HP iPAQ 514: vstupenka do klubu chytrých

Nemáte chytrý telefon jen kvůli jejich vysoké ceně? HP má něco právě pro vás: smartphone s cenou pod sedm tisíc.
Kapitoly článku

HP vyráží do boje s konkurencí s lowendovým smartphonem na Windows Mobile 6, který i přes nezvykle nízkou cenu nabídne funkce, které nemají ani dražší soupeři. Jmenuje se HP iPAQ 514 Voice Messenger.

IMG_4509.jpg IMG_4511.jpg IMG_4528.jpg 

Klíčové vlastnosti

  • výborná cena
  • kompaktní rozměry
  • Wi-Fi
  • Windows Mobile 6
  • propracované funkce
  • podpora Office dokumentů

Hlavní nedostatky

  • menší rozlišení displeje
  • méně pohodlná klávesnice
  • horší fotoaparát

K testu zapůjčil

Kingston_partner_small.jpg

Ne každý, koho zaujala koncepce smartphonů, si může dovolit investovat do telefonu přes deset tisíc korun. To si uvědomili u Hewlett-Packard a přicházejí na trh s modelem iPAQ 514 Voice Messenger. Tím nejdůležitějším je u něj opravdu nízká cena, která ale v žádném případě neznamená chudou výbavu. Ba naopak. Telefon překvapí řadou ne zrovna obvyklých položek ve specifikaci u smartphonového lowendu, z těch nejzajímavějších jmenujme Windows Mobile 6 a Wi-Fi.

Poznámka: Telefon dorazil k testu v plném balení, leč bez lokalizace, proto najdete na screenshotech angličtinu. Češtinu je do přístroje možné přikoupit u Sunnysoftu, ale to jen v případě, že byste jej koupili někde v zahraničí. Na českém trhu by měly být k dostání výhradně přístroje lokalizované.

IMG_4504.jpg IMG_4506.jpg 
V balení najdete vše potřebné

HP ala Sony Ericsson?

Nemohu se ubránit dojmu, že při návrhu designéři opisovali od Sony Ericssonu, což ale v žádném případě není na škodu. Telefon s rozměry 107 × 48,6 × 16,3 mm a hmotností 102 g můžeme směle srovnávat s řadou manažerských nechytrých telefonů, které jen nepatrně převyšuje a převažuje. Jeho povrch tvoří matný šedý plast doplněný o černý lem na bocích. Stejnou barvou, ovšem v lesklé úpravě, najdeme na čele mobilu - na klávesnici a displeji. Konstrukce telefonu je dostatečně pevná, nikde nic nevrže, vše sedí na svém místě.

IMG_4517.jpg IMG_4526.jpg IMG_4527.jpg 
Uložení baterie a karty SIM

Zadní část iPaqu tvoří kryt 1100mAh akumulátoru, který vyplňuje spodní dvě třetiny telefonu. Na ním je umístěna čočka fotoaparátu se zrcátkem, kterou doplňuje konektor externí antény pod gumovou záslepkou a hlasitý reproduktor. V méně hlučném prostředí je použitelný, při maximální hlasitosti už dost rezonuje a mohl by být i silnější. Škoda že při inspiraci u Sony Ericsson nešli návrháři dál a nechali fotoaparát ničím nekrytý.

IMG_4512.jpg IMG_4520.jpg
Fotoaparát by si zasloužil krytku

Na levý bok umístil výrobce obvyklé dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, slot pro microSD paměťové karty krytý gumovou záslepkou pevně spojenou s tělem a 2,5 mm Jack pro připojení sluchátek. Ve spodní části pravé strany najdeme klávesu hlasového ovládání. Horní stranu ponechali u HP bez jakýchkoliv prvků, na spodní nikoho asi nepřekvapí zapuštěné tlačítko pro reset a systémový konektor. Jeho tvar bude sympatický pro řadu uživatelů, jedná se totiž o miniUSB. Zajímavě řešená je i nabíječka, kterou najdete v krabici se dvěma vyměnitelnými vidlicemi. Nemá kabel, pouze USB port. Pro vytvoření plnohodnotného nabíjecího aparátu do něj stačí zasunout dodávaný USB datový kabel a již nic nebrání přísunu energie vyčerpanému telefonu. Nabíjení probíhá i během připojení k počítači.

IMG_4524.jpg IMG_4519.jpg IMG_4513.jpg IMG_4514.jpg 
Sluchátkový konektor a slot na microSD • regulace hlasitosti • tlačítko hlasového ovládání • miniUSB a mikrofon

Kromě stříbrného potvrzovacího tlačítka, přijímacího a pokládacího telefonu je zbytek klávesnice vyveden v lesklé černé barvě s bílými, dostatečně velkými a dobře čitelnými popisky. Numerické klávesy jsou díky zaoblení dostatečně hmatově odlišeny. K pohybu v nabídkách slouží čtyřsměrová klávesa se samostatným potvrzovacím tlačítkem uprostřed, kterou obklopují dvě kontextové klávesy, výše zmíněné telefony, tlačítko domů a zpět. Podsvětlení klávesnice je rovnoměrné, přiměřené a má bílou barvu.

