Hrajeme si s panoramatickou kamerou Samsung Gear 360 [video]

Do redakce dorazila nová 360° kamerka od Samsungu, ukážeme vám její rozbalení a také se podělíme o první dojmy.

Příslušenství s označením Gear 360 bylo na stánku Samsungu na veletrhu MWC poměrně nečekanou novinkou. Jak se ale později ukázalo, téměř každý významný výrobce zde představil své vlastní řešení prostorové kamery. I přesto, že se veletrh MWC odehrál v únoru letošního roku, Gear 360 se na trh pomalu dostává až nyní. A protože příslušenství již dorazilo i k nám do redakce, ukážeme vám jeho rozbalování a přidáme naše první dojmy.

Samsung Gear 360 je příslušenství ve tvaru ne úplně pravidelné koule s rozměry 67 × 56 × 60 mm. Hmotnost i s baterií činí 152 gramů. Dominantním prvkem jsou dvě 15Mpix CMOS čočky typu rybí oko, které se starají o 360° zachycení prostředí. Na druhou stranu můžete pro snímání okolí samostatně využít jednu i druhou čočku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
360° kamerka od Samsungu nese příhodné označení Gear 360

Na horní hraně koule najdeme nahrávací tlačítko, vedle kterého je umístěn 0,5"PMOLED displej. Zobrazuje pouze bílou barvu a stará se o základní notifikace. V levém horním rohu displeje najdete aktuální režim snímání, vpravo zase zbývající baterii. Uprostřed pak počet snímků či maximální dobu videa, která se vejde na vloženou paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej s tlačítkem pro spoušť a záslepka ukrývající baterii, microUSB a slot pro microSD

Její slot hledejte pod masivní záslepkou, pod kterou má své místo i nabíjecí microUSB konektor či 1 350mAh baterii. Hlavní ovladače jsou tři. Úplně nahoře najdete tlačítko s tečkou, která slouží, buď jako potvrzení položek v menu, nebo jako spoušť pro samostatné natáčení. Při používání Gear 360 tedy nepotřebujete telefon, ovšem pokud jej máte připojen, můžete vybírat mezi různými režimy snímání s pokročilými možnostmi nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Koule Gear 360 se dodává i s miniaturním stativem

Tlačítko s ikonou Bluetooth slouží pro vstup do hlavní nabídky, tlačítko pod ním pak pro návrat zpět, či k vypnutí a zapnutí Gear 360. Zhruba někde uprostřed je umístěna stavová dioda, komunikuje-li Gear 360 s telefonem, svítí modře. U každé čočky navíc ještě svítí červená dioda, která značí, která z čoček je aktuálně používána. Můžete nahrávat z obou najednou, příp. z přední nebo zadní kamerky. Rozeznáte je podle orientace displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítka „na boku“ a standardní závit na spodní hraně

Spodní část příslušenství okupuje standardní závit pro umístění na jakýkoliv stativ, na kterém je v základu nacvaknut miniaturní stativ od Samsungu. Ten však poslouží pouze k základní stabilitě na rovném povrchu, případně ve složené podobě jako držadlo. Pokud však koukáte po oficiálním doplňkovém příslušenství od Samsungu, máme pro vás pozitivní zprávu. Samsung chystá dokoupitelnou rozšiřující sadu, jejíž součástí má být delší stativ, mechanismus pro uchycení Gear 360 na moto či cyklo helmu, a chybět nemá ani náhradní baterie.

Samostatně i s telefonem

Nejjednodušší práce s Gear 360 je bez spojení s telefonem, přes klávesu Menu si vyberete zda chcete fotit nebo natáčet video, po stisknutí spouště máte několik vteřin (2 - 10) na to, než dojde k zaznamenání scény. V tomto případě se natočená videa a pořízené snímky ukládají na microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Gear 360 a první spojení s příslušenstvím. Koule se k telefonu připojuje primárně přes Bluetooth, přenosy dat a vzdálený hledáček pak fungují přes Wi-Fi Direct

Mnohem lepší je to ale v reálném náhledu z telefonu, potřebujete však aplikaci Samsung Gear 360, kterou stáhnete z Google Play. Přes ní můžete prohlížet obsah uložený v Gear 360, který lze při přehrání rovnou uložit do telefonu. A pokud budete chtít prostorový obsah hned sdílet, můžete si vybrat, zdali chcete použít vysokou nebo nižší kvalitu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Gear 360 a výběr kvality pří sdílení natočených videí

Největším přínosem spojení s telefonem je ale režim vzdáleného hledáčku, kdy na telefonu vidíte, scénu, kterou zabírá Gear 360. Mimo výběru mezi focením a natáčením videa máte na výběr i různé úpravy nastavení, mezi kterými nechybí vyvážení bílé, samospoušť, úprava expozice, HDR, citlivost ISO a překvapivě také položka Ostrost. Mezi režimy najdeme focení, natáčení videa i intervalové a kontinuální snímání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Živý hledáček a dostupné režimy s vysvětlením

Níže přinášíme ukázkové výstupy videí ve 4K rozlišení. V YouTube ve webovém prohlížeči se nám zdá scéna o něco méně kvalitní, protože se nám zdá prostorový obraz trochu více přiblížen. Nejlepší kvalita je přímo při přehrávání v telefonu, nebo ještě lépe v brýlích Gear VR. Protože však v prohlížeči Samsung Internet pro Gear VR vaše natočená videa ve 3D zobrazit nelze, najdete zde archiv s neupravenými videi (500 MB). Stačí je nahrát do telefonu, a prohlédnout si je přes Galerii nebo v Gear VR přes aplikaci VR Gallery.

Ani obrázky zobrazené ve dvou polokoulích dostatečně nezprostředkují kvalitu snímání. Přímo v telefonu si je opět můžete prohlédnout prostorově (prstem se pohybujete ve snímku), příp. i přímo v brýlích Gear VR. Pohybem vaši hlavy v brýlích se pohybujete i v samotné prostorové fotografii.

Ukázková videa (4K):

Ukázkové fotografie (30 Mpix):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové prostorové fotografie

Samsung Gear 360 podporuje připojení k Samsungům Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, Galaxy Note 5, Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge. V základním balení najdeme uživatelský manuál, datový kabel, poutko, čistící hadřík, pytlík pro přenášení a softwarový klíč pro editační software Gear 360 ActionDirector, který si stáhnete ze stránek Samsungu. Videa je možno ořezávat a spojovat animovanými přechody nebo různými titulky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní balení Samsung Gear 360 a doplňkové příslušenství - pytlík, poutko, hadřík a USB kabel

Samsung Gear 360 se na českém trhu bude prodávat za 9 990 Kč.

Diskuze (2) Další článek: O2 spouští informační web o LTE. V roamingu vás operátor na 4G připojí ve 43 zemích

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Držadlo, Pán