropské verze TomTom One XL totiž chybí mapy České republiky, u verze s mapami Česka zase země západní Evropy.

Kdybych si sám dnes za své vlastní peníze měl vybírat přenosný navigační přístroj, budu váhat mezi dvěma modely. Na jedné straně bude Mio C520, které je sice dražší, ale v poměru ceny a výkonu dnes asi nejlepší vollba. Druhou stranu by při výběru reprezentoval asi právě Garmin Nüvi 250W. U něj mi vyhovuje, že se soustředí pouze na navigaci. Nepotřebuji MP3 přehrávač, obejdu se i bez RDS-TMC a dalších funkcí, které bych asi nikdy nepoužil. Nüvi 250W naviguje, a přesně to po navigačním systému vyžaduji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 250W a Mio C720 (zmiňovaný model C520 vypadá téměř shodně)

Témata článku: , , Česká klávesnice, Česká mapa, Jednoduchá navigace, Automatická změna, Dobrý přehled, Kvalitní pokrytí, Psací stroj, První řada, Test, Rychlý odkaz, Krátká doba