Google Mapy vs. Mapy.cz: boj o českého výletníka

Google i Seznam.cz do svých map přidávají funkce/obsah zaměřený na turisty. Dva se perou a vítězem je uživatel. Co je po úterku nového?

Google Mapy versus Mapy.cz. První jsou silné mezinárodně, druhé staví na českém původu. Mapy.cz dlouhodobě posilují v těch oblastech, kde jsou Google Mapy slabší – nejvíce je to vidět na funkcích pro turisty. Google spoléhá hlavně na masově sbírané informace od uživatelů, Seznam.cz postavil kartografickou redakci, která na profesionální úrovni zpracovává informace o zajímavých místech po celé ČR a masám výletníků je servíruje na zlatém podnose.

Google na úterý (23. června) svolal tiskovou konferenci a do pozvánky napsal, že půjde o nejpopulárnější místa České republiky a plánování výletů. Zřejmě tak mělo jít o reakci na turistické snahy konkurenční mapové služby. V Seznamu ale zavětřili a připravili odvetu. Cestou na tiskovou konferenci Googlu mi v kapse pípl e-mail s tiskovou zprávou od Seznamu – a hádejte co – mají něco pro turisty.

Takže takové malé konkurenční pošťuchování, ze kterého bude profitovat český uživatel. Co je tedy nového? Nakonec uvidíte, že nic až tak zásadního – evoluce, drobnosti, které se vám možná budou hodit už při plánování příštího víkendu.

Mapy.cz

Už jsem psal o tom, že Mapy.cz mají kvalitní databázi turistických zajímavostí. Plánování tras je stará věc, takže proč to nespojit? Mapy.cz vám teď na jedno kliknutí vykreslí výlet – okruh s místy, které stojí za to vidět. Plánovač výletů je v betaverzi a je pokročilejší náhradou v březnu představeného plánovače okruhů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stačí vybrat výchozí bod. Pak už jen volíte, jestli chcete kratší, nebo delší výlet.
Klepněte pro větší obrázek
Jen o fous delší trasa, ale ze stejného místa můžete jet úplně na jinou stranu.
Klepněte pro větší obrázek
V itineráři vidíte fotky zajímavostí, kolem kterých pojedete/půjdete. Nejsou to jen hrady a zámky, ale třeba i restaurace, nebo kousek od cesty skrytý kamenný kříž, který byste jinak nenašli.
Klepněte pro větší obrázek
Na spodku plánovače je výškový profil trasy, který pomůže s rozhodováním, zda je právě tahle trasa ta pravá.

Trasu lze uložit do Batůžku, a pokud se v mobilu (aplikace pro Android) přihlásíte pod stejným uživatelským účtem, výlet máte rázem i v mobilu. Načtěte jej doma, uložte si mapy a v terénu pak nebudete potřebovat připojení k internetu. Praxe však zatím pokulhává – v následujícím případě je okruh v mobilu mírně pozměněný, jindy se mi po uložení okruhu zobrazí lineární trasa z bodu A kamsi do bodu B.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Symbol pro uložení do Batůžku hledejte na samém spodku itineráře. 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ne, tohle není stejná trasa jako na screenshotech výše.

Také mi vadí, že mě plánovač bez rozpaků vyžene na frekventovanou spojnici dvou krajských měst, o které vím, že pro výletní cyklistiku není příliš příjemná. Ale jsme v betaverzi a práce vývojářů nekončí… 

Google Mapy

Google jde na věc jinak, nepřináší do Česka nové funkce, „pouze“ rozšiřuje Street View. Od poslední aktualizace v roce 2012 je v ČR pokryta skoro kompletní silniční síť, teď Google přidává dalších 31 destinací přístupných pouze pro pěší. Jsou to turisticky atraktivní lokace, které Google zmapoval pomocí batohu Street View Trekker, nebo vozíku Street View Trolley. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Trekker je batoh s 15 objektivy, který vystupují 60 cm nad ramena nositele a míří do všech stran. Zařízení váží asi 18 kg a je tak vhodné i pro stísněná místa dostupná pouze pro pěší. Fotografie se během chůze pořizují automaticky zhruba každé dvě a půl sekundy. Ideální je běžné tempo chůze, ale Trekker zvládá pracovat i při rychlosti do 40 km za hodinu.
Klepněte pro větší obrázek
Trolley je vozík určený pro snímkování interiérů. Nemá vlastní pohon, obsluha jej tlačí – ideálně po rovné podlaze, ale zvládne i dlažbu. Hlava má kromě fotoaparátů také lasery pro měření vzdáleností, pohybové senzory zaznamenávající polohu, zařízení má disk pro ukládání dat a notebook. Vozík je vysoký 2,6 m s podstavou 60 krát 40 cm a váží 60 kg.

