GSAK: kapesní nůž profi geocachera

GSAK je užitečný program vhodný pro všechny, kteří provozují geocaching a myslí to s ním trochu vážně. Udrží přehled v cachích, je praktický při plánování a jeho výsledky přeneseně pomohou i v terénu.

Vynikající je také export informací do formátu HTML. S ním si totiž porozumí internetové prohlížeče v kapesních počítačích a po ruce tak lze mít všechna potřebná data. GSAK navíc cache přehledně uspořádá; však se podívejte na výsledek jednoho takového exportu. Schválně jsem u něj použil víc možností nastavení, byť jsou v tomto případě některé trochu zbytečné.

 
Nastavení exportu do HTML, výsledek najdete v odkazu v předchozím odstavci

Každý export lze velmi důkladně nastavit, aby se v datech objevilo přesně to, co potřebujete. GSAK používá své příkazy, ze kterých lze vytvořit například následující řetězec: %typ1%con1%dif1%ter1 %UserNote%hint %code. Používám ho při nahrávání dat do GPS. Zařídí, aby se v popisu objevila zkratka typu cache, její velikosti, obtížnosti a terénu, mé poznámky, nápověda a kód waypointu. GSAK také počítá i s tím, že ne vždy je množné použít celý dlouhý název cache. Dokáže ho zkrátit do nastaveného počtu znaků.


Nastavení exportu do GPX/LOC a do databáze zájmových bodů pro TomTom

Stejně jako u filtrů lze různá nastavení exportu uložit, aby byla rychle dostupná při dalším použití. Jen trochu méně propracované jsou možnosti tisku.

 
Nastavení tisku • náhled před tiskem

Nahrávání dat přímo do GPS

Při plánování výpravy si napřed praporkem označím cache, které bych chtěl najít. Pročtu jejich listingy, podívám se na umístění, vymyslím cestu. Následně je pomocí makra vyexportuji a otevřu v programu MapSource. Tam provedu poslední úpravy, například změnu ikonek, abych je snadno našel mezi ostatními v GPS. Většinou ještě na začátek názvů přidám čísla označující naplánované pořadí hledání. Další ikonky zabodnu do míst, jako jsou třeba parkoviště. Výsledek potom nahraji do úplně prázdného Garminu.


Cache zobrazené v programu MapSource

Vrátím se do GSAKu, kde aktivuji svůj filtr Not found bez user flagu. Zobrazí všechny cache, které jsem nenašel a u kterých není praporek – jinými slovy bez těch, které jsem si označil, ze je chci najít a do GPS je už dostal prostřednictvím MapSource. Nyní využiji funkci pro přímé nahrávání cachí do GPS přijímače. V GSAKu vyberu, kolik dalších cachí chci do GPS nahrát a stisknu tlačítko. V Garminu se objeví dokonce i svými typickými ikonkami, takže poznám, o jaký typ cache jde.


Nastavení exportu přímo do GPS

Mezikrok s MapSource by ani nebyl nutný, všechny cache bych mohl do GPS nahrávat přímo z GSAKu. Mám ale radši lepší kontrolu a tímto postupem odlišuji naplánované cache od ostatních. Podotýkám, že tohle je můj osobní postup. Každému může vyhovovat něco jiného.

GSAK přijde ke slovu i po návratu z výpravy. Označím v něm cache, které jsem našel, a rovnou k nim také napíšu svůj log. Stisknutím tlačítka se potom ocitnu přímo na webové stránce pro zalogování a text vložím ze schránky, kam jej GSAK nahrál.


Příprava logu v GSAKu, potom už stačí stisknout tlačítko Log cache

Kouzelná makra

V textu jsem několikrát zmínil makra, se kterými lze GSAK donutit k dalším kouzlům. Jsou to poměrně jednoduché kódy ve vlastním jazyku GSAKu. Makra můžete stáhnout z oficiálního fóra, předávají se mezi uživateli a můžete je také naprogramovat.

 
Spuštění makra • běžící makro zpracovává cache

Sám používám několik maker. Nejdůležitější z nich jsem „vytáhl“ do uživatelského nástrojového pruhu a mám je přímo po ruce.

  • zobrazení vybraných cachí v Google Earth
  • zobrazení stránky na geocaching.com se všemi logy
  • export a zobrazení vybraných cachí v MapSource
  • makro pro generování mapky s nalezenými cachemi (do profilu na geocaching.com)
  • úprava symbolů při nahrávání do GPS
  • výpis logů za posledních X dnů

Na výsledek posledního makra se můžete podívat. Vygeneruje a zobrazí HTML soubor s přehledem všech logů za vybraný počet dnů. Ve výpisu jsou cache, které jsem sám našel, a ty, co se vešly do pravidelně stahovaného okruhu kolem Brna. Pokud byste ale do GSAKu stahovali třeba všechny cache v ČR, měli byste tímto způsobem přehled o tom, co kdo a kam napsal. Otázkou je, k čemu by to bylo; u cachí, které jsem našel, ale nové logy osobně rád čtu.

Vyzkoušejte, uvidíte

GSAK je velmi užitečný program, který ocení každý, kdo to s geocachingem myslí vážně. Určitě se dá žít i bez něj, a dokazuje to mnoho geocacherů se svými stovkami nálezů. Pro přehled a dobrou orientaci v cachích ale v současné době neexistuje nic lepšího než GSAK. Program je pro vyzkoušení k dispozici zdarma a za tři týdny se dá snadno poznat, jestli ho využijete nebo ne.

Témata článku: , , Profi, Dlouhý název, GEO, Stejná otázka, Pro +, Nový log, Premiové členství, MapQuest, Nůž, Praktický smysl, Vybraná položka, GSA