IMG_4522.jpg IMG_4523.jpg IMG_4525.jpg IMG_4521.jpg 
Klávesnice iPaqu je hezká na pohled, s používáním už je to bohužel horší

Až dosud to vypadalo na výborný start, leč první vada na kráse iPaqu je na světě v podobě psaní na klávesnici. Jednotlivá tlačítka mají nízký zdvih, při stisku sotva slyšitelně lupnou, bohužel při rychlejším psaní nestíhají přenášet správně počet stisků. Podle odezvy by na displeji po trojím zmáčknutí šestky mělo být „o“, většinou tam ale najdete „n“ nebo dokonce „m“. Tento neduh částečně mizí při použití slovníku T9, kde je počet opakovaných stisků jedné kláves za sebou přece jen menší, ne každému ale tento způsob vkládání textu vyhovuje.

Nad klávesnicí umístěný displej mohl vylepšit reputaci telefonu, ani tady to není žádná sláva. Rozlišení 176 × 220 bodů už je dnes málo i na lowend smartphone, 65 tisíc barev standardem. Nad oběma parametry by šlo ještě přivřít oko, to by ale musela kvalita zobrazení razantně přidat. Jas lze sice nastavit ve 20 krocích, chtělo by to posun o desítku nahoru. Písmo v nabídkách by mohlo být ostřejší, nabídky jsou trochu ponuré, chtělo by to oživit barvy.

Uvnitř lépe než venku

Voice Messenger není žádný stařík, proto na postu systému najdeme poslední Windows Mobile, tedy verzi 6. Vzhledem k zařazení telefonu nelze očekávat rychlejší než 200MHz procesor TI OMAP 850. Ten odvádí dobrou práci, minimální nárůst by se ale občas hodil. Paměťové kapacity 64 MB RAM a 128 ROM lze rozšířit microSD kartami. My jsme vyzkoušeli gigabajtový Kingston a vše fungovalo tak, jak mělo. Pro připojení k počítači přes kabel lze nastavit režim HotSync pro synchronizaci s Outlookem, nebo Mass Storage, je-li v telefonu karta. Rychlost přenosu dat přes USB se pohybuje kolem 450 kB/s při zápisu a 500 kB/s při čtení.

Nepřátelé kabeláže mohou využít Bluetooth nebo některý z datových kanálů, jmenovitě GPRS a EDGE. Sympatickým překvapením je přítomnost Wi-Fi a to v obou standardech b/g. Využitelnost bohužel klesá díky malému rozlišení displeje, kvůli kterému většina uživatelů omezí surfování jen na nutné minimum. Pro rychlou správu bezdrátových modulů stačí aktivovat Wireless Manager, ve kterém lze samostatně nebo hromadně spouštět či vypínat WiFi, Bluetooth a telefonní modul. Ne každý holduje mobilnímu datování, Wi-Fi se hodí určitě při aktualizaci systému pomocí Windows Update.

001.png 002.png 003.png 004.png
Internet Explorer Mobile • nabídka • možnosti zobrazení • fullscreen
005.png 006.png 007.png 008.png
Wireless Manager
009.png 010.png 011.png 
Automatické aktualizace

Dnes snad lze snad každý telefon rozšířit o některé funkce pomocí Javy, chytré telefony navíc i programy přímo pro daný systém Nejinak je tomu i u iPaqu. Javový soubor stačí spustit v prohlížeči souborů, telefon sám provede instalaci, na konci níž nabídne i přímé spuštění. Přehled o nainstalovaných Java aplikacích umožňuje přehledný manažer, který pomůže i s odstraňováním těch nepotřebných. Výkon Javy dosahuje v jBenchmarku 1.0 7791 a v jBenchmarku 2.0 422. Windows Mobile 6 samozřejmě nepostrádají klasickou dvojici her Bubble Breaker a Solitare.

012.png 013.png 014.png 
Java
015.png 016.png 017.png  
Hry: Bubble Breaker • Solitaire

U HP nezapomněli ani na podporu kancelářské práce. Dokumenty Wordu Excelu a PowerPointu bez problému otevřete a prohlédnete, první dva lze i editovat. Pro vytvoření dokumentu budete potřebovat mít daný typ uložen v telefonu či na kartě, jeho editací a uložením pod novým jménem obejdete nemožnost dokumenty vytvářet. Podporu PDF přenechal výrobce na uživateli a jeho volbě příslušného prohlížeče.

018.png 019.png 020.png 021.png 
Excel: výběr souboru
022.png 023.png 024.png 025.png
Excel: zobrazení souboru • nabídka • vytvoření nového dokumentu • možnosti zobrazení
026.png 027.png 028.png 
Word: zoom 50% • 100% • 200%
029.png 030.png 031.png 032.png
PowerPoint: prezentace • možnosti zobrazení • výběr strany • zoom

Témata článku: HP, , HP iPaq 514, HTC S310, Chytrý, Stařík, Nový úkol, HP iPAQ, Klub, Windows Update, VST, Nutné minimum, Vidlice, Hlasová poznámka, Vyfocený snímek, Podpora quick, Případné stažení, Nastavit datum, Vstup