GPS modul Nokia LD-4W: jako otvírák na pivo (test)

Nokia s odstupem uvádí na trh svůj v pořadí třetí GPS modul. Je menší, má zvláštní design, přidává více příslušenství, ale také vyšší cenu.
Kapitoly článku

Trochu legračně působí obrovitá plastová karabinka, která by měla sloužit pro upevnění přístroje na klíče jako přívěsek. Nedovedu si představit, jak by asi modul vypadal po takovém čtrnáctidenním používání. Možná by tento oválek šel lépe využít pro bezpečné připnutí přístroje na turistický batoh. Použití v přírodě je vhodné i z důvodu, že výrobce udává jistou vodovzdornost při zmoknutí. Plavání či potápění s přístrojem však rozhodně doporučit nelze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Karabinka

Jak si rozumí s družicemi

Náběh s nalezením satelitů po prvním zapnutí byl velmi dobrých 46 s. Na druhé zapnutí modulu s načteným almanachem bylo již za 13 s. Pro srovnání náběh vlajkové lodi v oblasti turistických přístrojů Garminu 60CSx je 20 s.

Zapnutí přijímače po sekundovém stisku tlačítka je indikováno pomalým blikáním zelené diody. Nalezení potřebného počtu satelitů s výpočtem a fixem polohy je indikováno rozsvícením a následným pomalým poblikáváním bílé diody. Spárování přes Bluetooth snad ani nemůže být indikováno jinou barvou než modrou a samozřejmě opět pomalým poblikávání. Po spuštění všech funkcí přístroje z toho máte – nadneseně řečeno – docela slušnou „barevnou hudbu“. Naštěstí svit diod je tlumený a nepůsobí příliš agresivně.

Klepněte pro větší obrázek 
Nad diodami jsou nakreslené symboly

Citlivost přístroje je velmi dobrá. Je podporován zpřesňující systém WAAS/EGNOS. Satelitní vysílání přístroj zaznamenával bez problémů v hustém lese, mezi vysokými budovami, v přístrojové desce automobilu, dokonce pod železobetonovým stropem (pod střechou) panelového domu s pěti satelity, 3D-fixem a teoretickou přesností PDOP 5-6.

Zajímavé bylo mírné zvýšení přesnosti ve svislé poloze přístroje; řekl bych na rozdíl od převážné většiny všech ostatních přístrojů, které měří lépe ve vodorovném stavu. Je to vlastně vzhledem ke způsobům upevňování logická a velmi přínosná vlastnost. Signál se přístroje i v místnostech panelového domu držel jako klíště, a podařilo se ho zatlumit až překrytím plechovým hrncem. Řekl bych, že to byl jeden z nejcitlivějších přístrojů, který jsem zatím držel v ruce, citlivější než Garmin 60CSx. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, zda na Nokii fungují běžné triky pro vypnutí statické navigace, tolik žádané pro pomalé hledání přesných bodů například ve hře geocaching.

Pro porovnání jsem provedl několikadenní test a porovnával přesnost Nokie (modře) se špičkovým Garminem 60CSx (tmavozeleně). Dá se říct, že Garmin byl nepatrně přesnější, což je ale vzhledem k ceně a konstrukci celkem pochopitelné. I když občas nastaly i výjimky, viz pravý obrázek.

 
Zaznamenaná trasa

Jak si rozumí s počítačem a programy

Spojení přes Bluetooth je možné realizovat s mobilním telefonem, PDA, XDA, počítačem. Podporuje Bluetooth 2.0 +EDR a sériový přenos Profil 1.1. Pro spárování používá obvyklý kód „0000“. Spojení se všemi uvedenými přístroji proběhlo rychle a bez sebemenších problémů. Vzdálenost přenosu odpovídá přesně uvedené hranici deset metr; v otevřeném prostoru. U větší vzdálenosti nebo s přítomností překážek se přenos náhle ukončí. Po přiblížení se přenos bez problému opět naváže.

Přístroj s programy komunikuje pomocí standardu NMEA. Vyzkoušel jsem činnost s programy GPS Tuner 5.0, BeeLine GPS, TomTom Routeplaner 6.0, Ozi Exploler pro PC i pro PDA, Google Maps pro mobily, Nokia Sports Tracker. Všechny funkce i instalace proběhla hladce a bez závad. Dá se předpokládat, že přístroj bude správně komunikovat i s ostatními programy vycházejícími z obecného protokolu NMEA.


Spojení s programem Google Maps


Spojení s Nokia Sports Trackerem

Dobijte mi baterky

Vybití akumulátoru je signalizováno červeným blikáním kontrolky LED. Doporučená nabíjecí doba je 15–60 minut. Již po patnácti minutách nabíjení je ale možné až šest hodin navigovat. Při plném nabití se mi potvrdila výdrž udávaná výrobcem, tj. 11 h. Naměřil jsem jednou dokonce něco málo přes jedenáct hodin.

To je vcelku překvapivé, jelikož konkurenční přístroje s rozměrnějším akumulátorem dosahují při kontinuální navigaci životnosti kolem dvanácti hodin. Je však škoda, že výrobce nikde neudává možnost výměny akumulátoru v servisu. Po opotřebení akumulátoru, což je několik stovek cyklů, je tedy osud přístroje zcela nejistý.

Je pozoruhodný

Přijímač Nokia LD-4W je rozhodně hoden pozornosti. Má skvělé rozměry, design i příjem, nevšední je množství dodávaného příslušenství. Pojí se s tím však i trochu vyšší cena. Zatímco starší model LD-3W lze dnes sehnat už za cenu kolem dvou tisíc korun, novinka Nokia LD-4W stojí přibližně 2 800 Kč.

Jako otvírák na pivo modul rozhodně nepoužívejte, byla by ho škoda.

Témata článku: Nokia, , , Pivo, Pravý obrázek, Airbag, Test, Klíště, Beeline, Nabíjecí doba, Zaznamenaná trasa, Měkčený plast, Provozní teplota, Jak, Modul, Otvírák