HTC Universal (Qtek 9000): s notebookem v kapse (zkušenosti)

Kapesní počítač zkřížený s telefonem a notebookem. Ojedinělý přístroj pro nejnáročnější uživatele, kteří jsou ochotni za svoji mobilní kancelář zaplatit dvacet tisíc korun. To je Qtek 9000, známý také jako HTC Universal. A jak se s takovým strojem žije? Video!
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 • megarecenze
 • 
článek v textové verzi

HTC Universal neboli Qtek 9000 je velmi dobře vybavený komunikátor, který spadá do kategorie PocketPC Phone edition. To znamená, že v sobě kombinuje funkce klasického kapesního počítače a mobilního telefonu. Díky prostorné hardwarové klávesnici dokonce trochu připomíná subnotebook. Universal je zařízení, které podporuje moderní technologie, nabízí špičkový VGA displej a vyniká zcela netradiční otočnou konstrukcí. Daní za tyto vymoženosti jsou poněkud větší rozměry a hmotnost. Neočekává se od něj masové rozšíření, Universal je zaměřený na specifickou třídu velmi náročných uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Universal neboli Qtek 9000

Tip: přečtěte si nejprve recenzi tohoto zařízení

Windows v hlavní roli

HTC Universal pracuje s operačním systémem Windows Mobile 5.0. Přestože je tento systém na trhu více než rok, distributoři nelení a neustále produkují nové firmwary, které vylepšují funkce operačního systému. Na svém zařízení mám aktuální verzi ROM s vylepšením AKU 3.2 (obdoba Service packu pro stolní Windows).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka operačního systému

Svižný chod zajišťuje procesor Intel XScale PXA272 pracující na frekvenci 520 MHz. S prvními verzemi operačního systému byla rychlost při ovládání trochu slabší, s postupným uvolňováním nových verzí se ale tento neduh pomalu vytrácel a s aktuální verzí je Universal skutečně rychlý. Pokud ale chcete mít systém opravdu vyladěný, nevyhnete se dlouhému experimentování, ladění a častým „master resetům“. Jestli chcete do duše tohoto přístroje proniknout co možná nejhlouběji, doporučuji si na pomoc přizvat rozsáhlé diskuzní fórum XDA-Developers.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka aplikací a systémové informace

Je škoda, že se výrobce rozhodl Universala osadit pouhými 64 MB paměti RAM; pokud totiž máte spuštěných několik náročnějších aplikací, případně si prostředí zkrášlíte nějakým pěkným skinem (např. za pomoci aplikace WisBar Advance), dojde ke znatelnému úbytku operační paměti, což se samozřejmě negativně projeví na celkové rychlosti přístroje a mnohdy vám z této situace pomůže až softwarový restart. Dvojnásobek operační paměti by tomuto přístroji slušel mnohem více.

Telefonování není prioritou

HTC Universal je zařízení velkých rozměrů a zcela netradiční konstrukce, díky otočnému kloubu jej můžete používat hned ve dvou, respektive ve třech režimech. V tom prvním se bude tvářit jako klasické PocketPC, kde vám jako hlavní ovládací prvek poslouží stylus společně s joystickem. Uchopením a následným přetočením horního dílu s displejem o 180 stupňů se odkryje jedno z největších lákadel – prostorná hardwarová klávesnice. Pokud displej natočíte směrem ke klávesnici a přiklopíte jej zpět, dostanete Universala do zavřeného stavu, ve kterém je perfektně chráněna klávesnice i displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zavřený • v podobě kapesního počítače • a jako mininotebook

Při nošení v kapse většinou Universala překlápím právě do zavřeného režimu, problém se ale naskytne, pokud se mi někdo snaží dovolat; když se chci dozvědět, kdo že je to na druhé straně, musím nejprve odklopit a otočit horní díl, až poté si na displeji mohu prohlédnout jméno kontaktu. K provedení tohoto úkonu jsou navíc zapotřebí obě ruce. Druhá možnost přijetí hovoru v zavřeném režimu je, že zmáčknete zelené sluchátko na boční straně a se zvědavostí očekáváte, kdo se vám ozve na druhé straně; obojí řešení jsou bohužel trochu nepraktická. Drobným nešvarem je také to, že po přijetí hovoru systém několik vteřin vyčkává a až poté slyšíte osobu na druhé straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub je i po půl roce intenzivního používání velmi pevný

Samotný kloub, který zajišťuje veškeré pohyby horního dílu musím hodnotit velmi kladně. Universala používám opravdu intenzivně a kloub tak pochopitelně dostává zabrat. Přesto vykazuje i po šesti měsících provozu minimální vůli, pouze se při překlápění objevilo drobné lupání, které však na celkovou funkčnost nemá vůbec žádný vliv.


Další kapitola

Témata článku: HTC, Qtek, , , , Zkušenost, S note, Pevné místo, Velké zařízení, Universal, Drobný nešvar, Notebook, Note