Jsou to kulturní a historické památky, interiéry zámků či kostelů, Karlův most, Klementinum, zahrady Pražského hradu či Technické muzeum v Brně a vila Tugendhat, ale i Krkonošský národní park či Národní park České Švýcarsko. Snímkování probíhalo během letních měsíců loňského roku. Zkoumání můžete začít třeba na speciální sbírce To nejlepší z Česka.

Klepněte pro větší obrázek
Toto je česká „Special collect“ To nejlepší z Česka. Všimněte si nad sebou umístěných číslic 1 a 2 v pravém horním rohu okna s Klementinem. Jedná se o volbu patra u vícepatrových budov.
 

Seznam nově představených lokalit ve Street View

Bezručovy sady, Břevnovský klášter, Fontány v zahradě stanice metra Malostranská, Františkánská zahrada, Fürstenberská zahrada, Hrad Nové Hrady, Hrad Špilberk, Karlův most, Klementinum, Kolovratská zahrada, Kostel Českobratrské církve evangelické v Praze 4 Braníku, Kostel Navštívení Panny Marie v  Břeclavi-Poštorné, Kostel Panny Marie Sněžné, rkonošský národní park, Ledeburská zahrada, Národní park České Švýcarsko, Pálffyovská zahrada, Park Lužánky, Praha městské centrum, Řeka Stropnice, Smetanovy sady, Staré zámecké schody, Státní hrad Rožmberk, Technické muzeum v Brně, Vila Tugendhat, Vojanovy sady, Zahrada Na valech, Zámek Český Krumlov, Zámek Hradec nad Moravicí, Zámek Kratochvíle, Zámek Strážnice

Vůbec poprvé Google zveřejnil žebříčky nejpopulárnějších turistických destinací Česka ve Street View a celkově v Google Mapách.

Nejpopulárnější ve Street View

  1. Praha - Zahrada Na Valech
  2. Český Krumlov
  3. Praha - městské centrum
  4. Ostrava - městské centrum
  5. Olomouc - městské centrum
  6. Kongresové centrum Praha
  7. Kutná Hora
  8. Praha - ZOO
  9. Hradec Králové
  10. Praha - Pražačka

Nejvyhledávanější na Google Mapách

  1. Pražský hrad
  2. Karlův most
  3. Hrad Karlštejn
  4. Staroměstské náměstí
  5. Zoologická zahrada hl. m. Prahy
  6. Pražský orloj
  7. ZOO a zámek Zlín - Lešná
  8. Václavské náměstí
  9. Katedrála Sv. Víta
  10. Adršpašsko-teplické skály

Ale nebylo to v úterý pouze o novinkách a datech. Tiskovou konferenci svou návštěvou zpestřil Jaroslav Bengl, který ve švýcarském Googlu pracuje jako Bussines Product Manager pro Google Mapy. K suchým informacím přidal pár „historek z natáčení“ a já je pro vás mám na videu. Sice má špatný zvuk i obraz, ale stejně myslím, že by se vám mohlo líbit svým obsahem. Dozvíte se třeba, že i člověk, který osm let pracuje na Google Mapách se ztratí vinou GPS. Uslyšíte, proč je Street View Trolley tak vysoký nebo proč je důležité vědět i o restauracích, které jsou dávno zavřené.

A co že má Street View společného s plánováním výletů? Poslouží jako inspirace, ale i zdroj informací, které z přece jen strohých map jednoduše nevykoukáte. Na následné plánování mají Google Mapy celou řadu užitečných funkcí. Pro ostřílené MobilManiaky to nebude nic objevného, ale takové plánování výletu ve druhém neotesaném videu z pražské tiskovky předvádí druhý googler Petr Šmíd.

Diskuze (1) Další článek: Samsung Galaxy A8 bude nejtenčí Samsung všech dob

Témata článku: Google, , , , , , , , Český uživatel, Muzeum, Kostel, Národní park, Špilberk, Zahrada, Výlet, Podnos, Kongresové centrum, Výškový profil, Český Krumlov, Kutná hora, Pražský hrad, Staroměstské náměstí, Boj, Zoologická zahrada, Trekker,