Garmin Nüvi 760: vskutku manažerská navigace (test)

Nejlepší a zároveň nejdražší Garmin do auta. Nové mapy Navtequ pokrývají Česko a Slovensko. Nový držák, nové funkce, podrobný test. Ukázky na videu.

Při navigaci lze tlačítky v rozích zvolit měřítko mapy. Garmin se ho drží, ale na místech, kde to má smysl, nabídne větší detail. Stisknutím dalších ploch na displeji se řidič dostane k tachometru s podrobnějšími daty, k zopakování posledního hlasového pokynu a k detailu příštího manévru, k živému itineráři. Důležitá je také možnost klepnout přímo na mapu. Tím dostane do módu, kde jí řidič může posouvat a hledat třeba nový cíl nebo jiným způsobem prohlížet trasu.


Detaily manévrů na trase • itinerář • zobrazení celé trasy na displeji


Tachometr. Na druhém obrázku si všimněte chyby – Garmin se trochu zbláznil
a ukázal průměrnou rychlost vyšší nez maximální

Garmin nemá příliš dobře vyřešeno manuální zadání objížďky. Lze jen klepnout na displej a přístroj „něco spočítá“. Uživatel nemůže zvolit, jak je inkriminované místo daleko. Není možné ani vyloučit některou ulici z itineráře nebo jinak definovanou oblast.


Vylepšený hlavní displej během navigace

Bluetooth a mobil

Garmin lze s mobilním telefonem propojit bezdrátově pomocí Bluetooth. Mobil pak používá vestavěný reproduktor a mikrofon navigačního přístroje, který pak funguje jako handsfree. K tomu lze využít i FM vysílač Garminu a hlas volajícího dostat do reproduktorů autorádia. Hovory se dají přebírat i iniciovat přímo z Nüvi, na hlavním displeji se ukáže nová ikonka.

Přehled kompatibilních bluetoothových telefonů je na webu Garminu.

S kvalitou zvuku jsem ale nebyl spokojen. V automobilu je hlas přebuzený, což se ostatně někdy stane i u běžné hlasové navigace. Druhá strana to má ale horší. Manželka, na které handsfree v autonavigacích pravidelně testuji, kvalitu zvuku z Garminu Nüvi 760 ohodnotila jako nejhorší, co kdy slyšela. Telefonování ale velmi zlepší externí mikrofon, který lze ke Garminu dokoupit.

Aby se neřeklo, že to neumíme

Vestavěný reproduktorek není příliš vhodný pro přehrávání hudby, po připojení sluchátek ale Nüvi 760 hravě nahradí MP3 přehrávač. I v tomto případě lze zvuk přes FM vysílač přesměrovat do autorádia, a právě tady má tato funkce největší smysl. Hlasitost hudby lze je možné nastavit odděleně od hlasových pokynů, nad tím je pak ještě hlavní „master“ regulace hlasitosti.

 
Přehrávač hudby • podrobné nastavení hlasitosti

Hudbu lze poslouchat i během navigace, na mapě se potom ukáže tlačítko pro rychlý přístup do ovládání přehrávače. Před hlasovým povelem se přehrávání zastaví, následně opět obnoví. Odezvy přístroje jsou při přehrávání hudby během navigace mírně zpomalené.

Prohlížeč obrázků stejně jako u jiných navigací trochu bojuje s načítáním náhledů u velkých fotografií. Prvních devět náhledů naběhne okamžitě, na každý další bylo ale pokaždé nutné tři sekundy čekat. Prohlížeč jsem testoval na souborech o velikosti 1–4 MB.


Prohlížeč obrázků

Aplikace Světový čas ukáže, kolik je hodin doma a k tomu ještě ve třech dalších nastavených městech. Kalkulačka umí počítat, Přepočet měn převádí kurzy mezi vybranými měnami (tlačítko Update zde asi nebylo šťastné přeložit jako Obnovit). Přepočet jednotek mezi sebou konvertuje různé fyzikální veličiny.

 
Světový čas • kalkulačka • převodník měn

Jazykový průvodce je v přístroji pouze jako ukázková verze, plnou verzi si uživatel musí koupit. Obsahuje slova a fráze v různých jazycích včetně výslovnosti počítačovým hlasem. Z nabídky tentokrát úplně zmizel cestovní průvodce.


Slovník: z cizího jazyka do cizího

Pro ty, kdo ví, co činí

Garmin Nüvi 760 je přenosný navigační přístroj nejvyšší třídy. Patří do skupiny toho nejlepšího, co lze dnes koupit. Odpovídá tomu také cena pohybující se kolem čtrnácti tisíc korun. Dokonce bych řekl, že to je přístroj hlavně pro fajnšmekry, lidi, kteří už mají s navigacemi zkušenosti a chtějí to nejlepší. Na druhou stranu ovládání se nijak zvlášť neliší od základních modelů Garminu a nikdo by s ním neměl mít problémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení Garminu Nüvi 760

Garmin si dnes sám konkuruje extrémně výhodnou výprodejovou cenou staršího Nüvi 660 (podrobný test). Tento přístroj nenabízí o mnoho méně, dnes už se dokonce prodává se stejnými mapami, a je značně levnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Starší Garmin Nüvi 660 v autě a ve fotostudiu

Hlavní výhody Garminu jsou jednoduchost, kvalitní navigace, dobrá hardwarová část, široká nabídka map různých druhů, více možností upevnění přístroje do vozu. Jednoduchost bych ale zařadil i mezi nevýhody, zejména kvůli horším možnostem uživatelského přizpůsobení. Některé další vlastnosti, kde si Nüvi 760 nezaslouží chválu, jsem zmínil v článku. Nejsou mezi nimi ale žádné, kvůli kterým bych tento přístroj nemohl doporučit.

Podrobné parametry Garminu Nüvi 760 najdete v katalogu navigací.


V poslední kapitole jsou všechny obrázky a videa. Některé z nich jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: , , Svítivý displej, Hlas volajícího, Nízká hlasitost, Man, Největší smysl, Nový cíl, Manažer, Česká mapa, Syntetický hlas, Špatná kvalita, Radiožurnál, Wilson, Nová ikonka, Přilepení, Garminům, Poslední volba, Reálné zobrazení, Test, Pozorovací úhel, Telefonický hovor