Google Mapy mají data z ROPID, takže zjistíte zpoždění a jiné mimořádnosti

Organizace ROPID připravila ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy integraci reálných dat o provozu MHD do Google Map v Androidu a iOS. Data o dopravě se však týkají pouze sítě Pražské integrované dopravy (PID) v Praze a Středočeském kraji. Zveřejnění dat v otevřené formě tak může do budoucna nalákat i další česká města.

V Praze sice vyhledávání tras MHD funguje již delší dobu, Google Mapy však budou mít nově přístup k aktuálním datům o provozu. Při plánování se tak dozvíte zpoždění autobusu (mimo linek DPP i nově těch příměstských) či případné události a mimořádnosti na trase. Praha je tak vůbec prvním městem v ČR, které se rozhodlo poskytovat tzv. open data o dopravě, a to pod licencí CC-BY 4.0. PID přímo na svém webu uvádí různé datové sady, včetně podpůrné dokumentace. Pod tímto odkazem najdete např. real-time RSS kanál plánovaných výluk, zde zase seznam aktuálních mimořádností.

Google loni do mobilních map integroval i trasy pro vozíčkáře a kočárky:

Inspirují se Prahou i další velká města v ČR?

Diskuze (1) Další článek: RECENZE: Honor Magic 2 — sladká chuť nedostupného ovoce

Témata článku: , , , , , Mapa Google, Praha, Mimořádnost, Dlouhá doba, Mapa, První město, Trasa, Zpoždění, PID, Data, Ropid, DPP, Středočeský kraj, Jin, Mobilní mapa, Česká republika,