Garmin Nüvi 300: megarecenze mikronavigace

Garmin Nüvi 300 je malinký a lehký, velmi dobře přenosný navigační systém do automobilu. Má české mapy, píše a mluví česky, a skvěle naviguje. Pro zájemce může fungovat i jako MP3 přehrávač.

Trochu dlouho čeká

Zbývá ještě jeden pohled: přehled odboček. Garmin na samostatných kartách zobrazí jednotlivé změny směru na naplánované trase. Je zde detailní pohled na mapu, popis operace, vzdálenost a doba, za jakou k odbočce dojedete.

 
Přehled odboček • itinerář

Ve srovnání s jinými navigacemi trochu chybí grafické znázornění vzdálenosti ke křižovatce, výjezdu z dálnice nebo k jiným odbočkám. Tato funkce je užitečná hlavně ve městech, kde křižovatka stíhá křižovatku. U Garminu musíte pozorně sledovat číslo se vzdáleností v pravém spodním rohu displeje nebo grafickou mapu.

Když člověk sjede z naplánované cesty, GPS to po chvíli pozná a automaticky přeplánuje trasu. Reakce Garminu ale jsou v tomto ohledu tradičně až příliš pomalé. Zajímavou a prakticky často využitelnou funkcí je Překážka. Když víte, že je před vámi zácpa, stisknete tlačítko a Garmin přeplánuje trasu tak, abyste se jí vyhnuli.

Vidíte, vždyť umí česky

Na navigaci se dá celkem spolehnout, ale přesto nesmíte polevit v pozornosti. Hned po prvním spuštění se mě Nüvi snažil dostat do zákazu vjezdu. To ale byl v podstatě jediný takový přehmat, později jsem se už s takovými problémy nesetkal.

Chyběl mi ale souhrnný pohled na trasu. Po výpočtu se vůbec nezobrazí, jak daleko je cíl a jak dlouho k němu pojedete, rovnou začne navigace. Oklikou lze ale na displeji zobrazit celou mapu. Tuto funkci doporučuji využívat, aby se vám nestalo, že se rozjedete k jinému místu se stejným názvem. Podobně se občas vyplatí překontrolovat nastavení parametrů optimalizátoru trasy. Zapomenutý zákaz dálnic dokáže cestu pěkně prodloužit.


Zobrazení celé trasy

Navigátory do automobilu odlišuje od jinak zaměřených přístrojů hlavně hlasová navigace. Její hlavní výhodou je bezpečnost. Nemusíte neustále sledovat displej, v podstatě se na něj vůbec nemusíte dívat. Nüvi nabídne navigaci ve čtrnácti hlasech, z toho jeden je český a když si přístroj koupíte na Slovensku, ukryjí vám do něj i místního navigátora. Česká navigace je velice dobrá. I když samozřejmě poznáte, že jde o skládané věty a slovosled občas úplně neodpovídá správné češtině, nemohu si stěžovat.

 
Nastavení lokálních vlastností • volba hlasu

Povely k odbočení se ozvou vždy několikrát a někoho taková frekvence může otravovat. Ve srovnání s jinými navigacemi mi u Garminu chyběl povel „odbočit teď“, poslední hláška se ale ozve krátce před manévrem. Ocenil jsem pravidelné informování hned za křižovatkou, kdy jsem se vždy dozvěděl, za kolik kilometrů nebo metrů mě čeká další operace.

Důležité nesmysly

Na tuto sekci jsem napřed zapomněl a vrátil jsem se k ní až po dokončení celého článku. Jak je to možné, když v ní budu psát o funkcích, kterým samotný Garmin v tiskových zprávách věnoval snad nejvíc prostoru? Protože s navigací nemají nic společného. Někdy se ale přesto mohou hodit, skrývají se v hlavní nabídce pod položkou Cestování.


Ostatní funkce

Jazykový průvodce: jedním slovem slovník, který si však musíte dokoupit. V Nüvi je jen omezená demoverze.


Slovník

Cestovní průvodce: opět demoverze, tentokrát ale velmi užitečné aplikace. Představte si, že se ocitnete v nějakém velkoměstě a přemýšlíte, kam jít. Garmin nabídne užitečná místa rozdělená do kategorií: turistické cíle, muzea, restaurace. Ke každé položce navíc přidá krátké povídání, kontakty, otevírací dobu a někdy i obrázek.


Turistický průvodce: volba města, kategorie, místa, detaily, obrázek

MP3 přehrávač: Skladby lze umístit do paměti navigátoru nebo na paměťovou kartu. Hudbu je možné poslouchat i během navigace.


MP3 přehrávač

Čtení zvukových knih: stejné funkce i prostředí MP3 přehrávače. Díky několika ukázkám jsem se dozvěděl, že Garmin čte název svého navigátoru bez přehlasovaného ü – [Nu:vi].


Čtečka zvukových knih

Prohlížeč obrázků: ukáže malé náhledy a po vybrání obrázek přes celý displej; i jako prezentaci.


Prohlížeč obrázků

Ostatní: světový čas, konverze měn, konverze jednotek a kalkulačka.


Světový čas • konvertor měn a jednotek • kalkulačka

Prospěl velmi dobře

Garmin Nüvi 300 není nejvybavenější ani funkcemi nejnabitější navigační systém. Největší konkurent TomTom Go má více možností a subjektivně bych řekl, že i pohodlnější ovládání. Nüvi je ale nádherně malinký a lehký, a s tím je nutné u přenosné navigace počítat.

To nejdůležitější – navigaci – navíc Garmin zvládá skvěle. Zatímco k jiným systémům mám vždy drobné nebo i větší připomínky, tady mohu být zticha. Vynikající je i citlivost vestavěného GPS přijímače, který často zachytí signál i v místnosti. Jen způsob ovládání a grafické prostředí má určité mezery.

Když vedle sebe srovnáme Nüvi a starší řadu StreetPilotů řady C, nenajdeme mnoho rozdílů. Funkčně jsou takřka stejné, Garmin jen opravil některé chyby a elektroniku vměstnal do menší krabičky. Mezi novinky tak opravdu patří MP3 přehrávač, prohlížeč obrázků a další marketingové funkce, které se samotnou navigací nemají nic společného a bez kterých se asi obejdete. Levnější StreetPilot řady C proto není vhodné při výběru opomíjet.

Zapůjčil: Picodas Praha
Web: www.gpscentrum.cz

Podrobné parametry Garminu Nüvi 300 Deluxe najdete v katalogu autonavigací

Obsah balení

  • navigátor
  • držák do auta
  • napájecí adaptér do auta
  • kožené pouzdro
  • USB kabel
  • dokumentace a CD s programy a mapami


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní všechny obrázky, které jsme při testování pořídili; některé z nich jste v článku nenašli

Témata článku: , , Mikron, Oblíbená položka, Golfové hřiště, Podrobné hodnocení, Česká mapa, Garmin StreetPilot, Bodový systém, Fulltextové vyhledávání, Mikro, Mega +, Dobré jméno, Stejné tlačítko, Klíště, První neúspěch, Ujetý kilometr, Mega, Správné rozhodnutí, Odlišný odstín