HP iPaq 316: nejlepší displej a iGo 8 k tomu (megatest)

HP připravil navigaci do auta s úžasným displejem 800 × 480 bodů. Do iPaqu 316 Travel Companion nainstaloval novou navigační aplikaci iGo 8. (2× video)

Klíčové vlastnosti

  • velký a jemný displej s XVGA rozlišením
  • kvalitní dílenské zpracování, hodnotný vzhled
  • 2 GB integrované paměti a 600MHz procesor
  • praktické ovládací kolečko
  • nová navigační aplikace Nav N Go iGo 8
  • plastické 3D mapy a 3D budovy s texturami
  • kvalitní navigace k cíli i hlasový doprovod
  • plánování trasy přes internet
  • automatická změna nočního režimu
  • bezešvé mapy celé Evropy
  • dobrá podpora bodů zájmu
  • synchronizace kontaktů s Outlookem
  • bluetoothové handsfree
  • kvalitní držák do automobilu a ochranné pouzdro
  • přehrávač MP3 a videa

Hlavní nedostatky

  • pouze pasivní držák
  • méně kvalitní funkce handsfree
  • oranžová dioda při dobíjení pálí do očí
  • přístup přes mass storage až po instalaci aplikace
  • chybí RDS-TMC
  • zbytečné krytky konektorů
  • prodává se jen s mapami východní nebo jen západní Evropy

HP iPaq 316 Travel Companion: ve zkratce
cena 9 600 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 110 × 87 × 18 mm
hmotnost 187 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 94 × 56 mm, 800 × 480 bodů, 65 tisíc barev, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas
mapy Slovenska Xahax
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC ne
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Firmu HP si spojujeme zejména s počítači, notebooky, tiskárnami, kapesními počítači nebo komunikátory. V poslední době však věnuje stále větší pozornost navigačním přístrojům. V ohlédnutí do minulosti zaznamenáváme přítomnost vestavěného GPS přijímače již v komunikátorech iPaq hw6910 a hw6915. Směrem od kapsy k palubní desce automobilu směřovala dvojice přístrojů z řady Travel Companion rx5000.

Nová řada iPaq 300 Travel Companion už patří mezi klasické autonavigátory. Slůvko řada v předchozí větě hovoří o více modelech se stejným základem, avšak mírnými odlišnostmi v rozsahu mapy: model 314 obsahuje západní Evropu, testovaná verze 316 pak východ.

Již v prvních odstavcích mohu prozradit, že držíme v rukou hned v několika směrech výjimečnou automobilovou navigaci. HP iPaq 316 nám půjčil Sunnysoft, kde se prodává za 9 900 Kč.

Poznámka Marka Lutonského: S HP iPaqem 316 jsem několik dnů také jezdil. Budu proto do textu doplňovat své postřehy a dojmy.

Chce být obdivován

Při vybalování na sebe strhává největší pozornost samotný přístroj, začněme tedy od něj. IPaq zatím ani nezapnu a klidně začnu chválit. Nemusíte se mnou souhlasit, nicméně design se výrobci opravdu povedl. Je elegantní, přitom jednoduchý a účelný. Spodní a horní hrana mají souhlasný sklon, všimněte si zaoblení nad displejem. Přední plastová část má tmavě hnědý nádech, zadní matná se drží striktně černé barvy. U navigace jde o vzhled až na posledním místě, nicméně na iPaq se budete rádi dívat.

Poznámka ML: S hodnocením přední části přístroje s kolegou souhlasím. Na zadní ploše, kterou tvoří pogumovaný plast, ale po nějaké době používání zůstanou šmouhy a odřeniny. Tato povrchová úprava vypadá úžasně, když se zařízení vytáhne z krabice, potom je to ale už horší a horší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pohled asi nic zvláštního

Nad displejem se nachází velké tlačítko pro zapnutí, jehož typický piktogram při nabíjení doslova propaluje oranžová dioda. Jistě nejsem sám, kdo při první noční jízdě pečlivě sloupnul cenovku z plastové lahve a tlačítko přelepil. Takové drobnosti mi docela vadí.

