HSDPA vs. CDMA: jak rychlá jsou současná data Eurotelu?

V současnosti nabízí Eurotel datové připojení přes kartu Huawei s hybridním připojením pomocí HSDPA, UMTS, GPRS a EDGE, můžete si ale pořídit i datovku Ubiquam pro CDMA a nosit ji rovněž pohodlně v notebooku. Chcete znát jejich rychlosti a stabilitu? Máme pro vás srovnání.
Kapitoly článku

Dáte si HSDPA, nebo raději CDMA?

Eurotel už nějaký čas poskytuje datové připojení v sítí HSDPA. Kdo by se chtěl dozvědět podrobnosti týkající se samotné služby, ten ať sleduje naše kompletní souhrnné informace.

Na českém trhu zatím není jediný mobilní telefon, který by tak rychlé datové přenosy podporoval. Proto se dá prozatím využít jen služeb zásuvné datové PCMCIA karty Huawei E620 z nabídky operátora.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei E620

Tip: podrobné informace o technologii HSDPA najdete zde

Služba je v současné podobě srovnatelná s Internetem 4G T-Mobilu nebo vlastním CDMA Eurotelu. Připojení přes HSDPA, resp. datovou kartu Huawei E620 má oproti řešení T-Mobilu jednu stěžejní výhodu. Kde není k dispozici vysokorychlostní internet HSDPA, tam automaticky zastoupí UMTS, EDGE nebo alespoň GPRS. Internetové připojení tak máte zajištěno po celém Česku a také v zahraničí (roaming v síti CDMA je teprve v plánu).

Podrobný test HSDPA karty Huawei spolu s naměřenými rychlostmi najdete v našem dřívějším článku. Teď mám v ruce dražšího ze dvou současných adeptů na provozování CDMA u Eurotelu (starší GPC-6420 nahradil před časem nový modem AnyDATA ADU E100H). Tím adeptem je zásuvná datová karta Ubiquam UM-300C, kterou vám Eurotel po upsání na dvě léta prodá za 2 995 Kč, plná prodejní cena je 9 995 Kč. Právě ona by mohla být alternativou ke kartě Huawei.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ubiquam UM-300C

Hladká instalace o mnoha krocích

V balení najdete stručný český návod k použití, malé cédéčko s instalačními soubory softwaru a ovladači, externí anténu s kabelem, magnetickou podložku a samozřejmě samotnou datovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení Ubiquam a jeho obsah

Instalace je rychlá. Nejprve pracuje CD mechanika a instaluje ovladače. Jednotlivých kroků a potvrzení ze strany uživatele je až příliš, celkem přes dvacítku. Pak se zasune do PCMCIA slotu notebooku datová karta a doinstalují se ještě poslední potřebné ovladače. Součástí instalace je jednoduchý obslužný program, o kterém bude řeč o kousek dále.

Stejně jako u datovky Huawei nejsou na samotné kartě žádné ovládací prvky. Je tu jen šikovná výsuvná anténka pro lepší příjem signálu. Její kloub vykazuje po zhruba týdnu používání nadměrnou vůli a občas lehká anténka samovolně spadne. Snad je to vada kusu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malá výsuvná anténka má na testovaném vzorku vůli v kloubu

Kartu logicky není možné přenášet ve slotu notebooku v brašně. Trčí dva centimetry přes hranu laptopu a hrozilo by její zlomení nebo poškození slotu. Osobně si myslím, že vzhledově je mnohem povedenější než Huawei a stříbrná barva toho na těle notebooku zkazí méně než modrá s černou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ubiquam v notebooku

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei v notebooku

Na horní hraně Ubiquamu je pod průhledným plastem logo výrobce a kousek vedle pracuje stavová diodka. Svítí červeným a zeleným světlem, v různých intervalech, a vyjadřuje tak třeba dostupnost sítě nebo aktivitu v ní.

Klepněte pro větší obrázek
Logo výrobce a stavová diodka


V druhé kapitole obě karty ostestujeme v praxi

Témata článku: , , , , Euro &, Datová karta, Rychlá, Přibalený kabel, Solidní hodnota, HSDPA, Euro, #cd, Data, Jak