Geocaching: zakládáme novou keš

Geocaching nespočívá jen v hledání pokladů schovaných na možných i nemožných místech. Druhou stranou hry je i zakládání nových keší. Přečtěte si podrobný návod, jak na to.

Kam keš umístit

Pravidla pro zakládání keší jsou rozsáhlá a nebudu je sem opisovat. Můžete si je přečíst v české nebo v originální anglické podobě.

Většinu pravidel ale lze shrnout do jediného: stačí používat hlavu. Kvůli uložení keše třeba určitě nerozkopete sousedovi záhonek a box neumístíte ani na jiný soukromý pozemek. Pochopíte také, že není vhodné ukládat schránku s neznámým obsahem u budovy Rádia Svobodná Evropa. Že nevyužijete keš pro propagaci produktu, služby nebo firmy.

Také další zásady spoléhají na zdravý rozum. Nemá třeba smysl schovávat obyčejnou keš na místo, kudy prochází spousta lidí a životnost schránky je tedy ohrožena. Anebo je to potřeba udělat velice chytře. Není také povoleno zakládat keše na místech, kde se o ně nemůžete starat, třeba na zahraniční dovolené. Přečtěte si zkrátka pravidla a myslete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tady všude jsou

Pochvalu si zaslouží geocacheři, kteří schránku neukryjí na „geoznámá místa“. Každý kešer totiž okamžitě prohledává pařezy, duté stromy, okapy, různé železné profily. Netradiční umístění jsou proto vítána.

Zaměřit keš: teď!

Jakmile je keš uložena, musíte přesně zaměřit její souřadnice. Uložte je pomocí GPS hned několikrát, procházejte se kolem a vracejte zpět ke keši. Místo je vhodné navštívit ještě po několika hodinách a znovu ho přeměřit. Zjištěné souřadnice potom zprůměrujte a získáte finální umístění.

To ale ještě není všechno. Na webu Mapy.cz zkontrolujte, jestli zjištěné souřadnice opravdu odpovídají poloze skrýše. Použijte při tom leteckou mapu, která je velmi přesná. Když uvidíte chybu, souřadnice opravte. Některé jednoznačně určitelné keše je možná lepší zaměřovat přímo pomocí Mapy.cz.

 
Body z několika GPS nahrané v programu MapSource • počítání správných souřadnic

Trochu složitější je příprava keší typu multi nebo mystery. Tady nelze dát přesný návod, jak postupovat. Většinou to ale bude od souřadnic finální skrýše, ze kterých se budou skládat indicie u jednotlivých částí multikeše nebo hádanka u mystery. Každou jednotlivou část je nutné přesně zaměřit, stejně jako finální umístění keše.

Keše typu mystery se zpravidla ukládají na jednoznačná místa. Hlavním úkolem je u nich vyřešit hádanku, nikoli strávit hodiny na místě samotným hledáním.

Jak publikovat keš

Svoji keš nyní musíte publikovat na webu geocaching.com, aby se o ní dozvěděli ostatní geocacheři. Formulář pro založení keše najdete na této stránce. Z titulní strany webu se k němu dostanete prostřednictvím odkazů Hide & Seek a Cache a Fill out our online form.

Formulář je celý anglicky, ale jeho vyplnění je jednoduché. Popíšu, co byste měli napsat do jednotlivých políček.

 
Odkaz a nevyplněný formulář v celé své kráse

Cache Type: vyberte z roletky typ keše, kterou zakládáte. Například tradiční, multi, mystery...

Cache Size: z roletky zvolte velikost schránky.

Nickname: napište název své keše. Stejně jako jinde ve formuláři nepoužívejte české háčky a čárky, pište bez diakritiky.

Who placed the cache: zde je standardně vypsána vaše přezdívka coby autora keše. Můžete ale přidat třeba přezdívky přátel, kteří vám se založením keše pomohli.

Zatržíčko Check if only you want...: zatrhněte ho pouze v případě, kdy chcete, aby se o keši dozvěděli jen geocacheři, kteří jsou tzv. Premium Membery. Raději to ale nedělejte.

Yes, the listing is active: u tohoto políčka zatím určitě zrušte zaškrtnutí. Jinak by se keš po uložení okamžitě odeslala ke schválení. Jak ale zjistíte, budeme mnohokrát ukládat a prohlížet výsledek, než budeme spokojeni.

Date placed: zvolte datum, kdy byla keš umístěna na své místo.

Related web page: pokud se ke keši vztahuje nějaká webová stránka, můžete do tohoto políčka vepsat její adresu.

Background image URL: do pole můžete vložit adresu obrázku umístěného na internetovém serveru. Tento obrázek se zopakuje v pozadí stránky. Obvykle to ale vypadá hrozně, tuto funkci nedoporučuji.

Coordinates: do polí přesně zadáte souřadnice, které se objeví na začátku stránky. U České republiky nezapomeňte změnit zeměpisnou délku na východ (E). U tradiční keše sem přijdou finální souřadnice, u multikeše souřadnice první části. Mystery keše, kde je souřadnice nutné spočítat, zde mají obvykle nějaký objekt v blízkosti.

Location: z první roletky vyberte Czech Republic (pokud keš zakládáte u nás), druhou není nutné měnit.


Článek pokračuje v další kapitole: terén a obtížnost, listing

Témata článku: , , Dočasné odstavení, Subjektivní hodnocení, Šestimístný kód, Správné řešení, Soukromý pozemek, Silikagel, Ideální velikost, Nov, Český text, Zak, GEO, Nickname, Nálezce, Objevitel