Pod displejem se nalevo od loga výrobce nachází mikrofon pro funkci hlasitého handsfree, vpravo pak dioda signalizující aktivní Bluetooth. Levá hrana hostí pouze slot pro paměťové karty SD včetně podpory SDHC. Zadní ukrývá pod plastovou skořepinou rozměrný akumulátor s velmi slušnou kapacitou 1 700 mAh. Po vytažení z krabice drží skořepina jako přibitá, po několika dnech se nám jeden z úchytů jakoby ochodil a kryt začal na jedné straně vykazovat větší vůli. Nad baterií má své místo reproduktor, hlasové příkazy tedy přichází ze zadní strany přístroje.

iPaq vydržel v plném záběru a s maximální intenzitou podsvícení zhruba půl třetí hodiny. Není to mnoho, vzhledem k velkému displeji a silnému procesoru jsem však očekával ještě horší čas. Velmi mne však překvapilo opravdu pomalé dobíjení akumulátoru z USB portu počítače, respektive samostatně napájeného rozbočovače USB 2.0. Až po několika hodinách se objevila první čárka baterie.

Na videu se můžete podívat, jak iPaq vypadá, jaké je k němu příslušenství, jak se pracuje s držákem:

Kolečko pro přiblížení i hlasitost

Nejvíce zajímavostí skrývá pravá hrana. Najdete zde otočné kolečko, které má hned trojí funkci: V hudebním přehrávači upravuje hlasitost reproduktoru nebo sluchátek. Kolečko lze stisknout a v nabídce tak slouží k procházení mezi položkami a k potvrzení výběru. Tuto funkčnost však zřejmě nikdo využívat nebude, prst je rychlejší. A konečně v rámci navigace kolečkem rychle přiblížíte nebo oddálíte mapu.

Právě tady si tento ovladač nemohu vynachválit. Chcete kolečkem upravit hlasitost? Stiskněte jej a otočením hlasitost upravte. Chcete upravit intenzitu podsvícení? Stiskněte jej ještě jednou a opět intenzitu upravte otočením. Malé nadšení z tohoto ovládacího prvku nemohu skrývat.

Poznámka ML: Kolečko jsem objevil až poté, co jsem četl tento text. Musím se přidat k chvále. Dotykový displej je sice pěkná věc, ale hardwarový ovládací prvek je při jízdě mnohem praktičtější.

Stále jsme na pravé hraně. Gumová záslepka pevně přichycená k tělu přístroje chrání trojici konektorů: pro externí GPS anténu, 3,5mm jack pro sluchátka a miniUSB konektor sloužící k synchronizaci i dobíjení přístroje. Záslepka má své chvályhodné opodstatnění, ochrání konektory před kapkami deště v případě nouze a konektory neprzní vzhled přístroje. Nicméně držák v automobilu není aktivní, a tak budete s gumovou záslepkou bojovat při každém nastoupení do automobilu. V otázce životnosti záslepky iPaqu důvěřuji. Ve spodním rohu najdete mikrospínač pro reset zařízení.

Poznámka ML: Záslepka mi pila krev od prvního nasazení přístroje do držáku. Copak tohle je navigátor určený do terénu, kde je nutné chránit konektory? Nasazování nabíječky je teď utrpení. Být iPaq můj, záslepku ustřihnu.

Klepněte pro větší obrázek
Kontrolka pod vypínačem příliš oslňuje

Nový standard displeje

HP iPaq nabízí rozměrově standardní displej s úhlopříčkou 4,3 palce, tedy zhruba 11 centimetrů. Jako jeden z prvních však nabízí vskutku luxusní WVGA rozlišení, tedy 800 × 480 bodů. Ikony, písmo i grafika, vše je krásně ostré a detailní. Intenzitu podsvětlení lze nastavit ve velmi širokém rozmezí. Maximální úroveň mohla být ještě trošku vyšší, naopak minimální je skutečně minimální a přístroj v noci zbytečně neoslňuje.

Displej má samozřejmě matný povrch pro eliminaci odlesků okolí. Také netrpí „prohýbáním“ při doteku pera, které je typické pro některé přístroje s velkým VGA displejem.

Poznámka ML: Displej je doslova fantastický. Kdykoli iPaq zapnu, stále se ještě kochám extrémně jemnými detaily.


Článek pokračuje v další kapitole: příslušenství, procesor, prostředí, iGo 8

Témata článku: HP, , , HP iPaq hw6910, Půl třetí, První nasazení, Displej, Vybraný bod, Sériové číslo, Dobrá podpora, HP iPAQ, Tom, Oblíbený režim, Celková svižnost, Jemný detail, Pěkná věc, Plastová část, Gumová záslepka, Stejná placka, Připojený mobil, Výrazné zpomalení, Automatická změna, Pravá hrana, Nejlepší displej, Excelentní displej