Geocache Navigator: ideální volba pro příležitostné geocachery

Program Geocache Navigator pro geocaching se symbianovými smartphony je úplně zdarma. Jaké jsou pocity při ulovení první keše?
Každý člověk má svůj vlastní styl života a s ním spojené více nebo méně obvyklé zájmy. Nepovažuji se za geocachera a nejspíš jím ani nikdy nebudu. Když vás ale v zaměstnání obklopují kolegové, kteří každou chvíli ze svého volného času obětují (oni by spíš řekli věnují) lovení keší, tak je pro vás zkrátka nemožné předstírat, že něco jako geocaching neexistuje a že používání GPS přístrojů k hledání krabiček není ani trochu dětinské.

Byl bych jen autocacher

Abych se mohl stát opravdovým geocacherem, je zde pro mě jedna zásadní překážka. Z bodu A do bodu B se přemisťuji zásadně autem. Je pravda, že nepohrdnu ani jinými dopravními prostředky, např. vlakem nebo letadlem a snesu i autobus, pokud je u zastávky dostupné parkoviště. Znamená to, že bych byl v tomto ohledu omezen pouze na několik málo keší, které jsou ukryty u silnic a odpočívadel, případně v blízkosti zastávek a stanic veřejné dopravy. A s takovými úlovky bych byl každému opravdovému geocacherovi jenom pro smích.

To je jeden z důvodů, proč nemám ambice zařadit se do této komunity. Přesto mě láká zažít ten pocit, kdy objevíte tajnou schránku a zjistit „co na tom ti ostatní vlastně mají“. Hlavně si chci vyzkoušet, jestli vůbec s navigací v terénu dokážu zacházet. On je trochu rozdíl naťukat v autě do TomToma cílovou adresu a pak už jen poslouchat povely, nebo se řídit podle kompasu venku v houští šípkových keřů. Bylo mi jasné, že s autonavigací bych na geocachingu neuspěl, ale určitě si nechci pořizovat speciální GPS přístroj pro pěší turistiku. Ten bych opravdu nevyužil.

Klidně jen na zkoušku

Protože používám Nokii N95 8GB, jako nejschůdnější řešení se jeví Geocache Navigator od společnosti Trimble. To je aplikace vytvořená pro mobilní telefony s vestavěným GPS modulem, případně pro telefony, které si rozumí s externí GPS připojenou přes Bluetooth.


Instalace Geocache Navigatoru a jeho ikonka mezi aplikacemi • spouštění

Na stránkách produktu mě navíc čekalo velmi příjemné překvapení. Zjistil jsem, že verze softwaru pro symbianové smartphony je zcela zdarma. Proto jsem neváhal a ihned jej do N95 nainstaloval. Nejjednodušší je to přes synchronizační PC Suite, na výběr je i možnost stažení přímo do telefonu přes aktivní SMS odkaz nebo rovnou v mobilním prohlížeči.

Hned zezačátku musím upozornit, že Geocache Navigator vyžaduje pro práci aktivované datové přenosy. Software každou chvíli komunikuje s databází umístěnou na serveru, dodává z ní mapové podklady, na základě aktuální polohy zobrazuje seznam keší skrytých v nejbližším okolí atd. Bez mobilního připojení se tedy neobejdete. Zato ale máte k dispozici jednoduchý přehledný software, se kterým budou umět pracovat i naprostí geocachingoví začátečníci.

 
Hlavní nabídka • nastavení • hledání keše • nápověda

Pravidla znám nazpaměť

Jelikož se geocachingu nehodlám v budoucnu nijak zásadně věnovat, oceňuji, že s Geocache Navigatorem nemusím absolvovat žádné zdlouhavé registrace, zadávání údajů, verifikace přes e-mail apod. Jediné nastavení, které je po startu aplikace nutné provést, je zápis telefonního čísla a maximálně desetimístný číselný PIN. Tyto údaje použijete, kdybyste se náhodou později chtěli pokochat svými úlovky na stránkách geocaching.com, se kterými je aplikace provázána. O údaje z logů nepřijdete, ani pokud se vám zatím nechce telefon s webem prolinkovat. I když logy nejsou bez registrace na geocaching.com přístupné, ukládají se pod jedinečným ID, které vytvořila aplikace po zadání PINu.

 
Jednoduché nastavení • bez datového připojení to nepůjde

Bezprostředně po instalaci se objeví krátké podmínky používání softwaru a několik základních pravidel geocachingové etikety. Poté, co mě z Navigovat.cz oslovili, abych namluvil komentář k filmu Geocaching a život geocachera, už jsem si je mimoděk osvojil, takže ani nebylo nutné je číst. Po seznámení s etiketou se objeví jednoduchá nabídka, ve které nás zajímají hlavně první dvě položky: Quick Cache pro rychlé vyhledání keší v okolí nebo Find Caches pro hledání podle nejrůznějších parametrů, včetně adresy, křižovatky ulic, směrovacího čísla nebo přímým zadáním souřadnic.

