GSAK: kapesní nůž profi geocachera

GSAK je užitečný program vhodný pro všechny, kteří provozují geocaching a myslí to s ním trochu vážně. Udrží přehled v cachích, je praktický při plánování a jeho výsledky přeneseně pomohou i v terénu.
Kapitoly článku

Každý pixel má svůj význam

Název waypointu na začátku řádku jsem už zmínil, tak pojďme na další sloupce. Z ikonky hned vidím, o jaký typ cache jde. Symbol broučka prozradí, že ve skrýši se při poslední aktualizaci nacházel travel bug nebo geocoin. Zaškrtnutím dalšího políčka označím cache praporkem, pole vedle umožní přidávat vlastní poznámky anebo cache z GSAKu rovnou zalogovat.


Sloupce: travel bug • praporek • vlastní poznámka

Velmi užitečná je matice složená ze čtyř barevných čtverečků. Z ní hned vidím, v jaké je cache zrovna kondici. Jde totiž o typy posledních logů. Je-li celá ikona zelená, znamená to, že všechny poslední logy jsou typu found. Cache je tedy zřejmě na svém místě. Jakmile se ale objeví jiné barvy, geocacher zpozorní. Červená mu říká, že někdo cache nenašel, a mnoho žlutých poznámek si také říká o podrobnější průzkum – ideálně otevřením stránky s cachí na webu geocaching.com. Stačí v GSAKu dvakrát klepnout na řádek a alespoň při mém nastaven íse stránka hned otevře v prohlížeči.


Barva čtverců prozradí, že se s cachí něco stalo. Na obrázku jsou čtyři cache pod sebou

Až na dalším místě v tabulce mám název cache; ale už jsem psal, že pořadí sloupců lze libovolně přehazovat. V dalších sloupcích si prohlédnu obtížnost a typ terénu, velmi mě také zajímá vzdálenost cache od zadaného místa. Může to být od domova, od jiné vybrané cache, zadaných souřadnic nebo i poštovního směrovacího čísla. Podle vzdálenosti také seznam cachí nejčastěji řadím. Je to tak i v případě, který je vidět na obrázku. Kromě vzdálenosti je důležitá i světová strana od zadaného nulového bodu.


Název cache • obtížnost • terén • vzdálenost • směr

V GSAKu také vidím, kdo cache založil a kdy. Nechávám si zobrazovat i datum poslední aktualizace souborů GPX, velikost cache, datum posledního logu. Zaškrtnutím políčka GSAKu řeknu, že jsem cache našel a do posledního sloupce se tím automaticky doplní datum nálezu.


Kdo cache založil • kdy • poslední import dat • velikost cache • poslední log • našel jsem? • datum nálezu

Nakonec asi stejně zaplatíte

Informace se do GSAKu dostanou prostřednictvím souborů, které lze stáhnout na webu geocaching.com. Je ale nutné upozornit, že většinu vlastností programu využijí pouze geocacheři, kteří mají zaplacenou vyšší úroveň členství, jsou tak zvanými Premium membery. Jen oni totiž mohou z webu geocaching.com stahovat soubory GPX, které jsou po okraj naplněny daty užitečnými pro GSAK.

Bez premium členství máte nárok jen na soubory LOC. I tento typ souborů lze nahrát do GSAKu, možnosti práce jsou ale potom velmi omezené, protože LOC obsahuje minimum informací.

Premium členství a s ním i GSAK doporučuji všem aktivním geocacherům. I když se cache dají snadno lovit i bez těchto pomůcek, život je s nimi mnohem pohodlnější. Nic ale není zadarmo. Premium členství stojí tři dolary měsíčně nebo třicet dolarů za rok. GSAK lze 21 dnů bezplatně zkoušet. Funguje i poté, ale při zapínání zdržuje startovací obrazovkou. Délka jejího zobrazení se navíc pořád prodlužuje, takže bude lepší, když 25 dolarů za GSAK zaplatíte hned na začátku. Pokud chcete program opravdu používat, stejně k tomu časem dojde.

Plnění lze automatizovat

Cache do GSAKu importuji jako soubory GPX, které jsou výsledkem dotazu Pocket Query nastaveného na webu geocaching.com. Pocket Query je také možnost, kterou lze využít až s Premium členstvím. Nastaví se podmínka a web pošle na zadaný e-mail soubor GPX se všemi cachemi, které vyhovují zadaným kritériím. Celý tento soubor se potom najednou nahraje do GSAKu.


Dialog pro import souborů LOC/GPX

Osobně mám nastaveno pravidelné generování dvou Pocket Query. Denně stahuji aktuální data ke cachím, které jsem už našel – to kvůli prohlížení nových logů, což lze také provádět přímo z GSAKu. Několikrát týdně si potom nechávám posílat všechny nenalezené cache v okolí padesáti kilometrů od Brna. Do GSAKu tedy nestahuji celou republiku. V případě, kdy vyrazím mimo pokrytou oblast, nechám si jednorázově vygenerovat Pocket Query s místními cachemi.

Vrátím se ještě k rozdílu mezi soubory LOC, na které má nárok každý geocacher, a soubory GPX, ke kterým se dostanou jen ti, kteří zaplatili. Z LOC kromě názvu a souřadnic cache nezjistíte nic dalšího. Naproti tomu GPX přidá mnoho dalších informací. Jsou v něm všechny, o kterých jsem už psal při popisu obsahu sloupců v GSAKu, a ještě mnohé další. V GPX je obsažen dokonce i listing (popis) cache a poslední logy.

Do GSAKu lze soubory nahrávat buď jednotlivě, anebo se dá označit složka a všechny soubory LOC/GPX se v ní zpracují hromadně. Postup lze také jednoduše zautomatizovat a GSAK si bude data sám stahovat z internetu; viz tento článek s návodem.


Článek pokračuje v další kapitole: editace, filtry, zobrazení v mapě

Témata článku: , , Vybraná položka, Profi, Dlouhý název, MapQuest, Stejná otázka, Pro +, GEO, Nůž, GSA, Praktický smysl, Premiové členství, Nový log