Garmin Nüvi 760: vskutku manažerská navigace (test)

Nejlepší a zároveň nejdražší Garmin do auta. Nové mapy Navtequ pokrývají Česko a Slovensko. Nový držák, nové funkce, podrobný test. Ukázky na videu.

Klíčové vlastnosti

  • velký a velmi svítivý displej
  • malé rozměry a hmotnost
  • výborný držák
  • mapové pokrytí Evropy, ČR i SR (nové mapy Navtequ a Topo Czech)
  • spolupráce s počítačem
  • jednoznačná a zřetelná grafika map
  • pohled na mapu v 3D i v půdorysu
  • dobrá česká hlasová navigace
  • RDS-TMC v ceně
  • FM vysílač
  • nové funkce: trasy a záznam
  • použitelný jako handsfree
  • vestavěný MP3 přehrávač
  • v ceně je transportní pouzdro

Hlavní nedostatky

  • pomalé spouštění
  • po zapnutí déle hledá polohu
  • v seznamu měst a ulic nenabízí poslední zadané položky
  • malé možnosti uživatelského nastavení
  • bez externího mikrofonu špatná kvalita telefonického hovoru
  • v ceně není disk s mapami a MapSource
  • mapy Navtequ v ČR stále nejsou dokonalé

Garmin Nüvi 760: ve zkratce
cena 14 000 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 122 × 76 × 20 mm
hmotnost 176 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 95 × 54 mm, 480 × 272 bodů, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Navteq, Picodas Praha
mapy Slovenska Navteq, Conan
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC standardně
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Rok se s rokem sešel, a Garmin začal prodávat další přenosný navigační přístroj nejvyšší třídy. Loni touto dobou jsem podrobně psal o Nüvi 660, tentokrát je aktuální Garmin Nüvi 760. Je to navigace určená hlavně do auta. Ovšem vzhledem k tomu, že český Garmin k ní přidává turisticko-silniční mapu Topo Czech, není vyloučeno použití ani při turistice nebo na kole. Pro cyklisty je k dispozici dokonce i držák.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 760: prostě navigace

Garmin Nüvi 760 patří mezi nejdražší přenosné navigátory. Prodává se přibližně za čtrnáct tisíc korun.

Už navždy vypadají všechny stejně

Nedávno jsem si prohlížel fotografie různých přenosných navigací. V malém náhledu bych téměř nepoznal, která je která. Všechny mají přibližně stejné rozměry, všechny jsou omezeny rostoucí velikostí displeje, a postupně se zmenšuje hmota kolem něj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro představu o velikosti

Stejně je na tom i Garmin Nüvi 760: zepředu obdélník průměrné velikosti (122 × 76 mm), z boku velmi malá tloušťka (20 mm), kterou opticky ještě zmenšují zkosené hrany. Povrch je z tvrdého plastu, má černou metalizovanou barvu, střední část je stříbrná. Při porovnání s předchozí řadou, třeba s Nüvi 660, novému modelu chybí výklopná anténa; už asi navždy je schovaná uvnitř přístroje.

Jestli je Nüvi 760 pěkná navigace, ponechám na vašem vlastním posouzení. Subjektivně se mi líbí, ale spíš svou pevnou konstrukcí než po výtvarné stránce. Jednoduchý rámeček se z pohledu designu ani moc hodnotit nedá. Pro přenášení Nüvi Garmin přímo v krabici dodává koženkové pouzdro.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V ceně je i pouzdro

Displej je samozřejmě širokoúhlý. Má úhlopříčku 4,3 palce a používá běžné rozlišení 480 × 272 bodů. Hlavně je ale velice jasný, Garmin stále patří mezi nejvíc svítící přístroje na trhu. Pozorovací úhel ze stran a zdola je výborný, shora ale zobrazení velmi rychle mizí. Naštěstí je to ze směru, který v autě není potřebný.

Citlivost dotykové vrstvy, přes kterou se Nüvi ovládá, mi přijde optimální. Není na ni nutné příliš silně tlačit, na druhou stranu ale zároveň nereaguje na lehký náhodný dotek. Předchozí Garminy Nüvi ale byly citlivější, a někteří recenzenti dotykovou vrstvu novinky hodnotí už jako málo citlivou.

Na videu si můžete prohlédnout, jak Garmin Nüvi 760 vypadá:

Nüvi je nejméně upovídané rádio

Jediným mechanickým ovládacím prvkem na přístroji je třípolohový vypínač. V levé vratné poloze se Nüvi zapíná, střed je neutrální, směrem doprava lze aktivovat zámek. Displej tím přestane reagovat na dotek, a to může být praktické třeba při použití Garminu jako přehrávače hudby.

Klepněte pro větší obrázek
Třípolohový vypínač

Všechny mapy a další data jsou uložena ve vnitřní paměti s kapacitou 2 GB. V počítači se po připojení standardním USB kabelem ukáže jako nová disková jednotka. Paměť lze rozšířit paměťovými kartami formátu SD.


Displej během připojování k počítači

Do Nüvi je možné strčit sluchátka ukončená běžným jackem 3,5 mm, pro komunikaci s počítačem je na těle konektor miniUSB. Kdyby byl potřeba silnější signál, lze využít připojení k externí anténě. Po straně přístroje je otvor vestavěného mikrofonu využívaného při telefonování. Do držáku lze potom připojit externí mikrofon, který je dostupný jako dokoupitelné příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek
Místo pro jack a slot pro kartu

Pak už zbývá jen úplně nový systémový konektor. Obsahuje řadu drobných kontaktů, které jsou zřejmě z části připraveny pro budoucnost a Garmin je zatím ještě všechny nevyužije. Na rozdíl od starších Nüvi není v příslušenství adaptér pro dobíjení doma, pro tento účel ale lze využít USB konektor a kabel z počítače. Vestavěná baterie typu Li-Ion by měla vydržet kolem pěti hodin provozu na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázek
Nový systémový konektor


Článek pokračuje v další kapitole: FM vysílač, držák, systém a ovládání

Témata článku: , , Telefonický hovor, Radiožurnál, Největší smysl, Poslední volba, Svítivý displej, Hlas volajícího, Test, Reálné zobrazení, Nový cíl, Man, Pozorovací úhel, Česká mapa, Wilson, Garminům, Přilepení, Manažer, Špatná kvalita, Nízká hlasitost, Syntetický hlas, Nová ikonka