 
Geocacher toho musí znát mnohem víc

První spuštění je trochu o nervy

Coby kešer-začátečník netuším, jak je to s hustotou „zakešování“ v mém bydlišti, proto raději beru klíčky od auta a vyrážím ven. Hned před domem dávám hledat nejbližší kešky v okolí. Už jsem venku docela dlouho a Navigator stále neukazuje aktuální polohu. Vzpomínám si, že v souvislosti s GPS jsem slyšel cosi o teplém a studeném startu, ale tohle se mi zdá opravdu nekonečné. Po pěti minutách civění na stále stejný screen „Určuji vaši polohu, prosím vyčkejte“ už to nervově nevydržím a aplikaci restartuji. Nebo ne, pro jistotu celý telefon.

Na druhý pokus si dal Navigator říct a zhruba po minutě vidím seznam okolních keší. Nejbližší je něco přes kilometr. V nabídce nastavuji mapový podklad, abych zjistil o umístění víc. Keš leží kdesi u železniční tratě a silnice k ní nevede. Tak to by nešlo. Procházím se dál seznamem a nacházím keš u místní spalovny. Mapa ukazuje vzdálenost od nejbližší silnice asi 300 m. To bych mohl zvládnout, vracím se k autu a vyrážím.

 
Nejbližší keše • listing • jeden z logů • keš na mapě

Digitální kompas po celou dobu ukazuje směr, odchylku ve stupních, aktuální souřadnice a také vzdálenost k cíli. Z kompasu je možné přepínat na mapový podklad, radar nebo si přečíst detaily o keši a zjistit, jakou má obtížnost. Údaj o obtížnosti terénu 1,5/5 mě docela uklidnil, rozhodně nejsem vybaven ani oblečen na žádné outdoorové dobrodružství. Po příjezdu na místo se vydávám určeným směrem, jenž mě vede blátivou pěšinou do houští napolo odumřelých šípkových keřů. Místní pejskaři cestu očividně znají, doufám, že aspoň jejich miláčci neměli tu čest kešku objevit a označkovat.

Tajný nález

Sleduji v podstatě jen šipku kompasu a ujišťuji se, že vzdálenost k cíli stále klesá. Po poměrně přesné navigaci se dostávám na cílové místo a bez problémů nacházím skrýš. To tedy nejspíš odpovídá uvedené obtížnosti 1,5/5. Netuším, nakolik přesné bývá určování vzdálenosti běžnými turistickými GPS navigacemi, ale při nalezení mojí první keše ukazuje Geocache Navigator vzdálenost dva metry, což mi jako odchylka přijde přijatelné. V tomto okamžiku kliknu v nabídce na „Mark as Found“, což znamená, že keš se mi do logu zapíše jako nalezená. Moje první keš!

 
Přibližuji se, přibližuji se • a mohu zalogovat

Teď ještě jen tak pro zajímavost otevírám krabičku. Je plná drobností, asi jako kdyby se dovnitř vysypal obsah několika kinder vajíček. Z dokumentu o geocachingu vím, že bych si mohl něco vzít a výměnou vložit něco jiného, ale protože u sebe nic nemám, krabičku zase zavírám a vracím na místo. Navíc nemám ani tužku, takže se nemůžu zapsat do logbooku. To ale vůbec nevadí, protože to je zase na dlouho moje poslední keš.

Pro občasnou kešku

Pokud si chcete geocaching jen tak vyzkoušet a nehodláte se mu věnovat intenzivně, mohla by se vám práce s Geocache Navigatorem zalíbit. Nabízí intuitivní prostředí, všechny funkce, které pro začátek potřebujete, a hlavně je přirozenou součástí vašeho telefonu podobně jako třeba fotoaparát. Jedinou nevýhodou může být nutnost aktivovaných datových přenosů, s vhodným datovým tarifem ale nenarazíte na další překážky.

Aplikace je totiž pro všechny telefony se Symbianem S60 třetí edice k dispozici zdarma, můžete ji stáhnout zde.

Diskuze (24) Další článek: Buďte v obraze: informační SMS o mobilech za 1,50 Kč

Témata článku: , , , Dopravní prostředky, Příležitost, Rychlé vyhledání, Číselný pin, Ideální volba, Železniční trať, Pejskař, GEO, Pro +, Idea, Zásadní překážka, Trimble