GPS slaví 10 let od vypnutí záměrné chyby

Přesně před desíti lety byla vypnuta záměrná chyba v systému GPS. Právě od 2. Května 2000 se začala psát éra civilní satelitní navigace.

Přesně před deseti lety, v noci z 1.5 na 2.5 2000, byla na příkaz tehdejšího prezidenta USA Billa Clintona vypnuta záměrná chyba systému GPS zvaná Selective Availability. Právě od tohoto data se začala psát éra satelitní navigace pro nás běžné smrtelníky.Satelitní navigace se stala jedním z nejprudčeji se rozvíjejících odvětví a dala vzniknout firmám celosvětového významu, jako Garmin nebo TomTom. Díky tomuto kroku začalo mapování a digitalizace mapových podkladů a rozvoji nejrůznějších doprovodných služeb.

Chyba byla zanášena do civilního C/A kódu, a to pozměněním dráhových efemerid – informací o poloze satelitů – a časových značek. Záměrná chyba systému se v praxi projevovala zvýšenou odchylkou při určení polohy, konkrétně okolo padesáti v horizontálním, nebo až sta metrů ve vertikálním směru. Tato odchylka znemožňovala využití pozičního systému pro automobilovou navigaci, která vyžaduje přesnost ve městech do desíti metrů.

Na následujícím obrázku lze hezky vidět praktický dopad vypnutí selektivní dostupnosti. Levá část grafu vystihuje situaci před vypnutím SA, zde dosahuje horizontální přesnost maxima zhruba 80 metrů, v průměru asi 35 metrů. U vertikální přesnosti je rozkmit podstatně větší. Po deaktivaci se průměrná odchylka ustálí na 2,8 horizontálně, respektive 4,6 metru vertikálně.


Záznam změny přesnosti z počátku května 2000 (zdroj)

Další dva obrázky vystihují podobné měření odchylky z prvního a třetího května v odlišném grafu.

 
Porovnání odchylky před a po zrušení SA (zdroj)

Poměrně přesné určení polohy bylo možné i před květnem 2000, avšak pouze dlouhodobým měřením anebo pomocí diferenční GPS (DGPS). Tento systém se využívá dodnes, avšak pouze při potřebě přesnosti na úrovni centimetrů či ještě lepší. DGPS funguje na jednoduchém principu: pevné stanice znají naprosto přesně svoji polohu a současně měří polohu dle GPS. Pokud jim GPS řekne, že se nachází například o 10 metrů vedle, vyšle stanice přijímači informaci (obvykle přes GSM síť), aby s touto chybou počítal. Referenčních stanic se samozřejmě nachází více (například česká sít Czepos má 27 stanic) a dle informací z několika stanic lze provést přesnou korekci.

Zrušení záměrné degradace systému GPS vedlo nejen ke vzniku zcela nového průmyslového odvětví, ale i ke vzniku velmi oblíbené hry Geocaching. Již druhý den po zvýšení přesnosti založil jistý Dave Ulmer schránku v lese v Oregonu schránku a na internetu zveřejnil její souřadnice. Návštěvníci si z ní mohli něco vzít a na oplátku zanechat něco svého. Postupně začaly vznikat další a další schránky s poklady a dnes, po desíti letech, je jich na světě více než milion. Jen u nás lze najít více než 17 tisíc „pokladů“ a další rychle přibývají.

Ostatně boom služeb založených na zeměpisných souřadnicích prudce roste. Vzpomeňme stále více oblíbený Foursquare, aplikace založené na Augmented reality nebo Picasa/Flicker, které využívají souřadnic přiřazených fotografiím. Je zkrátka moderní "vědět, kde se nacházím, a co mi okolí může nabídnout".

Zkrátka oslavit toto důležité kulaté výročí by měl každý, kdo navigaci využívá. Ostatně, nebýt zrušení záměrné odchylky, nevzniklo by ani Navigovat.cz.

Diskuze (10) Další článek: Týden Mobilně 29: májový díl bez třešní

Témata článku: , , , Záměrná chyba, Praktický dopad, Záměr, Let, Levá část, DGPS, Vypnutí, Satelitní navigace, Degradace, SLA, Kulaté výročí