Garmin Oregon 300: slyšíš, jak v dáli bije zvon (velký test)

Garmin prodává novou turistickou navigaci. Oregon má jako první dotykový displej, a nový způsob ovládání se opravdu povedl. Podrobný test včetně videa.

Jakou mapu nahrajete, takovou mapu máte

Funkce Oregonu jsem se rozhodl popsat nadvakrát. V tomto testu najdete stručné hodnocení rozdělené spíše tematicky. Kromě toho ale zřejmě připravím ještě jeden popisný článek, ve kterém projdu a vysvětlím všechno, co lze v nabídce Oregonu najít.

Přestože se Oregon v Česku bude dodávat s mapou Topo Czech 2, můžete do něj nahrát také libovolnou jinou mapu pro přístroje Garmin. Lze vybírat mezi komerčními mapami, ale také mezi mapami šířenými zdarma. Do Oregonu je dostanete buď prostřednictvím programu MapSource, nebo jinými pomocnými programy. Jednotlivé profily mohou mít k sobě navázáno zobrazení konkrétních map, takže při turistice můžete používat Topo Czech a při jízdě v automobilu jednoduchým přepnutím profilu zvolit silniční mapu Atlas Czech.


Mapa Topo Czech 2 na displeji Garminu Oregon

Mapa je na displeji orientována severem nebo směrem cesty nahoru. Stejně jako u Colorada je k dispozici režim Automobil, ve kterém se mapa trochu sklopí a zvýrazní se silnice. Nad mapou se mohou ukázat dvě pole, do kterých lze vybrat z řady parametrů. V autě používám vzdálenost do příštího manévru a do cíle. Při turistice mám na prvním místě vzdálenost do cíle, na druhém malou šipku ukazující směr.

Způsob zobrazení mapy na displeji lze nastavit. Kromě možnosti ovlivnit hustotu prvků lze také ovládat zobrazení stínovaného reliéfu, pokud ho mapa obsahuje.

Při navigaci „za šipkou“ se aktuální poloha spojí čarou s cílem. Čára má růžovou barvu a trochu splývá s narůžovělým pozadím měst mapy Topo Czech. Ocenil bych proto možnost nastavení barvy. U navigace v autě je pak vhodné použít optimalizaci trasy po silnici. Na nich se také výrazně vykreslí naplánovaná trasa a na křižovatkách, kde je třeba odbočit, jsou potom vidět šipky.

Stejně jako u Colorada je v nabídce i možnost použít 3D zobrazení, a stejně jako u Colorada je úplně k ničemu.

  
Oranžová čára není na tmavém displeji moc zřetelná • 3D pohled

Tři možnosti práce s body

K cíli může vést také kompas. Ve velké směrové růžici je šipka, která ukazuje k místu, kam chceme dorazit, případně soustava prvků pro navigaci podle kurzu. Do čtyř polí lze opět nastavit údaje, které chceme vidět. Díky elektromagnetickému kompasu Oregon ukazuje správný směr i v okamžiku, kdy stojíte na místě. Kompas je ale třeba tu a tam kalibrovat. Jsem rád, že se k této funkci dá dostat rychle podržením prstu na růžici.


Kompas: navigace přímo k cíli • podle kurzu

Garmin používá tři různé kategorie uživatelských bodů. Nejjednodušší je uložit trasový bod, ostatně pouze tato možnost je dostupná přímo z přístroje. U bodu se dá upravit název, zvolit symbol (uživatelské symboly opět nejsou podporovány), dá se k němu i něco napsat. Zadá se zeměpisná pozice, lze upravit i nadmořskou výšku nebo hloubku. K dispozici je možnost projekce bodu.


Nabídka pro vyhledání bodů • seznam řazený podle vzdálenosti • hledání dle názvu

Z počítače se trasové body nahrávají prostřednictvím programu MapSource. Anebo jednoduše zkopírujete soubor GPX s těmito body do paměti Oregonu. Při vyhledávání v navigačním přístroji se body zobrazí seřazené podle vzdálenosti od aktuální pozice nebo jiného bodu vybraného ze seznamu. Dá se ale vyhledávat i podle názvu. Je škoda, že se v seznamu neukážou jejich symboly, ale jen název, vzdálenost a směr od aktuální pozice.


Lze vybrat, odkud se má hledat • nejbližší restaurace

Když z počítače nahráváte větší množství bodů, vyplatí se je nahrát z počítače jako POI prostřednictvím programu POI Loader. Nejsou totiž omezeny počtem, dají se rozdělit do kategorií a mohou s sebou nést třeba i upozornění (typicky na policejní radar). Třetí a nejméně využívaná možnost je vyrobit vlastní průhlednou mapu, na které jsou body umístěny. Vyhledávání v těchto dvou kategoriích bodů probíhá podobně jako u trasových bodů.

GPX: všichni spolu mluví

Stejně jednoduše, jako se dá do paměti Oregonu nahrát soubor GPX s uloženými body, trasami a stopami, dá se formát GPX dostat i z Oregonu. Všechno, co do něj uložíte, se po připojení k počítači uloží do souboru Current.gpx. Ve srovnání s Coloradem je ale toto ukládání pomalé, u zaplněné paměti je třeba několik minut počkat, než se Oregon v počítači ukáže jako další disková jednotka.

Oregon umí zaznamenávat prošlé trasy, parametry záznamu lze ovlivňovat. Trasu může ukázat na displeji, čára je výraznější než u Colorada. Dá se uložit, člověk se po trase může vrátit zpět.


Prošlé trasy jsou na mapě výraznější než na Coloradu

Do GPX se uloží i trasy vytvořené v Oregonu. Rozdíl mezi stopami a trasami je v tom, že zatímco stopy zaznamenává přímo navigační přístroj, trasy vytvoří uživatel. Jsou to seřazené body, kterými chce člověk projít. Pohodlnější je ale i v tomto případě trasy vytvořit na počítači, do Oregonu je jen nahrát a nechat se po nich navigovat.

 
Připravená trasa • výškový profil naplánované trasy (pouze když tuto funkci podporuje mapa)

Garmin Oregon je připraven na geocaching

O tom, jak se hledají geokeše s Coloradem, jsem připravil samostatný článek. Tady už nebudu zabíhat do takových podrobností. Oregon je na kešování velmi dobře připraven, byť zmizely některé dobré funkce, které mělo Colorado.

Nejvíc lituji ztráty děleného displeje. Na jedné obrazovce byly u Colorada vidět stručné informace o keši (název, typ, velikost, obtížnost a terén). Pod tímto blokem byla sekce s malým kompasem a šipkou směřující k cíli, další část obrazovky tvořila mapa. Na jedné stránce bylo všechno, co geocacher potřebuje.


Dělený displej u Garminu Colorado

U Oregonu je nutné při hledání používat samostatně mapu nebo samostatně kompas. Pro získání popisu (listingu) keše nebo pro nápovědu se musíte vrátit na hlavní obrazovku, jít do nabídky Geocaching a tam vybrat příslušnou položku. Moc to sice nezdržuje, ale Colorado v tomto ohledu bylo praktičtější.


Seznam nejbližší keší • zobrazení na mapě • nabídka možností • zobrazení listingu • poslední logy

Nelíbí se mi také sloučení listingu a logů do jednoho zobrazení. Abych se podíval, kdo a kdy keš naposled našel, musím prstem posunout celý listing. U dlouhých popisů to je docela namáhavé, Garmin navíc u tohoto pohledu zapomněl na stránkovací šipky. Pokud jsou v listingu použity pokročilé HTML tagy pro formátování nebo třeba tabulky, v Oregonu se obvykle zobrazí nečitelně.


Článek pokračuje v další kapitole: další navigační a jiné funkce, hodnocení

Témata článku: , , , Hrubý displej, Důležitá informace, Photo Studio, Garminem Edge, Garminech, Test, Originální nabíječka, Rybolov, Největší nedostatek, Velký, Úplný konec, Americký stát, Krátké stisknutí, Dobrý průměr, Velký test, Oregon, Světelný zdroj, Jak, Příští verze, Vylepšená práce